Férfi kézi Eb: versenyben maradni – ez a jelszó a mieinknél

VINCZE SZABOLCS (Malmö)VINCZE SZABOLCS (Malmö)
Vágólapra másolva!
2020.01.09. 21:57
null
Először edzett Malmőben a válogatott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Megtartotta első edzését a magyar válogatott Malmőben, a csapat tagjai szerint – egybehangzóan – az oroszok elleni meccs lesz a legfontosabb.

A magyar férfi kézilabda-válogatott első edzése kisebb malőrrel kezdődött Svédországban. Gulyás István alakulata a Malmö Arénába volt kiírva délután fél ötre, a szabály szerint ugyanis minden csapatnak kapnia kell edzéslehetőséget abban a csarnokban, amelyben a csoportmeccseket játssza. Azonban, mivel annak borítása nem készült el időben, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) nem sokkal a kijelölt időpont előtt törölte a tréninget, és másfél órás csúszással áttette az öt kilométerrel arrébb lévő Stapelbäddshallenbe.

Az edzés persze attól még edzés, hogy valami nem az eredeti tervek szerint alakul, fennakadást csak az okozott, hogy jó lett volna feltérképezni a meccshelyszínt, de a szervezők elsőre azt mondták, a tesztmérkőzések és más válogatottak tréningjei miatt erre csak péntek reggel kilenckor lenne lehetőség. Nos, nincs az a csapat, amely ilyen korán edzésre kötelezné a játékosait, így Szikra-Mezey Csaba technikai vezető még órákon át egyeztetett a szervezőkkel, mire elintézte, hogy délután fél egykor mégis kapjon edzésidőt a gárda. Így viszont a pénteki programot némileg át kellett alakítani, de ebben a helyzetben ez volt a legkevesebb.

Az első tréning szokás szerint bemelegítéssel kezdődött, az edzői stáb – Gulyás István szövetség kapitány, Tord Ellingsen erőnléti edző, Chema Rodríguez másodedző és Haris Porobic kapusedző – az egyik térfélen tengózott, a Nagy László, Győri Mátyás, Ubornyák Dávid, Andó Arián négyes pedig a másikon, és miközben Sipos Adrián, Bóka Bendegúz és Hornyák Péter kosárra dobált, a többiek többnyire egyénileg melegítettek.

VÉLEMÉNYEK

GYŐRI Mátyás,

a magyar válogatott irányítója:

„Abszolút nem teherként, hanem lehetőségként élem meg, hogy kezdőirányító lehetek, és nagyon motivál. A térdemmel már minden rendben, bár bevallom, néha még van bennem egy kis félelem, de napról napra egyre jobb. A legfontosabbnak az első meccsünket tartom, azzal a tudattal kell kimennünk a pályára, hogy el fog dőlni a sorsunk.”

 

SIPOS Adrián,

a magyar válogatott védője:

„Fontos szerepet fog kapni a védekezésünk, mivel ebből indul ki minden, ebből tudunk építkezni, gyors és könnyű támadásokat véghez vinni. Ebben nagy szerepem lesz, de nincs mese, fel kell nőnöm a feladathoz, és úgy kell játszanom, ahogy azt elvárják tőlem. Teher mindig van rajtunk, magunkkal szemben mindig van elvárás, úgy megyünk fel a pályára, hogy nyerni szeretnénk és megmutatni, hogy jó csapatot alkotunk, itt a helyünk. Az oroszok ellen mindenkiben lesz egy kis drukk, de ha jó eredményt érünk el, utána még kevesebb teherrel tudunk játszani.”

 

SZITA Zoltán,

a magyar válogatott balátlövője:

„A klubomnál a támadás ugyanaz, de a védekezésben vannak eltérések a válogatottéhoz képest. Az átállás nem könnyű, de megoldható, és mindent meg is teszek, hogy sikerüljön. A csehek elleni meccsen szerintem jól működött. Én úgy készülök, hogy támadásban és védekezésben is szerepet kapok, de ez ellenféltől és mérkőzéstől is függ majd. Az oroszok elleni meccs nagyon fontos, de nem rangsorolok, én mindent meg akarok nyerni. A dánok ellen nehéz lesz, de a legjobbak ellen a legjobb játszani. Ha küzdünk és akarunk, akkor minden lehetséges.”

Az első laza tíz perc után Ellingsen vette kézbe a társaságot, majd negyedóra elteltével Chema Rodríguez irányításával elkezdődött a labdás edzés és a taktikai elemek gyakorlása. Mivel a tréning egy pontján a stábból Nagy László is beállt a hatos falba védekezni, kívülről és belülről is tudták instruálni a játékosokat, ami nemcsak gördülékennyé tette, de fel is gyorsította a gyakorlást.

Támadásban és védekezésben már az oroszok elleni meccsre gyakoroltunk – mondta az edzés után a Nemzeti Sportnak Chema Rodríguez.A legfontosabb az lesz, hogy a védekezésünk legyen rendben, mert akkor nyerhetünk meccseket, ha hátul jók vagyunk és kevés gólt kapunk. Ha így lesz, jól fog menni a támadás is. Ez a csehek ellen például egészen jól működött.”

A spanyol tréner szerint az oroszok elsősorban támadásban nagyon jók, egyik fő fegyverük a gyors lerohanás, amelyekből az irányító Dmitrij Zsitnyikov, a balszélső Tyimur Gyibirov, a jobbszélső Danyiil Siskarjov, vagy a balátlövő Pavel Atman is sok gólt szerez. Ezért egyrészt ügyelni kell arra, hogy minél kevesebb labdát adjunk el, ne adjunk nekik esélyt a könnyű gólokra, másrészt hatvan percen át észnél kell lennünk, mert ez a gyorsaság a visszarendeződésüknél is tetten érhető, így a mi gyors lerohanásainknak tényleg nagyon gyorsnak kell lenni.

Számunkra a legfontosabb meccs az oroszok elleni első mérkőzés lesz, mert ha ellenük nyerünk, akkor van esélyünk akár a továbbjutásra is. Ha viszont kikapunk, akkor nagyon nehéz lesz a folytatás, főleg, mert az olimpiai bajnok és világbajnok Dániával találkozunk – folytatta Chema Rodríguez. – A dánoké igazi nagycsapat, amely ellen nagyon nehéz nyerni, de mi azért megpróbáljuk. Hogy Izland ellen a végén mire lesz esélyünk, az sok mindentől függ, többek között az oroszok elleni meccsünktől is, hiszen az utolsó csoporttalálkozó már szólhat a továbbjutásról is.”

A 40 éves szakember szerint figyelembe kell venni, hogy új csapatunk van, amely új játékrendszerben kezdett el kézilabdázni. De a játékosok sokat és jól dolgoznak, ami alapján esély van arra, hogy felvegyék a harcot a legjobbakkal is, és a mezőnyből kiemelkedő Dánia mögött akár a továbbjutást is kiharcolják.

„Számomra az minősül jó eredménynek ezen az Európa-bajnokságon, ha jól játszunk és versenyben tudunk maradni minden meccsen. Fontos, hogy a játékosok is azt érezzék, hogy mindenkinek ellenfél vagyunk. Ennél többet nem lehet kívánni, hiszen egy ilyen tornán csak jó csapatok lehetnek az ellenfeleink” – tette hozzá a spanyolok egykori irányítója.

A TELJES MENETRENDET ITT TALÁLJA!

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE
KAPUSOK:
Andó Arián (Balatonfüred), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (Lemgo – Németország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatmenedzser: Nagy László

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe. A magyar csapat továbbjutása esetén a D- és F-csoport két-két továbbjutójával mérkőzik a torna második szakaszában. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje kerül az elődöntőbe, a 3. helyezettek az Eb 5. helyéért léphetnek pályára.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat), 16.00:
MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 13. (hétfő), 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda), 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik