Férfi kézi BL: „A fejünkben csak az jár, hogy felemeljük és hazahozzuk a trófeát”

Vágólapra másolva!
2020.12.28. 12:43
null
Az most a feladat, hogy végre se az elődöntőben, se a fináléban ne botoljon el a Veszprém, hanem története során először hozza haza a Bajnokok Ligája trófeáját – még ha szokatlanok is a körülmények<br />(Fotó: Árvai Károly)
Hatodik alkalommal vesz részt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája végjátékában a Telekom Veszprém, negyedszer csap össze a Kiellel az elődöntőben – de először szurkolók nélkül.

 

Húszezer néző fér el a kölni Lanxess Arenában, hétfő és kedd este azonban éppen ennyi fog hiányozni a csarnokból.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája idei négyes döntője leginkább a nézők hiánya miatt lesz más, mint az eddigi tíz final four. És persze azért is, mert bár a négy résztvevő, a Telekom Veszprém, a német THW Kiel, a spanyol Barca és a francia Paris Saint-Germain részvételét nem kérdőjelezi meg senki, a koronavírus miatt tavasszal félbeszakadó 2019–2020-as sorozatban nem rendeztek nyolcad- és negyeddöntőt sem, így az A- és B-csoport két első helyezettje jutott a négyes döntőbe.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a csapatok a december 28–29-i final four előtt tíz hónapig nem játszottak BL-meccset a még be nem fejezett kiírásban, viszont nyolc fordulón már túl vannak a 2020–2021-es csoportkörben.

„Remekül játszottunk a folyó idény első felében, a csapat tele van önbizalommal, így kell megérkezni a négyes döntőre   – mondta a vasárnapi elutazás előtt David Davis, a Veszprém edzője.  –    Ez a kölni torna elég furcsa lehet, de úgy megyünk oda, hogy a fejünkben csak az jár, hogy felemeljük és hazahozzuk a trófeát, semmi más.”

A döntő győztese egyébként félmillió eurót (181 millió forintot) kap az Európai Kézilabda-szövetségtől (EHF), habár a Veszprémet elsősorban most nyilván nem ez motiválja, ugyanis a magyar klubnak és a sorozatnak már gazdag közös története van. És tulajdonképpen sikeres, hiszen az együttes az elmúlt húsz évben nyolcszor jutott a legjobb négy közé, négyszer a döntőbe, és mindenféle érme van már – az aranyon kívül. A Veszprém először 2002-ben harcolta ki a Bajnokok Ligája fináléjában való részvételt, ami legközelebb már a négyes döntő 2010-es bevezetése után sikerült, 2015-ben, 2016-ban és 2019-ben. Az ezredforduló után két évvel még oda-vissza vágós párharcban dőlt el a trófea sorsa, akkor éppenséggel a német Magdeburg javára, míg a final four rendszerben sorrendben a Barcelona, a Kielce és az RK Vardar bizonyult jobbnak – a lengyelek csak hétméteresekkel.

Ez mindennél nagyobb ösztönzést jelent, ami előnye lehet a Veszprémnek most a riválisokkal szemben, hiszen a négyes mezőnyből a Barcelona kilencszer, a Kiel háromszor nyerte már meg a BL-t, a PSG pedig csak egyszer jutott a döntőbe, de egygólos vereséget szenvedett a Sterbik Árpáddal a kapujában felálló északmacedón Vardartól, aki most a győzelem kapujában mindenki másnál többet toporgó Veszprém kapusedzője. A másik, ami a Veszprém malmára hajthatja a vizet, hogy Davisnak ebben a kiszámíthatatlan esztendőben egyszer már sikerült megnyernie egy négyes döntőt, a SEHA-liga zadari tornáját. Megtalálta az egyensúlyt is, miután Rodrigo Corrales érkezésével tökéletesen sikerült pótolni a visszavonuló Sterbiket, ezzel a helyére került a kirakós utolsó darabja is. A csapat a koronavírus-járványt is nagyobb vérveszteség nélkül vészelte át, valahogy mindig sikerült olyan ütőképes csapattal kiállnia, amilyenre éppen szükség volt, ennek eredményeként az idényben csak egyszer szenvedett vereséget.

Az elődöntős ellenfele, a Kiel elleni mérlege is kifejezetten jó. A tavalyi hazai pofon után az idényben előbb 31–31-es döntetlent játszottak a Sparkassen-Are­nában, majd magabiztos, nyolcgólos győzelem született itthon (41–33). A két klub eddig három alkalommal találkozott a final four elődöntőjében, ezeken két veszprémi győzelem született: 2015-ben 31–27, 2016-ban hosszabbítással 31–28 lett a vége, míg 2014-ben a Kiel nyert 29–26-ra.

A utazó keret szempontjából is a Veszprém áll jobban, amely csak a sérült Rasmus Laugét nélkülözve érkezett Németországba. Az ellenfél trénere, Filip Jícha ugyanakkor nem számíthat a térdszalagszakadást szenvedő osztrák balátlövőre, Nikola Bilykre és jelen állás szerint a dán balszélsőre, Magnus Landinra sem, aki vírusos megbetegedéssel küzd, míg a korábban a koronavíruson áteső cseh balátlövő, Pavel Horák nem kapott zöld utat a klub orvosi csapatától. Rajtuk kívül a német balszélső, Rune Dahmke és a horvát irányító, Domagoj Duvnjak sincs még százszázalékos állapotban, ami azt is jelentheti, hogy nem lesz túl acélos a németek bal oldala.

A magyar együttes vasárnap reggel, elutazás előtt még tartott egy utolsó edzést Veszprémben. Kölnben erre már nem volt lehetőség, a játékosok az érkezés után hat órát töltöttek karanténban a hotelszobájukba zárva, és a vasárnap esti teszt dönti el, David Davis kivel számolhat a hétfői THW Kiel elleni elődöntőben.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN
ELŐDÖNTŐ
18.00:
Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.30: TELEKOM VESZPRÉM–THW Kiel (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

David Davis önbizalommal telt kerettel utazott el Németországba a BL-végjátékra (Fotó: Árvai Károly)
David Davis önbizalommal telt kerettel utazott el Németországba a BL-végjátékra (Fotó: Árvai Károly)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik