Óriási izgalmak, hosszabbítás után lett férfi kézilabda-klubvilágbajnok a Veszprém!

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 20:59
Fotó: Getty Images
A Barca után a Veszprém HC férfi kézilabdacsapata a döntőben Magdeburgot is hosszabbításban győzte le, így története során először nyerte meg a klubvilágbajnokságot, edzője, Xavi Pascual pedig hatodszor.

KÉZILABDA
FÉRFI KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
Döntő
Veszprém–Magdeburg (német) 34–33 (13–14, 28–28, 32–31) – hosszabbítás után

ÖSSZEFOGLALÓ

ÓRIÁSI MEGLEPETÉSSEL kezdődött a férfi kézilabda klubvilágbajnokság utolsó napja, az egyiptomi al-Ahli hazai pályán, háromezer néző előtt 32–29-re legyőzte a rekordbajnok, Bajnokok Ligája-győztes Barcelonát, amelynek elvehette a kedvét a tornától a Veszprém elleni hosszabbításos vereség az elődöntőben, a sokkal lelkesebben kézilabdázó al-Ahli pedig ezt remekül kihasználta.

A háromezer szurkoló maradt a fináléra is, köztük egy maréknyi Veszprém-szurkolóval, akik örülhettek a Magdeburg elleni döntő első perceiben, a fegyelmezetten védekező magyar bajnok villámrajtot vett, és elhúzott három nullra. Kapusa, Rodrigo Corrales remekül védett, egymás után fogta ki a ziccereket, négy perc is eltelt, mire a németek megszerezték az eső góljukat.

A Veszprém azonban váratlanul megtorpant, hét ötös vezetésnél négy percig egyáltalán nem esett gól, a tempó látványosan visszaesett, és a Magdeburg vált kezdeményezőbbé. Percekig "húzd meg, ereszd meg"-játék zajlott a pályán, az Építők kicsit előreszaladt, elment néhány góllal, majd hagyta felzárkózni az ellenfelet. Amely egy idő után vérszemet kapott, egyre összeszedettebben és gyorsabban támadott, átvette a vezetést, köszönhetően az egyre tanácstalanabb Veszprém-támadásoknak, Xavi Pascual együttese tíz perc leforgása alatt egyetlen gólt szerzett.

Az irányító Luka Cindricnek ezúttal nem jöttek be az egy-egyek, nem tudott vele helyet csinálni a többieknek, a spanyol edző nem látott más lehetőséget, időt kért, és visszaküldte a pályára a kezdősort. Más kérdés, hogy ez sem segített sokat. A Magdeburg lépéselőnyben maradt, de a félidő így is döntetlen lehetett volna, miután Corrales újabb ziccert védett, Nedim Remili pedig egyből indította Dragan Pesmalbeket, aki a kapuval szemben, száz százalékos helyzetben nem tudott kifogni a kapuson.

Bármit is mondott Pascual a szünetben, hatott, a Veszprém türelmesebbé vált és kevesebb mint tíz perc kellett neki ahhoz, hogy visszavegye a vezetést, sőt, Mikita Vajlupau duplájával és Hugo Descat hetesével percek alatt három góllal is elhúzott, ezzel a párhuzamosan a védelem is keményebb lett. Mivel azonban a Magdeburg is magára talált a hajrára, az utolsó percekre elolvadt a Veszprém ötgólos előnye, amely a rendes játékidőben eldönthette volna a meccset, de nem sikerült, így 28–28 után jöhetett a hosszabbítás.

A második öt percben a Corrales és a Veszpém is újra magára talált, előbbiben sorra akadak el a lövések, utóbbi pedig már két góllal is vezetett, ami ennyi idő alatt tekintélyes előny lehet. És az is lett, ugyanis a címvédő Magdeburg még úgy sem tudta megfordítani a meccset, hogy az utolsó hét másodpercre emberelőnybe került, miután Ligetvári Patrik homlokon csapta a betörő Gísli Kristjánssont. De a csapat nélküle is kivédekezte, és időntúli szabaddobásra mentette az utolsó támadást, amely elhalt az "égig érő" sorfalban, így a Veszprém megszerezte története első klubvilágbajnoki címét, edzője, Xavi Pascual pedig a hatodikat, és néhány hónap után megvan az első trófeája új csapatával.

17. KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM     
Végeredmény. Bajnok: VESZPRÉM HC (Agustín Casado, Luka Cindric, Rodrigo Corrales, Hugo Descat, Edwards Benjámin, Jehja el-Deraa, Bjarki Már Elísson, Ludovic Fabregas, Nikola Grahovac, Mike Jensen, Szergej Koszorotov, Ligetvári Patrik, Dragan Pasmelbek, Nedim Remili, Lukas Sandell, Mikita Vajlupau, Várady-Szabó László, Végh Bálint), 2. Magdeburg (német), 3. al-Ahli (egyiptomi), 4. Barca (spanyol), 5. Zamalek SC (egyiptomi), 6. Halidzs (szaúdi), 7. Sydney Uni HC (ausztrál), 8. Taubaté (brazil), 9. Californa Eagles (amerikai)

PERCRŐL PERCRE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik