Michael Apelgren: Nagyra törő csapat vagyunk

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.09.14. 07:12
Michael Apelgren (elöl) szerint fontos volt, hogy a Magdeburg ellen csapata okosan vigye véghez a lerohanásokat, ne ész nélkül rohanva (Fotó: Török Attila)
Fantasztikusan sikerült a BL-rajt az OTP Bank-Pick Szegednek, óriási második félidővel 31–29-re legyőzte a német bajnok Magdeburgot. A mérkőzés után Michael Apelgrennel, a magyar csapat új vezetőedzőjével beszélgettünk.

 

– Elismerésünk a csodálatos BL-kezdéshez! Milyenek az első élményei a mérkőzést követően?
– A legnagyobb pozitívum a játék mellett a miliő, ami az egész meccset jellemezte. Elképesztő volt a hangulat az arénában, a szurkolók hihetetlen légkört teremtettek. Amikor elkezdtünk még jobban játszani, még rá tudtak tenni egy lapáttal – mondta Michael ­Apelgren, a Szeged vezetőedzője a Nemzeti Sportnak.

– Úgy tűnt, hogy a Magdeburgot a saját fegyverével szeretnék legyőzni, még nála is gyorsabban kézilabdázni.
– Igen, de ez nem véletlen, hiszen mostantól nekünk is ez a stílusunk. Viszont fontos volt, hogy ne ész nélkül rohanjunk rá a németekre, hanem okosan vigyük végig a gyors lerohanásainkat. Már az első félidő is jó volt, kis dolgokon múlt, hogy a szünetben nem mi vezettünk. Amikor a világ talán legjobb csapatával játszol, akkor egy-két eladott labdának is nagy jelentősége van. Aztán a második félidőben összeállt a védekezésünk és sikerült fordítanunk.

– Ki volt a legfontosabb játékos támadásban és védekezésben ezen a napon?
– Nehéz egy-egy embert kiemelni, a döntő faktor a kapuban szuper teljesítményt bemutató Mikler Roland volt, de többen is kitettek magukért. Védekezésben Gleb Kalarast mondanám, aki ugyan nem volt annyi időt a pályán, mint a többiek, mégis megmutatta a karakterét. Minden egyes játékhelyzetben hatalmasat küzdött a jó pozícióért a védőfal közepén. Támadásban Bodó Richárd nagyon jó volt, ugyan a gyors lerohanások miatt a második félidőben nem használtam annyit, mint az elsőben, de akkor kiemelkedően kézilabdázott. Emellett a pálya jobb oldala Magnus Röddel szintén nagyon erős volt.

– Hogy tetszik Szeged, jó lesz itt élni? Milyen elvárásokat támasztott a klub vezetősége ön felé?
– Ugyan még néhány napja is nagyon meleg volt a városban, azóta már erre sem lehet panasz. Már az első pillanattól fogva szeretettel fogadtak, amiért hálás vagyok. Nagyra törő csapat vagyunk, óriási ambíciókkal. Ezt máshogyan nem lehet, ha fel szeretnéd venni a versenyt a Veszprémmel. Mivel a hazai riválisunk egyben a BL legszűkebb elitjét is képviseli, ezért, ha sikerül, tényleg odakerülünk a legjobbak közé. Ehhez néhány apró változtatást kellett tennünk a csapat kultúrájában, mint amilyen a skandináv játékosok beillesztése volt, de mégsem szabad nagyon eltérni a Szeged DNS-étől. Fontos, hogy minél több magyar játékosunk legyen, mert ahogyan Bodó, Mikler és Bánhidi Bence most is megmutatta, lehet rájuk építeni!

– Mit tart a legnagyobb sikerének a saját játékos-pályafutásában?
– Játékosként? Hűha… Jobb edzőnek tartom magam, mint amennyire jó kézilabdázó voltam, talán ezért is fejeztem be már harmincévesen. Mindenesetre az öt svéd bajnoki címre, amelyeket előbb a Hammarby, majd a Sävehof játékosaként megnyertem, büszke vagyok.

– Kétezerhuszonöt nyarán egy igazi szupersztár, Jim Gottfridsson is csatlakozik a Szegedhez. Mi az, amiben a leginkább tud majd segíteni?
– Fontosnak tartom tisztázni, hogy mi csapatot építünk! Ebben egyszer Gleb lesz a védelem királya, máskor Jérémy Toto, egyszer Bodó fogja a gólokat dobálni, máskor Borut Mackovsek. Jim rutinos klasszis, aki képes extrát nyújtani, örülök, hogy jövőre már ő is velünk lesz, ám ne feledkezzünk meg Janus Smárasonról vagy Lazar Kukicsról sem. A csapat sikerességéhez mindannyian fontosak.

– Egy hét múlva a BL-címvédő Barcához utaznak. Őket is el lehet kapni?
– Talán egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt években a Barca hányszor kapott ki hazai pályán. De mi vagyunk a Szeged, természetesen nem feltartott kézzel állunk majd ki. Míg a Magdeburg játéka inkább az egyegyezésekre épül, a katalánoknál a labda sokkal inkább mozgásban van. Hasonlóan nagy csatára számítok.

 

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
B-CSOPORT
OTP Bank-Pick Szeged–SC Magdeburg (német) 31–29 (17–18)
Szeged, 5306 néző. V: Lah, Sok (szlovénok)
SZEGED: Thulin – SOSTARIC 7 (2), Röd 4, Smárason 2, Bánhidi 1, BODÓ 4, FRIMMEL 4. Csere: MIKLER R. (kapus), MACKOVSEK 2, Toto 1, Kukics 3, Garciandia 2, KALARAS 1, Szilágyi B., Jelinic. Edző: Michael Apelgren
MAGDEBURG: Hernández – D. Petterson 2, MAGNÚSSON 5 (3), M. Jensen 3, O’Sullivan 1, Serradilla, Musche 4. Csere: Portner (kapus), Kristjánsson 2, WEBER 5, Lagergren 1, Zechel 1, Mertens 1, Zehnder 2, Damgaard 1, I. Persson 1. Edző: Bennet Wiegert
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–2. 8. p.: 4–6. 12. p.: 8–8. 17. p.: 10–9. 19. p.: 12–10. 22. p.: 13–13. 25. p.: 16–14. 27. p.: 17–15. 34. p.: 20–19. 42. p.: 26–20. 50. p.: 29–22. 55. p.: 29–26
Kiállítások: 6, ill. 2 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Michael Apelgren: – Köszönet a csapatnak és a klub valamennyi tagjának, akik mindent megtettek a jó eredmény elérése érdekében. Elképesztő érzés győztes Bajnokok Ligája-mérkőzésen bemutatkozni a szurkolóknak.
Bennet Wiegert: – Az első félidőben jól játszottunk. Szünet után ellenfelünk fölénk kerekedett, sok labdát vesztettünk, ziccereket hibáztunk. Semmi sem működött, aminek meg kell fejtenem az okát. A végeredmény hízelgő ránk nézve.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik