Férfi kézilabda Bajnokok Ligája: Veszprémben és Szegeden is új éra kezdődik

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 08:57
A Barcát a Bajnokok Ligájában 2011-ben, 2015-ben és 2021-ben is sikerre vezető Xavier Pascual adhat iránymutatást a Veszprémnek ahhoz, hogy története során először megszerezze a hőn áhított trófeát (Fotó: Veszprém HC)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idényében a Veszprém könnyebb, a Szeged nehezebb csoportból jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Sorozatban tizenegyedszer szerepel mindkét magyar sztárcsapat a BL csoportkörében. Sőt, a 2003–2004-es idény óta csupán egyszer fordult elő, hogy csak a Veszprém képviselte a piros-fehér-zöld színeket a legrangosabb európai kupában.

A jobbátlövő Magnus Röd a Szeged skandináv szerzeményeinek egyike (Fotó: Pick Szeged)

Az a bizonyos évad a 2013–2014-es volt, amely Juan Carlos Pastor bemutatkozó idénye volt Szegeden. A selejtezőben a macedón Metalurg Szkopje erősebbnek bizonyult, a spanyol edzőlegenda mégis emlékezetes produkcióval zárta az idényt, hiszen az EHF-kupát megnyerte csapatával. A BL-ben a négyes döntőbe jutás viszont még nem sikerült, de sohasem volt annyira kiegyenlített a Veszprém–Szeged párharc, mint amikor Pastor szabta meg a Tisza-partiak játékát.

A spanyol tréner 2023-as távozása után a szegedi vezetőség a skandináv vonalra voksolt. Ezt csak úgy tudta megtenni, hogy Michael Apelgren érkezéséig egy átmeneti idényt be kellett iktatnia. Ebben megismerhettük Kárpáti Krisztiánt, aki a Veszprém ellen mind a hét meccsét elveszítette, de a BL-ben rendre izgalmas és hatékony ötletekkel rukkolt ki. Ezek eredményeképpen a Pick Arénában az Aalborg, a Zagreb, a Peliszter, a Kielce és a Kolstad is fejet hajtott, de a PSG-vel és a THW Kiellel is sikerült szoros meccset játszani.

Apelgren korábban az Elverumot és a Sävehofot is irányította, 2022 óta pedig a svéd válogatott másodedzőjeként is tevékenykedik. A korábbi irányító képes nyugalmat sugározni, ami már a kezdeti időszakban fontos lehet, amikor kézilabdázóinak teljesen új játékstílust kell elsajátítaniuk. Hogy ez minél gördülékenyebben menjen, abban az lesz a segítségére, akinek a mezszámát eddig egyedüliként vonultatta vissza a Szeged: Jonas Källman.

A védekezés összefogásáért felelős francia beálló, Jérémy Toto és a szerb irányító, Lazar Kukics mellett olyan, az északi rendszerben nevelkedő játékosok is a Szegedért fognak küzdeni, mint az izlandi Janus Smárason, a norvég Magnus Röd, illetve az egyaránt svéd Tobias Thulin és William Bogojevic. Ha ez nem lenne elég, 2025 nyarán a világ egyik legjobb irányítója, a svéd Jim Gottfridsson is csatlakozik az együtteshez.

A Veszprém keretében kevesebb változtatás történt, viszont a kispadon Momir Ilics és Gulyás Péter helyét a Barcát vezetőedzőként háromszor is a BL trónjára vezető Xavier Pascual veszi át, aki magával hozta Luka Cindricet is Bukarestből. A horvát irányító nagy segítség lehet a fontos pillanatokban, amelyekben az elmúlt idényben csak Nedim Remili tudott igazán eredményesen játszani. A jobbátlövő Jahja Omar a PSG-be igazolt, távozása az olimpián látott formája alapján hatalmas veszteség, ha nem lenne ott Lukas Sandell is a keretben.

Az olyan erős és bő kerettel, mint amilyen a Veszprémé, a négyes döntőbe jutás nem okozhatna gondot, ennek megfelelően az idény előtti erősorrendünkben a harmadik helyre tettük a címvédő Barca és a német bajnok Magdeburg mögé.

NS-SZAKÉRTŐ: Éles József, 179-szeres válogatott játékos
– Mindig vannak sötét lovak és nagy favoritok egy Bajnokok Ligája-idény előtt. A Barca már legutóbb is nagyon erős volt, és mivel a nyáron nem akadt jelentősebb távozója, ezért legnagyobb sztárjai még jobban összeérhetnek. Viszont most ismét számolni kell a Veszprémmel, a struktúra- és stratégiaváltás meghozhatja a várva várt BL-sikert. Xavier Pascual érkezésével nagyobb szigor van a játékban, ami még Nedim Remilinek is jót tehet, aki tavaly szinte azt csinált a pályán, amit akart, de ez a fajta szabadság sem eredményezett final fourt. Most lasszót kap a nyakába, ő is bekerül egy rendszerbe, ez neki is jól jöhet. Viszont Omar Jahja hiánya sokat számíthat, az előző idényben nagyon jól játszott, de a PSG-hez igazolt, amely ugyanabban a cipőben jár, mint a Veszprém. Rendre a legjobb játékosokat szerzi meg a piacról, mégsem emelhette fel még a BL-trófeát, az ember többet várna a franciáktól is. Szegeden is nagy változások történtek, ha mindezek ellenére túléli a csoportkört, és mondjuk az első három-négy hely valamelyikén végez, a nyolc közé jutásra is nagy sansza lehet. A lengyel Wisla Plockban két magyar játékost is láthatunk: az előző idényben jó teljesítményt nyújtó Fazekas Gergőt biztosan szorosabban fogják, de Szita Zoltán is kivirágozhat, miután a szegedi évei nem úgy sikerültek, ahogy szerette volna.

A Veszprém és a Szeged csoportja között zongorázni lehet a különbséget. Előbbinek a PSG mellett a világ legjobb játékosával, Mathias Gidsellel rohamozó Füchse Berlin lehet a legnagyobb ellenfele az automatikus negyeddöntőbe jutást érő első két hely megszerzéséért. A Fazekas Gergővel és Szita Zoltánnal felálló Wisla Plock Lengyelországon belül már a Kielce fölé nőtt, most a BL-ben is messzire juthat. A Szeged csoportjáról mindent elmond, hogy még az RK Zagrebnek és a Kolstadnak is van minimális esélye a rájátszásra.

Nemcsak a két magyar csapat életében kezdődik új éra, hanem a BL történetében is. A 2001–2002-es idény után újra Nikola Karabatic és Mikkel Hansen nélkül rendezik meg a küzdelmeket. Míg Karabatic három különböző csapattal is megnyerte a BL-t (Montpellier, Kiel, Barca), addig Hansen az utolsó próbálkozására sem járt sikerrel, pedig döntőt vívhatott az Aalborggal.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK
2024–2025
A-csoport: Orlen Wisla Plock (lengyel), VESZPRÉM HC, Eurofarm Peliszter (északmacedón), Fredericia HK (dán), Füchse Berlin (német), Sporting CP (portugál), Dinamo Bucuresti (román), Paris Saint-Germain (francia)
B-csoport: HBC Nantes (francia), SC Magdeburg (német), Barca (spanyol), RK Zagreb (horvát), OTP BANK-PICK SZEGED, Aalborg Hb (dán), Industria Kielce (lengyel), Kolstad Hb (norvég)

 

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
CSÜTÖRTÖK
A-csoport
18.45: Dinamo ­Bucuresti–Fredericia
20.45: Füchse Berlin–VESZPRÉM (Tv: Sport1)
B-csoport
18.45: SZEGED–Magdeburg (Tv: Sport1)
20.45: Kielce–RK Zagreb


SZERDÁN JÁTSZOTTÁK
A-csoport     
PSG–Eurofarm Peliszter 31–29 (18–13)
Sporting–Wisla Plock (Fazekas Gergő 6 gól, Szita Zoltán 2) 34–29 (17–14)
B-csoport
Aalborg–Nantes 38–31 (16–17)
Kolstad–Barca 30–35 (13–20)

 


A LEGUTÓBBI TÍZ ÉV GYŐZTESEI


2024: Barca (spanyol)
2023: SC Magdeburg (német)
2022: Barca (spanyol)
2021: Barca (spanyol)
2020: THW Kiel (német)
2019: Vardar Szkopje (északmacedón)
2018: Montpellier (francia)
2017: Vardar Szkopje (északmacedón)
2016: Kielce (lengyel)
2015: Barca (spanyol)

 

VÉLEMÉNYEK

Ludovic Fabregas, a Veszprém beállója: – Nagyon várjuk már, hogy elkezdődjön a Bajnokok Ligája, főleg azok után, hogy legutóbb sajnos a negyeddöntő jelentette nekünk a végállomást. Igen magasak az elvárásaink magunkkal szemben. Nem csoda, hogy mindenki izgatott attól, hogy hamarosan elrajtol ez a versenysorozat is. Berlinben nagyon kemény és hajtós meccsel kezdünk. Készültünk a Füchse ellen, szeretnénk felvenni vele a harcot Németországban is.

Janus Smárason, a Szeged irányítója: – Az első meccsünk következik a Bajnokok Ligája-idényben, ezért izgatottan várom, hol tartunk, mire leszünk képesek. Két nagyszerű csapat találkozik egymással, megvan a fegyverünk, hogy megoldjuk a védekezést a Magdeburg ellen, mert ez fontos lesz. Jól kell teljesítenünk, ellenfelünk kiválóan egy egyezik. Nagyon bízom benne, hogy a szurkolóink is jelentős segítséget adnak, mert mindig csodás légkört teremtenek. Jó lesz találkozni a korábbi csapattársaimmal, de a pályán nem lesz barátság.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik