Az Aalborg és a Barca játszik a férfi kézilabda BL döntőjében

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.06.08. 19:34
Henrik Möllgaard Jensen (pirosban) és a Veszprémet a negyeddöntőben legyőző Aalborg újabb sikere után készülhet a vasárnapi fináléra Kölnben (Fotó: AFP)
Rendkívül szoros mérkőzésen 28–26-ra legyőzte a dán Aalborg a német Magdeburgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének első elődöntőjében, így bejutott a vasárnapi fináléba. A találkozón az utolsó percig nem volt kétgólos előnye egyik csapatnak sem, ekkor a dánok jó hajrájukkal eldöntötték a meccset. A másik elődöntőben a Barca az első és a második félidőt is 15–9-re nyerte meg a Kiel ellen, így nem volt kérdés, hogy a katalán klub találkozik a dánnal a döntőben.

Meglepetésre nem rohantak a csapatok az első elődöntőben, pedig a gyors támadásbefejezések mind a címvédő Magdeburg, mind a három évvel ezelőtti döntős Aalborg játékának a szerves részét képezik. Cserébe a két együttes hatalmas taktikai csatát vívott egymással, végig fej-fej mellett haladtak, amit jól mutat, hogy először 61 másodperccel a vége előtt vezetett valamelyik fél egy gólnál többel.

Mivel ez a fél az Aalborg lett, ezért Stefan Madsen taktikai finomságai kifizetődtek. A kölni négyes döntőben pályafutása utolsó BL-meccseit játszó Mikkel Hansennek megmaradt az esélye arra, hogy utolsó próbálkozásra végre elhódíthassa a legrangosabb klubtrófeát. A dán legenda sokat köszönhet jobbátlövő csapattársának, Mads Hoxernek, akinél csak a Magdeburg balkezese, Ómar Ingi Magnússon szerzett több gólt a találkozón.

A 28–26-os győzelmet arató Aalborg a vasárnap esti finálét a Barcelonával játszhatja, amely 30–18-ra megnyerte a THW Kiel elleni rangadót. A négyes döntő nemzetközi felvezetésében csak a „kézilabda El Clásicójaként” emlegetett párharc legújabb felvonásában az első három gólt a katalánok szerezték, de 5–4-nél már a németek álltak jobban.

Ekkor a Barca dán kapusa, Emil Nielsen óriási védésekkel jelentkezett, a 18 éves irányítótehetség Petar Cikusa pedig korához képest rendkívül éretten szervezte csapata támadásait. A Kiel tizenkét percen át nem tudott gólt szerezni, mégis szerencsés volt, mert közben az ellenfél is megakadt, így ekkor még csak 10–6-os hátrányba került. A gólcsendjét az a Niclas Ekberg törte meg, akinek a helyét a következő szezonban Imre Bence veszi át.

Az első félidő hajrájában a Kiel hátsó emberei továbbra sem találták Nielsennek és az előtte hatalmas összhangban mozgó védőfalnak az ellenszerét, ezért 15–9-es Barca-vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a felek. A játék képe a térfélcserét követően sem változott, Nielsen Ekberg után Magnus Landin hétméteresét is kivédte, Jonathan Carlsbogard pedig könnyű gólokat szerzett. (18–10)

Timothy N'Guessan és a Barca esélyt sem adott a fehér mezes Kielnek (Fotó: AFP)

Három barcelonai technikai hiba és négy válasz nélküli Kiel-találat időkérésre késztette Antonio Carlos Ortegát. Ez nem véletlen, mert a meccs ekkor még nem volt megnyerve, hiszen a négygólos különbség manapság semmi napjaink felgyorsult kézilabdájában. De nem ezen a meccsen! A Barca jól reagált a kieli rohamra, a következő négy gólt már ők szerezték. Közben a 47 százalékkal záró Nielsen hárította Eric Johansson büntetőjét is.

A németek teljesen megtörtek, 24–14-nél a Barca drukkerei rájuk számolhattak volna, amennyiben ez arrafelé is szokás lenne. A BL egyik legnagyobb klasszikusából a négyes döntők történetének a legsimább elődöntője lett.

Hasonlóan nagy volt a különbség a 2021-es fináléban is, amit a Barca az Aalborggal játszott (36–23). Ráadásul a dánok az összes egymás elleni találkozójukat elveszítették – ez pont annyi vereséget jelent, mint amennyi BL-trófeája van a Barcának, 11-et. Ez nem jó előjel Mikkel Hansenék számára, mégis hiba lenne leírni őket, mert Kölnben bármi megtörténhet és általában meg is történik!

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN
ELŐDÖNTŐ
Magdeburg (német)–Aalborg (dán) 26–28 (11–11)
Ld: Magnusson 10, Musche, Claar 4-4, ill. Hoxer 8, Barthold 6, Arnoldsen, M. Hansen 5-5
Barca (spanyol)–Kiel (német) 30–18 (15–9)
Ld: Richardson 5, Arino, Janc, Cikusa i Jelicic 4-4, Mem 3, ill. Duvnjak 4, Reinkind, Ekberg 3-3

A VASÁRNAPI MŰSOR
15.00: bronzmérkőzés, Magdeburg (német)–Kiel (német) (Tv: Sport1)
18.00: döntő, Aalborg (dán)–Barca (spanyol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik