Férfi kézi vb-selejtező: Bombac vezérletével jutottak ki a szlovénok, csodát tettek az olaszok

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.05.12. 19:11
Dean Bombac 11 gólt lőtt Svájc ellen, Szlovénia hétméterespárbaj után jutott ki a világbajnokságra (Fotó: Rukometna zveza Slovenije/ Handball Federation of Slovenia/Fb)
A holland, az osztrák, a szlovén és a cseh férfi kézilabda-válogatott is kijutott a 2025-ös, dán-horvát-norvég közös rendezésű világbajnokságra. Olaszország pedig óriási bravúrt ért el, ugyanis a hazai hatgólos siker után idegenben is megnehezítette Montenegró dolgát és története során másodszor lehet ott egy vb-n.

A selejtezők odavágói több meglepetést hoztak, Olaszország például nagy meglepetésre hattal nyert Montenegró ellen, Görögország néggyel Hollandiával szemben, Szlovákia Lengyelországban, Svájc pedig Szlovéniában győzött eggyel.

Épp ezért izgalmas visszavágókra volt kilátás. A hollandok azonban nem bíztak semmit a véletlenre és már az első félidőben továbbjutásra álltak. Noha Luc Steinsék részéről a kiütés elmaradt, a hatgólos sikerrel így is a maguk javára fordították a párharcot és kijutottak a világbajnokságra. 31–25

Hasonló volt a forgatókönyv a csehek és a románok párharcában, melyet Csehország az idegenbeli egygólos vereség után kilencgólos hazai sikerrel abszolvált.

Óriási drámát hozott a szlovénok svájci meccse is. Délnyugati szomszédaink ezúttal hamar érvényre juttatták akaratukat, de a svájciak szorossá tették a végjátékot és csak eggyel bukták el a rendes játékidőt, így jöhetett a hétméterespárbaj, amelyben Szlovénia mind a négy lövését értékesítette, miközben a svájciak háromból csupán egyet, így Dean Bombacék lehetnek ott a vb-n. A találkozó legjobbja egyébként a Szegedről nyáron Győrbe távozó irányító volt 14 lövésből 11 góllal.

Ausztria már az első meccsen sem hibázott (igaz, csak kettővel nyert), és magabiztosan, 64–56-os összesítéssel búcsúztatta Grúziát.

A vb-selejtező egyik legkiegyenlítettebb párharcának a spanyolok és a szerbek ütközete számított. Déli szomszédaink hiába nyerték meg 25–22-re a visszavágót, ez sem volt elég a vb-részvételhez, ugyanis az első mérkőzésen a spanyolok hazai pályán néggyel nyertek. A szerbeknél Dragan Pesmalbek három gólt szerzett, a korábban a magyar válogatottban is szereplő Uros Borzas nem talált be, míg a spanyolok NB I-es légiósai közül Imanol Garciandia és Agustín Casado is egy-egy gólt szerzett.

Portugália már az első csatában eldöntötte a továbbjutást Bosznia-Hercegovina ellen, hiszen hazai pályán tízzel nyert, így a bosnyákok hiába ikszeltek a visszavágón, ők sem jutottak ki a vb-re. A lengyelek javítani tudtak, a Szlovákiától elszenvedett egygólos hazai vereség után idegenben összeszedték magukat és nyolcgólos győzelemmel kvalifikáltak.

A játéknap és talán az egész selejtező legnagyobb meglepetését a Montenegróval meccselő Olaszország produkálta, amely otthon meglepően simán, 32–26-ra nyert. Ám ez még semmi, ugyanis az olaszok a visszavágón is remekeltek, és nemhogy nem kaptak ki hatnál több góllal, hanem kettővel győztek, így az 1997-es világbajnokság után kijutottak a második vb-jükre! Vezérük szerdához hasonlóan ezúttal is Umberto Bronzo volt tíz lövésből nyolc góllal, de ugyanilyen mutatóval zárt Simone Mengon is.

A játéknap utolsó mérkőzése is óriási drámát hozott, hiszen Feröer otthon hét közben 34–27-re nyert Észak-Macedónia ellen, de az északmacedónok is kiválóan teljesítettek hazai pályán és eggyel kevesebb gólt kaptak, mint amennyit kint lőttek, így a 34–26-os győzelmükkel a maguk javára fordították a párharcot, s ők is ott lehetnek a vb-n.

FÉRFI KÉZILABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓK
Ausztria–Grúzia 37–31
Továbbjutott: Ausztria, kettős győzelemmel, 64–56-os összesítéssel
Hollandia–Görögország 31–25
Továbbjutott: Hollandia, 58–56-os összesítéssel
Svájc–Szlovénia 33–34 – hétméteresekkel: 1–4
Továbbjutott: Szlovénia, 70–70 után hétméteresekkel
Csehország–Románia 29–20
Továbbjutott: Csehország, 59–51-es összesítéssel
Bosznia-Hercegovina–Portugália 26–26
Továbbjutott: Portugália, 55–45-ös összesítéssel
Szerbia–Spanyolország 25–22
Továbbjutott: Spanyolország, 54–53-as összesítéssel
Montenegró–Olaszország 32–34
Továbbjutott: Olaszország, kettős győzelemmel, 66–58-as összesítéssel
Szlovákia–Lengyelország 25–33
Továbbjutott: Lengyelország, 61–54-es összesítéssel

MAGYARORSZÁG–Litvánia 36–23
Továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel, 69–49-es összesítéssel

Észak-Macedónia–Feröer 34–26
Továbbjutott: Észak-Macedónia, 61–60-as összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik