Férfi kézilabda: a vége szoros lett, de norvég sikerrel indult a tatabányai olimpiai selejtező

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 20:06
Sander Sagosen akcióban (MTI/Bodnár Boglárka)
Norvégia győzelmével kezdődött a Tatabányán zajló férfi kézilabda olimpiai selejtezőcsoport, szombati ellenfelünk három góllal nyert Portugália ellen.

 

Még erősen szállingóztak a nézők a tatabányai csoport nyitó meccsére, amikor két európai riválisunk, Norvégia és Portugália egymásnak feszült. A mieink szempontjából ugyanakkor érdekes volt első kézből látni, milyen formában vannak hétvégi ellenfeleink. Norvég szurkolóval nemigen találkoztunk a lelátón, az egyik sarokban azonban összegyűlt egy kisebb portugál mag.

Ők szomorúan konstatálhatták, hogy a kezdeti tapogatózás után a Sander Sagosen vezette északiak tudtak többgólos előnyre szert tenni. Paulo Pereira együttese ugyan lőtt pár gyors gólt, felállt fal ellen viszont már meggyűlt a baja a skandinávokkal, mínusz négynél érkezett is az időkérés a részükről.

A portugáloknak sikerült megfogniuk egy időre az állást, ám közben a Costa fivérekből Francisco a kézfejét fájlalva hagyta el a pályát (a szünet után azonban vissza tudott állni). A pihenő előtt aztán hattal is elléptek a norvégok, a kapujukban Torbjörn Bergerud 40 százalék körül védett, a mezőnyben Sagosen mellett a korábbi szegedi Alexandre Blonz is termelte a gólokat. Időkérést követően övék lehetett volna az utolsó támadás is, azonban belehibáztak, az ellenakcióból pedig gólt kaptak, de a meccs képét látva ők lehettek sokkal elégedettebbek (18–13).

A második félidőt már a magyar csapat néhány tagja is a lelátóról figyelte, és azt láthatták, hogy a portugálok sokáig négynél közelebb nem tudtak zárkózni. A hét a hat elleni játékot nem vették elő, védekezésben viszont megpróbáltak feljebb lépni, és az utolsó tíz perchez érve már csak 27–25-re voltak lemaradva – több sem kellett a maroknyi szurkolótáboruknak. Bergerud kiélezett pillanatban hetest fogott, és bár a társai be tudtak találni hét mezőnyjátékossal, gyors középkezdésből is kapták a válaszokat üres kapura. A vége tehát szorossá vált, azonban a norvég siker (32–29) nem forgott igazán veszélyben.

A pénteki pihenőnapot követően szombaton éppen Norvégia lesz a mieink második ellenfele.

FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
3. CSOPORT (TATABÁNYA), 1. FORDULÓ 
Norvégia–Portugália 32–29 (18–13)
Ld: Sagosen, Lyse 6-6, ill. Frade 8, F. Costa 5

KÉSŐBB
MAGYARORSZÁG–TUNÉZIA 33–24 (17–10) 

A 3. CSOPORT ÁLLÁSA

M

GY

D

V

L–K

Gk

P

1. Magyarország

1

1

0

0

33–24

9

2

2. Norvégia

1

1

0

0

32–29

3

2

3. Portugália

1

0

0

1

29–32

–3

0

4. Tunézia

1

0

0

1

24–33

–9

0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik