Bánhidi: Semmi mást nem kell kivinnünk a pályára, csakis a szívünket, az kijuttathat minket Párizsba

Vágólapra másolva!
2024.03.16. 21:27
Bánhidi Bencéék már csak a portugálok elleni, mindent eldöntő meccsre koncentrálnak (Fotó: Dömötör Csaba)
Mint ismert, a magyar férfi kézilabda-válogatott 29–25-re kikapott Norvégiától Tatabányán az olimpiai selejtezőben, de így sem úszott el az esélye a kvótára, sőt: ha vasárnap megveri Portugáliát, ott lehet Párizsban. A szombati meccset követően szövetségi kapitányunk és több játékos is nyilatkozott lapunknak és az M4 Sportnak.

 

„Őrülten nagyot küzdöttünk, harcoltunk az utolsó pillanatig, hogy visszakapaszkodjunk, de nem sikerült utolérnünk őket. Az biztos, hogy a holnapi a legfontosabb meccs számunkra!” – kezdte értékelését az M4 Sport kamerái előtt Chema Rodríguez szövetségi kapitány.

„Jó tervvel álltunk neki a meccsnek, jól is játszottunk, de kihagytunk néhány nagy helyzetet és hétméterest, majd összeszedtünk egy nagyobb hátrányt. Ezt követően sok mindenen változtattunk, de utolérni már nem tudtuk az ellenfelet. Amikor közel kerültünk a norvégokhoz, akkor mindig rákapcsoltak” – zárta gondolatait a kapitány.

Chema Rodríguez az interjúfolyosón hozzátette, nem volt egyszerű olyan topcsapattal felvenni a versenyt, mint amilyen a norvég, mert ha pár percig kihagy a figyelem ellenük, rögtön megbüntetik.

Egyik félidőt sem kezdtük jól, öt-hat gólos hátrányban pedig már borzasztóan nehéz játszani. Ezzel együtt büszke vagyok a srácokra, felvették a kesztyűt, és mindent megtettek. Többféle forgatókönyvre felkészültünk, és több tervünket is elő kellett vennünk. Az öt-egyes védekezés működött az első félidő végén, csak közben volt, hogy a túloldalon képtelenek voltunk gólt lőni. A második játékrészben is próbálkoztunk különféle felállásokkal, például két irányítót is bevetettünk, de semmi sem hozta meg az áttörést. Most fel kell készülnünk a vasárnapi, portugálok elleni összecsapásra, amely eldönti, melyik válogatott jut ki az olimpiára” – fogalmazott a magyar kapitány, aki szerint fizikailag készen állnak rá, hogy két nap alatt kell lejátszaniuk két kemény mérkőzést.

A folytatásban kulcsemberünk, Bánhidi Bence nyilatkozott: „A meccs közben folyamatosan éreztem, hogy egyszerre két ember lohol utánam, ráadásul átlövésből sem tudtunk eredményesek lenni. Nagyon kemények voltak, mi pedig túl sok technikai hibát követtünk el. Küzdöttünk, hajtottunk, hogy utolérjük őket. Ez nem sikerült, de itt van az esély a portugálok elleni meccsen, hogy megcsináljuk, amiért jöttünk. Holnap semmi mást sem kell kivinni a pályára, csakis a szívünket, az pedig kijuttathat minket Párizsba.”

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Bartucz László 12 védéssel és 40 százalékos hatékonysággal fejezte be a mérkőzést, és látszódott rajta, hogy sokat kivett belőle a találkozó. „Óriási csatát vívtunk a norvégokkal, az első félidőben sok könnyű gólt lőttek nekünk, ekkor nem sikerült összezárnunk. Utána rendeztük a sorainkat, és felvettük velük a versenyt, ám ez most ennyire volt elég” – mondta csalódottan a Tatabánya kapusa a sajtótájékoztatón.

A második félidőben a kétirányítós játékkal is próbálkoztunk, ekkor Fazekas Gergő mellett Hanusz Egon is a pályán volt: „Az elején nem állt össze a védekezésünk, próbáltunk öt-egyre váltani, de arra is hamar megtalálták az ellenszert. Az utolsó húsz percben kapaszkodtunk, meg is voltak a lehetőségeink, hátulról megkaptuk a kellő segítséget Bartucz Lacitól. Sajnálom, hogy a végén négy lett közte, és nem tudtunk még közelebb kerülni. Nem szabad szomorkodnunk, a vasárnapi meccsen dől el minden.”

A második félidőt is ugyanolyan rosszul kezdtük, mint az elsőt – vette át a szót a két gólig jutó Ilic Zoran.Pedig beszéltük az öltözőben, hogy nem szabad elengednünk a meccset. Sajnos hatvan percig futottunk az eredmény után, a másodikban volt lehetőségünk közelebb zárkózni, Bartucz Laci sokat segített nekünk a kapuból. Nem foghatjuk a játékvezetőkre a végét, mert mi is hibáztunk. A szurkolók végig biztattak minket, holnap is nagy szükség lesz rájuk, mert még van esélyünk kijutni Párizsba. Azonban jobb teljesítmény kell hozzá Portugália ellen, hosszú hatvan perc lesz, az biztos, de remélem mindannyiunk álma teljesülni fog.”

A meccs első szakaszában nem volt elég feszes a védekezésünk, ezért alakult ki a három-négygólos különbség, amit végig tartani tudtak. Az utolsó pillanatig küzdöttünk, ez most ennyire volt elég. Semmi sem dőlt el, a portugálok ellen még van egy nagy lehetőségünk. Teljesen más stílust képviselnek, más kaliberű játékosok, mint a norvégok, új mérkőzés következik” – értékelt Szita Zoltán, a magyar válogatott balátlövője.

FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ 
3. CSOPORT (TATABÁNYA) 
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 29–25 (16–13)
Tatabánya, 6000 néző. Vezette: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
NORVÉGIA: BERGERUD – Björnsen 4, Reinkind 1, GRÖNDAHL 8 (1), Overby 2, Sagosen 2, BLONZ 7 (1). Csere: Saveras (kapus), O’ Sullivan 1, Lyse 2, Aga, Gullerud 2, Setterblom, Overjordet. Szövetségi kapitány: Jonas Wille
MAGYARORSZÁG: Mikler – Lékai 2 (1), Ancsin G. 2, Sipos A. 1, Bánhidi 2, Szita 1, Bóka 3. Csere: BARTUCZ (kapus), Imre B. 3 (2), Rosta M. 1, Fazekas G. 3, Ligetvári, Ilic Z. 2, Bodó 3, Rodriguez P. 1, Hanusz 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–1. 11. p.: 7–3. 15. p.: 10–5. 18. p.: 11–8. 23. p.: 15–10. 33. p.: 19–13. 39. p.: 22–15. 47. p.: 22–19. 54. p.: 26–24
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/2, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Jonas Wille: – Remek meccset játszottunk, elképesztő volt a hangulat a csarnokban, jó volt ezt átélni. Nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel, mindkét félidőt remekül kezdtük és előnyt szereztünk, a félidők közepén azonban kicsit küzdenünk kellett, a magyar csapat ellen nem könnyű játszani, különösen védekezni, mert különböző típusú és stílusú játékosai vannak. Különösen tetszett a támadójátékunk, és boldog vagyok, hogy kijutottunk az olimpiára.

   
1. Norvégia2261–544
2. Portugália21166–612
3. MAGYARORSZÁG21158–532
4. Tunézia2253–700
A 3. CSOPORT ÁLLÁSA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik