Címlapsztori: élet-halál harcra készül Szerbia a mieink ellen a férfi kézi Eb-n

VINCZE SZABOLCS (München)VINCZE SZABOLCS (München)
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 08:51
null
Az irányító Fazekas Gergőre és társaira vasárnap késő este Szerbia ellen is legalább annyira kemény erőpróba vár, mint a montenegróiak elleni győztes Európa-bajnoki nyitányon (Fotó: AFP)
Szerbia ellen nehezebb meccs vár a magyar válogatottra a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mint az előző volt, ugyanakkor óriási lehetőség előtt áll Chema Rodríguez csapata: ha nyer vasárnap este, tervezheti az utat a kölni középdöntőre.

 

Akárhányszor megnyertük eddig a nyitó meccset a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mindig továbbjutottunk a középdöntőbe, így volt ez 2004-ben, 2008-ban, 2016-ban és 2020-ban is, kivétel ez alól az 1998-as, tizenkét csapatos olaszországi torna, amelyen ugyan legázoltuk Macedóniát, viszont még nem volt második csoportkör.

Montenegró ellen 26–24-re győztünk pénteken Münchenben nagyon hullámzó mérkőzésen, ugyanakkor tény, hogy a találkozó elején néhány percet leszámítva zömmel a magyar válogatottnál volt az előny, ha nem, akkor éppen döntetlen volt az állás, és ha így nézzük, megérdemelt a siker és a vele járó két pont. Még akkor is, ha nem kísérte szép játék.

„Az első félidőben az utolsó két percet leszámítva majdnem minden működött, amire készültünk, azt is tudtuk, hogy lesznek hibáink, mint a világversenyek első meccsein mindig   – mondta Chema Rodríguez szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. –  A második félidőben többet hibáztunk és nehezebb dolgunk is volt, mert miközben jöttek a hibák, végig gólkényszerben voltunk, pedig támadásban kevésbé voltunk veszélyesek. A hibázással egyébként nincs gondom, benne van a játékban, amit viszont nehezebben viselek, azok a könnyelmű, éppen ezért elkerülhető hibák. Az első fordulóban ezt láttuk a szerb–izlandi meccsen is, ott ugyanúgy hullámzott az eredmény, mint a mi találkozónkon. A végén egy kis szerencse is kellett, hogy győzni tudjunk, és láthattuk, hogy egy pillanat alatt el lehet veszíteni a meccset. Örülök, hogy a végén a szerencse is mellénk állt, de a srácok végig harcoltak, nem adták fel.”

Chema Rodríguez a könnyelmű, tehát elkerülhető hibákat sokkal nehezebben viseli el (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Chema Rodríguez a könnyelmű, tehát elkerülhető hibákat sokkal nehezebben viseli el (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A kapitány szerint a védekezésünk elég masszív volt, sikerült megtalálni a tempót és az egyensúlyt, így a ­montenegróiak nem tudták használni a legnagyobb fegyverüket, a gyors leindításokat, sőt tempót váltani sem igen tudtak. Pedig lett volna lehetőségük lerohanni, mert a meccs során kilenc labdát adtunk el, más kérdés, hogy ők ugyanennyit, és talán több technikai hibát követtek el. A mérkőzés nagy részében viszont így is sikerült megtartani sovány előnyünket, a világversenyen jól bemutatkozó Palasics Kristóf pedig kritikus pillanatokban védett nagyokat, általában akkor, amikor éppen át tudták volna venni a vezetést a montenegróiak.

„Befejezhettük volna könnyebben is a meccset, de most nem volt ez olyan váratlan, hiszen túl azon, hogy első mérkőzés volt, több olyan játékosunk is pályára lépett, akinek nincs tapasztalata az ilyen helyzetekben. De nem is kérdés, hogy helytálltak   – fogalmazott Chema. – A győzelem kulcsa egyébként éppen az volt, hogy sohasem tudták átvenni a vezetést, tartottuk az előnyünket, vagy legalább az ikszet, akkor sem estünk össze, amikor egymás után többször is hibáztunk. Volt, hogy hárommal vezettünk, majd visszajöttek, és emlékszem, 19–19-nél majdnem sikerült nekik gólt szerezniük, de Palasics kivédte a beálló ziccerét. Ha a játék nem is volt jó, a csapatszellem nagyon is.”

A kapitány szerint a szerb csapat nehezebb ellenfél lesz vasárnap, mint Montenegró volt pénteken, egyrészt mert sokkal erősebb a szerbek ­játékosállománya, kizárólag légiósok alkotják a keretet, szinte minden poszton van két olyan játékosuk, aki erős topbajnokságban, a német, a spanyol vagy a francia ligában játszik, és a nemzetközi kupában, a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában szerez plusztapasztalatot. Nemcsak védekezni nehéz ellenük, hanem támadni is, mert agresszívan és hatékonyan védekeznek, 190 centi felett van az együttes átlagmagassága, kiváló távoli lövőik vannak, egy az egy elleni játékban képesek megverni az emberüket, és két olyan kiemelkedő kapusuk van, mint az exveszprémi Vladimir Cupara és Dejan Miloszavljev.

Az újonc kapus, Palasics Kristóf kritikus pillanatokban védett nagyokat az első csoportmeccsen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Az újonc kapus, Palasics Kristóf kritikus pillanatokban védett nagyokat az első csoportmeccsen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

„Nehéz megfogni őket. Úgy gondolom, hogy ezen az Európa-bajnokságon Szerbia, Izland és Portugália az a három csapat, amely a legtöbbet fejlődött az elmúlt években, bőven van bennük még lehetőség. Pechünkre a háromból kettő is a mi csoportunkba került Toni Gerona nagyszerű edző, és nemcsak azért lesznek motiváltak, mert még nem jutottak ki az olimpiai kvalifikációs tornára, hanem mert döntetlent játszottak Izlanddal, így még jobban kell nekik a pont. Ebben a pillanatban nekik ez szinte élet vagy halál kérdése, mint nekünk volt 2020-ban a portugálok elleni összecsapás, mert ha kikapnak tőlünk, nagy veszélybe kerül a továbbjutásuk”   – tette hozzá a szövetségi kapitány.

De akármennyire is erősek a szerbek, Izland ellen azért megmutatták, hogy kritikus helyzetben elbizonytalaníthatóak és nagyot tudnak hibázni, mert szinte megnyert meccsen az utolsó pillanatokban engedtek ki a kezükből egy pontot úgy, hogy a mérkőzés nagy részében jobban játszottak ellenfelüknél. Ugyanakkor arról is beszéljünk, mi motiválhatja a mieinket: leginkább az, hogy ha legyőzik Szerbiát is, már négy pontjuk lesz, amivel biztosan bejutnak a kölni középdöntőbe, ahol újabb négy meccs vár rájuk.

A szerb gárda ráadásul tétmeccsen még sosem győzte le a magyar válogatottat, amely jó Eb-szerepléssel talán jóvátehetne valamit a 2022-es hazai kudarcból. A Magyarország–Szerbia csoportmérkőzés vasárnap 20.30-kor kezdődik a müncheni Olympiahalléban.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (BERLIN)
18.00:
Franciaország–Svájc
20.30: Németország–Észak-Macedónia
B-CSOPORT (MANNHEIM)
18.00:
Spanyolország–Románia
20.30: Horvátország–Ausztria
C-CSOPORT (MÜNCHEN)
18.00:
Izland–Montenegró (Tv: M4 Sport+)
20.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Krakovszki Zsolt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Krakovszki Zsolt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
„Azokkal a játékosokkal vagyok együtt, akiket eddig csak tévén néztem”
KRAKOVSZKI Zsolt, a magyar válogatott jobbszélsője
– Mit érzett, mikor megtudta, hogy élete első felnőttvilágversenyének első meccsén egyedül kell helytállnia a posztján?
– Kettős érzés volt bennem. Nem örültem, hogy Imre Bence kimaradt, de úgy fogtam fel, hogy hatalmas lehetőség áll előttem, a kapitány pedig bízott bennem. Az első mindig a legnehezebb, de nem vagyok izgulós típus, a csapattársak is nyugtattak, hogy minden rendben lesz, csak játsszak bátran. Szerintem nagyjából éltem a lehetőséggel. Voltak hullámvölgyek, hazudnék, ha azt mondanám, nem volt bennem drukk, de a holtponton így is, úgy is át kell esni. Készültünk az ellentámadásokra, a gyors középkezdésekre, megpróbáltuk a szélsőiket kivenni a játékból.
– A korosztályos világversenyeket mennyire lehet összehasonlítani a felnőttel?
– Teljesen más a közeg, az én helyem is teljesen máshol van. Itt azokkal a játékosokkal vagyok együtt, akiket eddig csak tévén néztem, például a tavalyi világbajnokságon, és ugyanez igaz az ellenfelekre is. Óriási ugrás, de nem ijedek meg tőle.
– Nem volt euforikus érzése a győzelem után?
– Inkább megkönnyebbülést éreztem, hogy sikerült megszereznünk a két pontot. Persze nagyon boldog voltam, hogy első felnőttvilágversenyemen győztes meccsen mutatkoztam be, erről álmodtam. De egy győztes mérkőzés mindig hasonló érzést vált ki az emberből, a lényeg, hogy nyerjünk, és utána ne legyen hiányérzetünk. Már készülünk a szerbekre, akiknek nagyon erős a keretük, spanyol az edzőjük, keményen védekeznek, sokan játszanak a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, de úgy megyünk bele az összecsapásba, hogy nyerni akarunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik