Férfi kézi Eb: mindent boríthat az EHF szigorú Covid-protokollja

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.06. 12:45
null
Glenn Solbergnek sok gondot okoznak a pozitív esetek (Fotó: AFP)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) arról értesítette a január 13-án kezdődő, magyar-szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnokság résztvevőit, hogy aki a torna rajtja előtt kapja el a koronavírust, arra 14 napos karantén vár. Miután sorra érkeznek a pozitív mintákról szóló hírek a csapatoktól, ez a szigorú szabályozás alaposan átírhatja az erőviszonyokat – már ha egyáltalán tartható lesz.

Az Aftonbladet beszámolója szerint a keddi, kötelező PCR-teszttel egy időben kapták az értesítést a svédek az EHF-től, hogy aki az Eb kezdete előtt megfertőződik, arra 14 napos karantén vár. A naptárra pillantva ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy az illető legalább a csoportkört kihagyni kényszerül. Az Eb alatt annyiban más az eljárás, hogy akkor tíz nap után szabadulhat, aki pozitív tesztet adott.

„Ez nagyon hosszú idő, és egy nagyon szigorú szabály. A hozzánk hasonló helyzetben levő válogatottakat rendkívül nehéz helyzetbe hozza” – jelentette ki Glenn Solberg svéd szövetségi kapitány.

„Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt az EHF tartani tudja. Több válogatottban is vannak fertőzöttek, problémás lehet a szabályozás betartatása” – tette hozzá Martin Boquist, a svéd válogatott másodedzője.

Való igaz, a svédeknél egyre több a pozitív eset. Előbb a balátlövő Karl Walliniusnak kellett kihagynia az összetartás kezdetét, majd vasárnap Daniel Vandor sajtófőnök, majd hétfőn a kapus Tobias Thulin adott pozitív mintát. A balszélső Lucas Pellasnak azért kellett távol maradnia, mert közeli kontaktnak számított. A keddi tesztelésen aztán Boquist és a beálló Oscar Bergendahl is pozitív lett. Utóbbi esetében a svédek egyeztetnek az EHF-fel, ugyanis a játékos néhány hete kapta el a vírust, valószínűleg ezért adott még pozitív mintát.

A svédek mellett a dánoknál, a franciáknál, a portugáloknál, a szlovénoknál, a szerbeknél, a cseheknél és a montenegróiaknál is van már fertőzött, míg nálunk Máthé Dominik már csatlakozhatott a társaihoz.

A Handball-Planet közben már arról ír, elképzelhető, hogy az EHF valóban lazít a szabályozáson, és elég lesz öt nap karantén, plusz két negatív teszt ahhoz, hogy valaki szabaduljon. Hivatalos értesítés még nem érkezett a módosításról.

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik