Női kézi Eb: érdemes lesz ezt a négy ikont figyelni a képernyőn – kép

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.29. 18:26
null
A női Eb-n is ezzel a gombbal lehet jelezni az időkérést (Fotó: EHF)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) továbbra is elkötelezett a technológiai újítások észszerű keretek közé szorított használata mellett, így a most kezdődő női kontinenstornán négy technológiát fognak bevetni. Fontos szempont, hogy a széles közvélemény is értse, melyik ítélet miért született, ebben is próbál előrelépni az EHF.

Elsőként érdemes szólni a videobíróról, amelynek használatát újragondolták az EHF-nél, és arra jutottak, annak érdekében, hogy a csapatok, valamint a csarnokban és a televízió előtt ülő nézők számára is mindig egyértelmű legyen, miért veszik igénybe a technikai segítséget, négy ikont vezetnek be, amelyek a helyszínen és a képernyőn is jelzik majd, mit vizsgálnak éppen.

Ez a négy ikon jelzi, mire használják a technikát: benn volt-e a labda, kizárást ér-e az eset, jó volt-e a csere, jókor nyomta-e meg az edző a időkérő gombot
Ez a négy ikon jelzi, mire használják a technikát: benn volt-e a labda, kizárást ér-e az eset, jó volt-e a csere, jókor nyomta-e meg az edző a időkérő gombot

Merthogy a kézilabdában továbbra sem mentek el a labdarúgásban alkalmazott rendszer (VAR) irányába, a helyszínen közreműködő játékvezetők és hivatalos személyek (és csak ők) továbbra is csak négy speciális esetet vizsgálhatnak.

A játékvezetőknek két lehetőségük van: ha nem biztosak abban, hogy az adott szituációból gól született, vagy ha nem tudják eldönteni, az adott játékos kizárást érdemel-e, kérhetnek technikai segítséget.

Mielőtt meghoznák a döntést, a játékvezetők kérhetnek visszajátszást, és csak utána határoznak arról, a játékos érdemel-e piros lapot, kék lapot, vagy esetleg nincs szükség semmilyen büntetésre. De a videóbíró használatának okát a közönséggel is meg kell osztani, erre szolgálnak a létrehozott ikonok, amelyek a kivetítőn jelennek meg, illetve a bemondó is segít egyértelművé tenni” – magyarázta az EHF részéről Helmut Höritsch.

A gólvonal-technológia során a januári férfi Eb-hez hasonlóan most is egy LED-fény segít a kapu mögött érzékelni, ha a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. A fény össze van kötve a hivatalos órával, és az időkérő berendezéssel, így a játékrészek végénél, és időkéréseknél is egyből jelez.

Külön kamera figyeli a cserére kijelölt területet, így ha az EHF képviselője nem biztos benne, hogy szabályosan történt a csere, itt is van mód a visszajátszásra. Az Eb-n szintén jelen lesz a kispadoknál a vb-n és a BL négyes döntőn már bejáratott nagy piros gomb, amellyel az edzők a korábbiaknál egyértelműbb módon jelezhetik, ha időt kérnek. Ugyanakkor vigyázniuk kell, mert ha rosszkor nyomják meg (amikor nem a csapatuknál van a labda), az büntetést von maga után, ennek ellenőrzésére szintén megvan a lehetőség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik