Ki állítja meg Karabaticékat?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.11. 16:55
null
Nikola Karabatic és Mikkel Hansen a franciaországi vb-n is összefuthat egymással (Fotó: AFP)
Szerda este a házigazda franciák a brazilokkal játszanak a férfi kézilabda-világbajnokság nyitó mérkőzésén. Röviden bemutatjuk a torna résztvevőit, a nyolcaddöntőre esélyes csapatokra koncentrálva.

 

A-CSOPORT
FranciaországLengyelország
Oroszország
Brazília
Japán
Norvégia

A vb-n látható, címvédőként induló francia csapat nagyon tapasztalt és fiatal játékosok elegye lesz. Ezt Olivier Krumbholz, a francia női válogatott szövetségi kapitánya mondta, és nehéz lenne vitatkozni vele. A franciák az utóbbi két évtizedben minden világeseménynek esélyesként vágnak neki, s nincs ez másként most sem. Hazai pályán 2001-ben világbajnokok lettek, és ezúttal is otthon tartanák a trófeát. Nikola Karabaticék annyi mindent nyertek az utóbbi években, hogy talán a motiváció (hiánya) jelenthette esetükben a legnagyobb kihívást, ám most ezzel sem lehet gond, hiszen a riói olimpia döntőjében fájó vereséget szenvedtek Dániától. A térdsérüléssel küzdő Mathieu Grébille lesz a legnagyobb hiányzójuk, de a Didier Dinart, Guillaume Gille kapitánypáros így is rendkívül bő és erős kerettel számolhat. A korábbi sikerkapitány Claude Onesta már csak a háttérből segíti őket.

Karol Bielecki, Slawomir Szmal és Krzysztof Lijewski novemberben visszavonult a válogatottól, míg Michal Jurecki, Kamil Syprzak, Piotr Wyszomirski és Mariusz Jurkiewicz sérülés miatt nem lehet ott a vb-n. A lengyeleket irányító Talant Dujsebajevnek tehát fel van adva a lecke.

Az oroszok a tavalyi Eb-n a dánokat és a későbbi győztes németeket is megszorongatták, most több szakember meglepetést vár tőlük. Dmitrij Torgovanov, az egykori klasszis beálló már korábban belekezdett a fiatalításba, de a csapat szekerét még most is a rutinosabbak (Timur Gyibirov, Szergej Gorbok, Dmitrij Zsitnyikov, Szergej Selmenko, Pavel Atman) húzhatják leginkább.

Egy éve Norvégia volt az Eb meglepetéscsapata (az aranyérmes Németország mellett), az ottani negyedik helye után azonban az olimpiára nem jutott ki, a vb-n pedig csak szabadkártyával szerepel. Harald Reinkind, a Löwen jobbátlövője sérült, Sander Sagosen lehet a norvégok vezére.

A többnyire Európában légióskodókra épülő brazil válogatott a riói olimpián negyeddöntőbe jutott, és most sem feltétlenül a csoportkör jelenti számára a végállomást. A japánok továbbjutása ellenben meglepetés lenne, legnagyobb „sztárjuk” a kispadon található, a korábban a Veszprémet is irányító Carlos Ortega.

B-CSOPORT
Spanyolország
Szlovénia
Macedónia
Izland
Tunézia
Angola


A tavalyi Eb-ezüst után a végső győzelemre is esélyesnek vélt spanyolok az olimpiáról lemaradtak, hajthatja tehát őket a bizonyítási vágy. Sterbik Árpád, Cristian Ugalde és Jorge Maqueda sincs ott Jordi Ribera keretében, ám az ibériai válogatott a masszív védekezésére alapozva így is bármeddig eljuthat.

A szlovénoktól csak az irányító poszton olyan játékosok hiányoznak, mint Uros Zorman, Dean Bombac és Stas Skube, a válogatottságot egyszer évekkel ezelőtt lemondó Gorazd Skof most már tényleg nem áll a kapuba a nemzeti csapatban, az eredményes szlovén utánpótlás-nevelésnek köszönhetően azonban Veszelin Vujovics így is sokat ígérő társasággal utazott Franciaországba. Többek között a mezőny egyik legjobb balkezes különítményével (Jure Dolenec, Vid Kavticnik, Gasper Marguc, Blaz Janc), míg beállóban magyarországi légiósok (Matej Gaber, Blaz Blagotinsek) őrlődhetnek.

Izland teljesítményét alapjaiban határozhatja meg, hogy a november óta csípősérüléssel bajlódó Aron Pálmarsson nem épült fel a tornára. Rutinban azért nélküle sem lesz hiány, elég, ha csak az örökifjú Gudjón Valur Sigurdssonra gondolunk.

Ami Izlandnak Pálmarsson, az Macedóniának Kiril Lazarov, azzal a különbséggel, hogy a Barcelona jobbátlövője nem sérült. A macedónok vele együtt is legfeljebb a nyolcaddöntőig juthatnak a papírforma szerint.

Lazarov barcelonai csapattársa, Vael Dzsalluz Tunéziát vezetheti a legjobb 16 közé, onnan már nekik is nagy bravúr lenne a továbbjutás. A csoport másik afrikai csapata, Angola 2007 óta az első világbajnokságán szerepel, a 2016-os Afrika-kupán harmadik lett.

 

C-CSOPORT
Németország
HorvátországFehéroroszország
MAGYARORSZÁG
Chile
Szaúd-Arábia

A németek tavaly általános meglepetésre megnyerték az Eb-t, majd az olimpián is elcsíptek egy bronzérmet. Elsősorban a szervezett csapatjátékra épített az izlandi Dagur Sigurdsson, aki ezen a vb-n irányítja utoljára a németeket, utána a japán kispadra ül le. Az Eb-címvédő 15-ös kerettel utazik a tornára, legnagyobb sztárja, Uwe Gensheimer az édesapja halála miatt egyelőre otthon maradt, és csak akkor csatlakozik társaihoz, ha erre készen áll. Steffen Weinhold, Hendrik Pekeler, Christian Dissinger és Fabian Wiede sérülés, illetve fáradtság miatt biztos nem lesz ott Franciaországban.

SZAVAZÁS

Hol végez a magyar csapat a férfi kézi-vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A horvátok a riói olimpia negyeddöntőjében kikaptak a lengyelektől, előtte azonban megverték Dániát és Franciaországot, azaz a két döntőst. Domagoj Duvnjakék most is bárkit képesek legyőzni, ám rosszabb napjukon utolérheti őket a végzetük. Marko Kopljart ezúttal hiába keressük déli szomszédaink között, a Veszprém jobbátlövője kihagyja a viadalt.

Sziarhej Rutenka sem játszik a vb-n, a fehéroroszok azonban nélküle is a továbbjutást célozzák meg. Nem esélytelenül, hiszen egyrészt a minszki és breszti játékosok összeszokott csapatot alkotnak, másrészt Chilét és Szaúd-Arábiát illik a legnagyobb klasszisuk nélkül is megelőzni.

Utóbbi két válogatott a magyar csapatnak sem okozhat gondot, és remélhetőleg a fehéroroszokat is sikerül legyűrni – a továbbjutás ebben az esetben már borítékolható lenne. Talant Dujsebajev balul sikerült fiatalítási próbálkozása és az Eb-leszereplés után Xavier Sabaté visszanyúlt a régi harcosokhoz, de persze a fiatalok közül is lehetőséget kapnak néhányan. A dániai Bygma-kupán látottak mindenesetre bizakodással tölthetnek el minket. A szövetség a nyolc közé jutást tűzte ki célul válogatottunk elé.

 

D-CSOPORT
Katar
DániaSvédország
Egyiptom
Bahrein
Argentína

A csoport egyértelmű favoritja Dánia. Az olimpiai címvédőtől egyetlen nagyobb név, a flensburgi Rasmus Lauge hiányzik sérülés miatt. Európa-bajnokságot is nyertek már a dánok (kétszer), így csak a vb-arany hiányzik nekik.

Katar 2015-ben hazai környezetben vb-döntőig menetelt, ami nem kis mértékben Valero Rivera érdeme volt. A spanyol szakember ezúttal több korábbi kulcsjátékosát is kihagyta a keretből, így Zsarko Markovics, Eldar Memisevics, Goran Sztojanovics és Borja Vidal Fernández sem lép pályára a vb-n. Nagy kérdés, hogy nélkülük mire lesz képes az arabok csapata.

A Mol-Pick Szegedet erősítő Jonas Källman a svédek egyik legjobb és legtapasztaltabb játékosa, így nagy érvágás a skandináv válogatottnak, hogy a balszélső a családja miatt lemondta a vb-szereplést. A legutóbbi három világeseményen (vb, Eb, olimpia) az Eb-8. hely volt a svédek legjobb eredménye, és most sem valószínű, hogy odaérnek az éremcsaták közelébe.

Egyiptom Afrika bajnokaként nem tartozik a lebecsülhető ellenfelek közé, az argentinok pedig a negyeddöntőt célozták meg. Bahreintől az is bravúrnak számítana, ha nem nulla ponttal zárná a csoportkört.

 

>>TÖLTSE LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!

>> A MAGYAR JÁTÉKOSOK NÉVJEGYEIT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém)
Szövetségi kapitány: Xavier SABATÉ
Edző: DEBRE Viktor

FÉRFI KÉZILABDA-VB (2017. január 11–29.)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Nantes):
Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B-csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína
A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az 5–6. helyezettek az Elnöki Kupáért folytatják a tornát.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 13., péntek, 17.45: Németország–Magyarország
Január 14., szombat, 20.45: Magyarország–Horvátország
Január 16., hétfő, 17.45: Magyarország–Chile
Január 18., szerda, 14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország
A mérkőzéseket a Sport1 közvetíti

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik