Németh András: Ilyen nincs, ez tulajdonképpen világcsúcs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.28. 19:21
null
Görbicz Anitáék csak két technikai hibát vétettek támadásban Szlovákia ellen (Fotó: Korponai Tamás)
Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a csapat Eb-re való felkészüléséről. Elmondta többek között, hogy kielemezték a Provident-kupán a szlovákok ellen mutatott teljesítményt, és hihetetlen eredményt kaptak.

 

 

Németh Andrást februárban nevezték ki harmadik alkalommal a női válogatott élére. Elképzelése szerint a játékot a gyorsaságra építi, mivel méretekben (magasság, tömeg) a magyar kézilabdázók nem veszik fel a versenyt az élvonalba tartozó válogatottakkal, de gyorsabbak lehetnek náluk. Ehhez igazodva állította össze először keretét, amely azóta alig változik, és reményei szerint már nem is fog sokat decemberig. A kapitány úgy érzi, hatvan év felett a világ bizonyos változásait nehéz követni, és pont ezért vett olyan munkatársakat maga mellé, mint például Pálinger Katalin, akik segítenek neki ebben. Egy példát is megemlített:

„Sokszor irritál, hogy nem egymással beszélnek a sportolók egy csapatban, hanem a telefonjukba, és azt hogyan használják, mikor használják. Amikor egy csapat együtt van, legszívesebben néha begyűjteném a telefonokat – mondta Németh András, aki meghallgatja az ellenérveket is, így kompromisszum születik. – Igazából megszokták, hogy így kommunikálnak, úgyhogy valami köztest kell kitalálnunk. Amikor az egész csapat együtt van, akkor bevezettük, hogy nem telefonálnak, hanem csapatként működnek, de nyilvánvalóan minden más szituációban használhatják a telefonjukat."

A kapitány bátran nyúl a fiatalokhoz.

„Azt hiszem, ebben nincs nagy rizikó, ez egy természetes út, és igazából inkább azt mondom, aki nem vállalja fel, az hibázik. Például van egy játékos, aki a válogatott első embere, ha mindig ugyanaz a második mögötte, akinél tudja, hogy sokkal jobb, az nem fogja motiválni. Ha viszont odarakunk egy fiatalt, aki láthatóan azért jött ide, hogy felmásszon a hátán, és egy év múlva beledöngölje a talajba, az számára is nagyobb motivációt ad" – árulta el a kapitány a Mai helyzetben, aki éppen ezért nem is érti azt, aki nem fiatalít.

A mai magyar válogatott játékosai kimagaslanak az NB I-ből, értik a játék lényegét, és idomulnak a kapitány által elvárt gyors kézilabdához, amely kockázatos ugyan, de a szintén Eb-résztvevő Szlovákia ellen például kiválóan működött a Provident-kupán.

„Olyan adat jött be, amilyen eddig megközelítőleg sem volt még. Hetvenhárom támadásunk volt, ami nagyon sok, és összesen két technikai hibát vétettek ebben a rizikós játékban. Ez tulajdonképpen szerintem világcsúcs, ilyen nincs" – emlékezett vissza, és felidézte, amikor Köstner Vilmos megmutatta neki az elemzést, nem akart hinni neki, ezért újra megnézték.

Az előzetes elvárások is szóba kerültek. Az utóbbi világversenyeken (nem csak kézilabdában) nem nagyon nyertek rendezők. A kapitány a vízilabdásokkal is kapcsolatban van, hogy megtudja, milyen tapasztalatokat szereztek a nyáron.

„Nagyon fontos, hogy megértsék, ez egy állomás. Nyilvánvalóan nagyon kellene, hogy kiszolgáljuk a hazai közönséget, hogy az Eb mindhárom magyar helyszínén szerepeljen a magyar válogatott. Ez fontos szempont, de a játékosoknak tudniuk kell, hogy az út vége Rio, oda kell eljutni" – mondta Németh András, de hozzátette, jó volna olyan eredményt elérni, hogy biztosítva legyen a kvalifikációs torna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik