A kézis pontszerzés kulcsa: feljavuló átlövőjáték, összeálló védekezés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.15. 12:12
null
Ancsin (jobbra) szinte hibátlanul lőtt Izland ellen (Fotó: MTI)
Bár a győzelemre is volt esélye, végül a pontszerzésnek is örülnie kellett a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a dániai Európa-bajnokságon Izland ellen. Az eredmény azonban így is a bravúr kategóriájába sorolható, főleg, ha a két csapattól az első fordulóban látottakra gondolunk. Miben lépett előre a Mocsai-csapat a második mérkőzésre?

Sokat tisztult a kép a második fordulót követően, a spanyolok és az izlandiak már biztosan ott vannak a középdöntőben (mint ahogy a házigazda dánok is az A-csoportból), míg a magyar csapat sorsdöntő meccset vív csütörtökön a norvégokkal (20.15, Tv: M1, élőben az NSO-n). A tegnapi döntetlennek köszönhetően a mieinknek már a döntetlen is elég a továbbjutáshoz, és egy pontot vinnénk magunkkal. Lehetne ez kettő is, ugyanis a keddi meccsben benne volt a győzelem esélye, de a végjátékban több ziccert is kihagytunk, bár az is igaz, a legvégén emberhátrányban kellett egyenlítenünk. Nézzünk meg, a statisztikák alapján miben léptünk előre a spanyolokkal szembeni vereséghez képest!

„A játék valamennyi elemében előreléptünk, az átlövéseink sokkal jobbak voltak, mint az első mérkőzésen. A megszerzett pont annak a kohéziónak az eredménye, amely jellemzi a magyar válogatottat mint közösséget. A szurkolók számára rendkívül izgalmas, érdekes volt a találkozó” – mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány a találkozót követően.

Azt már az első meccs után tisztán látta a magyar csapat, hogy a védekezést zártabbá kell tenni, főleg a magas és erős izlandi belső emberek ellen. Ezt nehezítette, hogy új felállású belső védőpárosnak kellett összeszoknia a mieinknél, ráadásul néhány edzés alatt. Mégis, Izland ellen már sokkal olajozottabban működött a Schuch Timuzsin, Ilyés Ferenc, Zubai Szabolcs fémjelezte védelem. Egyedül Aron Palmarsson távoli lövései okoztak sokszor gondot.

Mindezzel összefüggésben a kapusteljesítmény is döntő volt, míg Mikler Roland harminc százalék felett védett az első félidőben, a túloldalon Pall Björgvin Gústavsson nem találkozott a labdával, 9–6-os vezetésünknél lecserélték. Váltótársa, Rafn Áron Edvarsson viszont jól szállt be, összességében negyven százalékkal zárt, de nálunk a Mikler helyett lehetőséget kapó Tatai Péterben is több lövés elakadt a második félidőben.

Azonban abban, hogy a tizedik percre sikerült négygólos előnyt kiharcolni (8–4), nagy szerepe volt az eredményes támadójátéknak, különösen igaz ez az átlövők teljesítményére. A magyar csapat legjobbjának is megválasztott Ancsin Gábor az egész meccset tekintve csak egyet rontott (lövésből 7 gól), de rajta kívül is többen zártak kiváló lövőszázalékkal (Zubai Szabolcs: 3/3, Lékai Máté 4/5, Putics Barna: 2/3). Ez, valamint a tény, hogy tizenkét technikai hibával zártunk, magával vonta, hogy az izlandiak mindössze két gólt tudtak szerezni gyors indulásból.

A küzdéssel és a hozzáállással eddig sem volt gond, amikor a második félidő elején a cserékkel felállva nyolc percig nem találtunk be, Izland pedig megfordította a meccset, nem zuhantunk össze, hanem szívós munkával a hajrára visszavettük a vezetést. Még azt is elviseltük, hogy kétszer annyi ideig voltunk emberhátrányban, mint északi ellenfelünk (tizenhat, illetve nyolc perc).

„Az a gyanúm, egy kicsivel több kell csütörtökön a sikerhez, a továbbjutáshoz. Nagyon nehéz csata lesz a norvégok elleni, amelyet akkor vívhatunk meg eredményesen, ha a technikai hibánk számát tíz alatt tartjuk” – tekintett már előre Mocsai.

A spanyolokat majdnem megtréfáló norvégokkal szembeni sorsdöntő meccset csütörtökön 20.15-től vívjuk Aalborgban.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–IZLAND 27–27 (16–15)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Norvégia–Spanyolország 25–27 (8–12)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 61–52 +9 4
2. Izland 2 1 1 58–53 +5 3
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 54–61 –7 1
4. Norvégia 2 2 51–58 –7 0

A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA (január 16., csütörtök)
Spanyolország–Izland 18.00
Magyarország–Norvégia 20.15 (Tv: M1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik