Nehéz szülés volt, de összejött: FTC-Érd a főtábláért

Vágólapra másolva!
2013.09.14. 19:38
null
Zácsik Szandrával (labdával) nem bírtak a zágrábiak (Fotó: Török Attila)
Az FTC-Rail Cargo Hungaria egy félidőt a horvát Lokomotiva Zagrebnek „ajándékozva", nagy küzdelemben harcolta ki a döntőbe jutást a Bajnokok Ligája népligeti selejtezőcsoportjában. A vasárnap délutáni fináléban magyar párharcot rendeznek, a Fradi ellenfele az Érd lesz, amely a hajrában tette fölényessé sikerét a svájci Zug ellen.

 

FTC–LOKOMOTIVA ZAGREB (horvát)

SZŰCS GABIÉK BÚCSÚZTATTÁK A VIBORGOT
Radicsevicsék majdnem 20 góllal nyertek.

Az Érd meccse után kiürítették a csarnokot, hogy aztán a házigazda találkozójára érkezők előtt újra megnyissák. Előzetesen is úgy lehetett számolni, hogy a magyar csapatok közül az FTC kapta a keményebb ellenfelet, ez a Lokomotiva Zagreb elleni első félidő alapján abszolút beigazolódott.

A zöldek nem igazán tudtak felpörögni a találkozóra, különösen támadásban volt halvány a teljesítményük. Sokáig csak Zácsik Szandra bombái révén tudott betalálni a Fradi (később meg is kapta a maga őrzőjét), de közben a horvátok két góllal is elmentek, és rendre vezetni tudtak. Elek Gábor 4–6-nál kérte ki idejét, és próbálta megtalálni az ideális felállást, mert a kezdő hetesből több kulcsembernek sem ment a játék.

A 19. percben ugyan sikerült egalizálni (6–6), de ezt követően egészen az utolsó percig nem talált be az FTC, szerencsére hátul működött a védekezés, így a Zagreb nem tudott komolyabban ellépni. Nerea Pena második értékesített hetesével lett 7–9 az állás a szünetre.

Nem tudjuk, mi hangzott el a szünetben az öltözőben (azért van egy tippünk, hogy semmi jó), de feljavult a Ferencváros. Visszajöttek a kezdők, Szucsánszki Zita és Tomori Zsuzsanna első góljával lett újra döntetlen. Sőt, 11–10-nél végre a népligeti együttes vezetett – hosszú idő után először.

Mondjuk nem tartott sokáig, de ezt követően legalább felváltva volt az előny a csapatoknál. Zácsik továbbra is szállította a gólokat (a túloldalon elsősorban Sonja Basic tolta a Zagreb szekerét), de most már a társak is csatlakoztak. Szikora Melinda egyre inkább belejött, a házigazda pedig rendre legalább két góllal tudott vezetni.

A hajrát már uralta a Fradi, a Zagrebben nem volt benne a fordítás lehetősége, a zöldek 2623-mal jutottak döntőbe.

„Nagyon-nagyon gyengén kézilabdáztunk az első félidőben, kényelmesen álltunk hozzá, nehezen pörögtünk fel. A horvátok sokkal többet nyújtottak, mint vártuk tőlük. Sokat hibáztunk, van miről beszélnünk. Az Érd ellen nem lehet egy félidőnyi előnyt adni” – nyilatkozta a mérkőzés után Elek Gábor a Digi Sportnak.

Nyolc góljával az érdi Kovács Anna (labdával) volt az Érd–Zug meccs legjobbja (Fotó: Török Attila)
Nyolc góljával az érdi Kovács Anna (labdával) volt az Érd–Zug meccs legjobbja (Fotó: Török Attila)

ÉRD–ZUG (svájci)

Szép számmal érkeztek érdi szurkolók az Elek Gyula Arénába, még ha nagy részük az általános iskolás korosztályból is került ki, számukra viszont biztos nagy élményt jelentett a mérkőzés. Aki csak a végeredményt ismeri, azt hiheti, hogy végig biztosan vezette a meccset a magyar együttes, pedig hat perccel a vége előtt még a mínusz két gólért támadhattak a lelkes svájciak.

A Zug a meccs első időszakában főleg beállóból és hetesből tudott betalálni, míg az Érd a 11. percben már 9–4-re is vezetett. Hosszú időre beállt a négy-ötgólos különbség, amely egészen a szünetre is megmaradt (18–14). Az érdi fiatalokat egyébként csak dicséret illeti, hiszen megállás nélkül biztatták Klivinyiéket, még ha a legtalálóbb jelzőként az „aranyost” tudnánk mondani az elhangzó nótákra.

A második játékrészt jobban kezdték a vendégek, feljöttek mínusz kettőre is, de ennél közelebb már nem tudtak zárkózni. Mindez valószínűleg a lelátón helyet foglaló gyerekeket is megnyugtathatta, ugyanis egy részük fogócskázásba kezdett. Ekkor négy gólon állandósult az Érd előnye, de az 54. percben 28–25-nél szorossá tehette volna a hajrát a Zug, azonban egy figyelmetlenség miatt a svájciak eladták a labdát. Innen pedig beindult az érdi henger, a végére kilencet pakoltak közé, és 34–25-ös sikerrel jutottak be a fináléba, ahol azonban jobb teljesítmény kell a főtáblára kerüléshez. A legjobban Kovács Anna termelte a gólokat, nyolcig jutott, míg a kapuban Janurik Kinga hárított fontos pillanatokban.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
2. CSOPORT (ELEK GYULA ARÉNA)
ELŐDÖNTŐ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–HC LOKOMOTIVA ZAGREB (horvát) 26–23 (7–9)
Elek Gyula Aréna, 800
néző. V: Gjeding, M. Hansen (dánok)
FTC: SZIKORA – Kovacsicz, Tomori 5, SZUCSÁNSZKI 3, Cifra, ZÁCSIK 9, Szarka 3. Csere: Abramovics (kapus), Szekerczés, STEINBACH 3, Pena 2 (2), Such 1, Szamoránsky P., Mészáros R. Edző: Elek Gábor
ZAGREB: Razum – Gace 3, Horvat 2, BASIC 4 (1), RAJOVICS 4, Koznjak 1, T. Grubisic 1. Csere: Bukovina (kapus), Bozsovics 2, Smiljanic 1, Krsnik, Konta 3 (3), Jankovic, Milic, Ostarjas 2. Edző: Nenad Sostaric
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–1. 9. p.: 2–4. 15. p.: 4–6. 19. p.: 6–6. 24. p.: 6–9. 32. p.: 8–10. 35. p.: 11–10. 41. p.: 16–14. 45. p.: 18–17. 50. p.: 22–18. 57. p.: 25–20
Kiállítások: 6, ill. 12 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 6/4
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor: – Kimondottan rosszindulatú volt a játékvezetés. Az első félidőben borzasztóan játszottunk, de a második játékrészben már feljavultunk. A 19 lőtt gól is ezt mutatja.
Nenad Sostaric: – A Ferencváros ott van Európa öt legjobb csapata között, ezért szerintem egyenes ágon is ott lenne a helye a Bajnokok Ligájában. Elégedett vagyok a játékunkkal, együttesemnek fejlődnie kell még, de jó úton járunk.

ÉRD–LK ZUG HANDBALL (svájci) 34–25 18–14)
Elek Gyula Aréna,
600 néző. Vezette: Marics, Mazsics (szerbek)
ÉRD: JANURIK – KOVÁCS ANNA 8, Szekeres, Triscsuk 5, Kisfaludy 2, Klivinyi 4, Balog B. 2 (1) Csere: Gridnyeva, Oguntoye (kapusok), Koren 3, Wolf 2 (2), Vukcsevics 1, SCHATZL 5, Kovács G. 1, Oláh N., Kamuti 1. Edző: Szabó Edina
ZUG: Innes – Cavallari 2, Schwander 3, Ravlic, Nötzli 2, Haag, GANZ 4 (1). Csere: Krstic (kapus), Scherer 1, GWERDER 5 (4), Wälti 1, Ineichen, Masset 2, Javet 3, Traber 2, Oberli. Edző: Lubomir Svajlen
Az eredmény alakulása. 1. perc: 0–1. 6. p.: 5–1. 11. p.: 9–4. 20. p.: 13–7. 24. p.: 14–10. 29. p.: 18–12. 35. p.: 19–17. 47. p.: 24–21. 54. p.: 28–25
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 7/5
MESTERMÉRLEG
Szabó Edina: – Örülök a nagy különbségű győzelemnek. Először játszottunk ezen a szinten mérkőzést, természetes, hogy volt feszültség a játékosokban. Azt játszottuk, amit kell, a svájciak nem leptek meg semmivel. Az adódó fegyelmezetlenségeket leszámítva elégedett vagyok.
Lubomir Svajlen: – Büszke vagyok a csapatomra, a lehetőségeinkhez képest kihoztuk magunkból a száz százalékot. Kár a meccs végéért, mert a nagy különbség akkor alakult ki a két csapat között.

Vasárnap
14.00, a 3. helyért: Lokomotiva Zagreb–Zug Handball
16.15, döntő: FTC–Érd

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik