Veszprémben a szélsők kezében lesz a döntés

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2010.06.18. 16:02
null
Vid Kavticniknek nagyobb szerep juthat a veszprémi visszavágón (Fotó: Action Images)
Címkék
A szlovén férfi kézilabda-válogatott a héten újra a podcetrteki bázisán (ez a Celje PL edzőtábora is egyben) gyakorol a vasárnapi veszprémi meccsére, a magyarok elleni vb-selejtező visszavágójára (Ljubljanában 27–25-re nyertek a hazaiak). Gorazd Skofék természetesen nyomon követik a labdarúgó-világbajnokság eseményeit, és a sajátjaik mellett a spanyoloknak szurkolnak a legtöbben közülük.

A horvát Zvonimir Serdarusic szövetségi kapitány a legapróbb részletekig kidolgozta a munkabeosztást: napi két edzést tart, méghozzá olyan intenzitással, hogy a vacsora és a futball-vb esti, tévében megnézett meccse után tízkor szinte beesnek a fiúk az ágyba.

Aztán másnap a reggeli kávéval és a lapok olvasásával kezdik a napot, majd a foci-vb-n történtek kommentálása közepette várják az első edzést (csak a rend kedvéért: Szlovénia szerepel Dél-Afrikában). A tréningeken főként a taktikai elemeket gyakorolják, különösen ügyelve az emberelőnyös és emberhátrányos helyzetekre mind védekezésben, mind támadásban.

A táborban jó a hangulat, mégis szinte tapintható a feszültség, ezért a vezetők a pszichés felkészítéssel is foglalkoznak, hogy bizonyos fokig eltereljék a játékosok figyelmét a veszprémi visszavágóról. A legfőbb kikapcsolódást persze a labdarúgó-vb jelenti, amely a magyarországi meccs mellett a fő téma.

A szlovén válogatott mellett, amelynek valamennyien drukkolnak, a játékosok megosztottak a szurkolást illetően. A leglelkesebb a „spanyol” tábor, amelyet azok a válogatott játékosok alkotnak, akik korábban Spanyolországban légióskodtak (ők teszik ki egyúttal a legnagyobb csoportot is).

MIT JÓSOL A SZLOVÉN SAJTÓ? 

A ljubljanai lapok hangoztatják: Magyarországon nagyon nehéz feladat vár a szlovénokra. Az Ekipa szaklap kiemeli: „Kézilabdázóink minden pillanatban a visszavágóra gondolnak, és arra, hogy Pérez Carlos, Eklemovics Nikola, Fazekas Nándor, Iváncsik Gergő, Mocsai Tamás és a többi magyar sztár vár rájuk, valamint a fanatikus veszprémi szurkolósereg."

A szlovén lapok úgy tudják, az ötezres sportcsarnokba elkelt valamennyi belépő (a Nemzeti Sport információja szerint még kapható jegy), de Zvonimir Serdarusic mester játékosait egyáltalán nem félemlíti meg a zsúfolt csarnok és a várhatóan forró hangulat. Éppen ellenkezőleg, ez csak növeli motiváltságukat, bizonyítási vágyukat.

A futball szakavatott szakértője, Gorazd Skof, aki hajdan tehetséges focikapus volt, csakis a szlovénoknak szurkol, mivel másik kedvenc válogatottja, a horvát nem jutott ki a vb-re. A CO Zagreb hálóőre a szlovén–horvát határon fekvő egyik településről származik, ezért a horvátokat „sajátjainak" tartja.

Skof egyúttal a hangulatért is felelős a szlovénoknál: az edzéseken ő a leghangosabb, és ez főleg azért feltűnő, mert edzőpartnere, a cserekapus Sebastian Skube a csapat legcsendesebb játékosa. Skofot egyébként sokkal jobban érdekli a mieink elleni visszavágó, mint a vb.

„Mindössze kétgólos előnyt szereztünk múlt vasárnap, mégis van esélyünk a továbbjutásra. Igaz, ehhez nagyot kell javulnunk a ziccerek értékesítésében, és nem szabad sok technikai hibát elkövetnünk" – mondta Gorazd Skof.

A csapatkapitány Uros Zorman nem fél a veszprémi hangulattól:

„Mi már annyi nemzetközi meccset vívtunk meg sok ezer néző előtt, hogy a veszprémi hangulattól sem ijedünk meg. Felemelő érzés telt ház előtt, fantasztikus légkörben játszani, főként mert tudjuk, hogy a lelátón szlovén szurkolók is lesznek."

A szlovénok büszkék arra is, hogy fiatalabb az együttesük, mint a magyar. Ezt amellett emelik ki, hogy elismerik a rutinos „Trio Adio" (vagyis a búcsúzásra készülő hármak) remek teljesítményét. A három legidősebb játékosukról, a három legnagyobb sztárról – Ales Pajovicról, Renato Vugrinecről és Uros Zormanról – van szó, akik az első mérkőzésen a legtöbbet mutatták. Persze ha hozzájuk számítjuk a 33 éves Gorazd Skofot, az első számú kapust is, akkor már nem is olyan fiatal a szlovén csapat...

A szlovén drukkerek, akiknek az utóbbi évek BL-meccsei kapcsán kifejezetten jó a kapcsolatuk a veszprémiekkel, két busszal és autókkal érkeznek a magyar városba, vagyis mintegy 200 vendégszurkoló várható az arénába.

NEM TITOK A MAGYAROK TAKTIKÁJA 

A szlovénok edzőtáborából kiszivárgott, hogy szerintük a magyar válogatott külön készülődik a Pajovic, Vugrinec, Zorman trió megállítására, így aztán a veszprémi visszavágón nagyobb teret szánnak Luka Zvizejnek, Miha Zvizejnek, Vid Kavticniknek és Dragan Gajicnak. Az első találkozót értékelő szakértőik szerint a két nemzetközi klasszis szélső, Luka Zvizej és Kavticnik viszonylag keveset mutatott. Ez az utóbbi esetében magyarázható hosszú sérülésével, míg a szegedi Luka Zvizej szerényebb játékának okát nem lelték, de tőle sokkal többet várnak vasárnap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik