Házigazdaként a bajnoki címvédő az esélyese a zöld-fehér rangadónak

Vágólapra másolva!
2009.04.26. 11:05
A magyar női kézilabda két erőssége, a bajnoki címvédő Győri Audi ETO és az éremre vadászó, vasárnap délután meglepetésre törő Budapest Bank-FTC-RightPhone csap össze a Bajnokok Ligája-döntős kisalföldiek csarnokában.
A Magvassy-sportcsarnokban ismét egymásnak feszül napjaink két legjobb zöld-fehér női kézicsapata
Fotó: Czagány Balázs (archív)
A Magvassy-sportcsarnokban ismét egymásnak feszül napjaink két legjobb zöld-fehér női kézicsapata
A Magvassy-sportcsarnokban ismét egymásnak feszül napjaink két legjobb zöld-fehér női kézicsapata
Fotó: Czagány Balázs (archív)
A Magvassy-sportcsarnokban ismét egymásnak feszül napjaink két legjobb zöld-fehér női kézicsapata

A két zöld-fehér hölgykoszorú tagjai mind hazánkban, mint az európai kupaporondon már sok szép sikert értek el. Napjainkban is kiemelkedő szerepet töltenek be a sportágban itthon és a nemzetközi összecsapásokon. Nem csoda, hogy egymás elleni találkozóik mindenkor kiemelkedő események, vérbeli rangadók, amelyekre ezrek kíváncsiak.

Konkoly Csaba: „Semmiféle lazaságot nem engedhettünk meg magunknak"

A győriek mestere, Konkoly Csaba okkal büszke csapatára, amely szenzációs sikereket halmoz ebben az évadban.
„A Hypo elleni bravúros továbbjutás, a jó játék, a kitűnő harci szellem még egységesebbé, még elszántabbá kovácsolta csapatunkat – vélekedett az FTC elleni rangadóra készülve a Győr trénere. – Ez érződött a szerdai, Békéscsabán játszott mérkőzésünkön is. Tudtuk, hogy a viharsarkiak a kiváló szakmai munka eredményeként nagyot léptek előre, nem véletlenül jutottak a legjobb négy közé. Így semmiféle lazaságot sem engedhettünk meg magunknak. Jelentős előnyünk birtokában aztán már azok a játékosok is több lehetőséget kaptak, akik eddig kevesebbet szerepeltek. Nem kis örömömre ők is bizonyították, hogy lehet rájuk számítani.”

A tréner szerint nagyon nehéz, fárasztó sorozat közben játszik vasárnap a Fradival az ETO.

„Május végéig egymást érik a fontos mérkőzések – folytatta Konkoly. – A Fradival sem lesz könnyű dolgunk, mert legutóbb a debreceniek ellen bizonyította, hogy remek formában van. Sok kiváló képességű játékosa közül elég csak Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Szamoránsky Piroska, Németh Csilla, Kenyeres Fanni nevét említeni, nem is beszélve kapusáról, a remek Szvetlana Gridnyeváról. Rájuk nagyon oda kell figyelnünk, hogy legyőzhessük a sikeréhes, mindig veszélyes Fradit.”
Ezekben a napokban a Győr minden rezdülését egyébként is árgus szemmel figyelik a szurkolók, meg persze a dán Viborg megfigyelői (akad belőlük Magyarországon is), hiszen május 9-én Aalborgban és 16-án Veszprémben a BL-trófeáért küzd a világ két legerősebb csapata (a minősítés Jakob Vestergaardtól származik, miután a Győr kiverte az osztrák Hypót az elődöntőben).

Az ETO és az FTC most a bajnoki rájátszásban tíz napon belül kétszer (április 26-án Győrött, május 5-én pedig a Kőbányai úton) mérheti össze tudását. Ez a két csata nemcsak a hazai bajnoki cím sorsát, de nagy valószínűséggel a jövő évi BL-indulási jog kérdését is döntően befolyásolhatja (a harmadik esélyes erre a DVSC-Aquaticum).

A Fradi győri vendégszerepléseinek összesített mérlege jelentős hazai fölényről árulkodik. A fővárosiak legutóbb szinte napra pontosan öt éve, 2004. április 28-án tudtak nyerni (29–26) a kisalföldi megyeszékhelyen. Azóta a Győrött lejátszott egymás elleni hét bajnoki mérkőzésük mindegyike ETO-győzelemmel zárult.

Győri sikerrel végződött a két csapat utóbbi négy (Gödöllőn, a fővárosi Syma-csarnokban, Győrött, majd legutóbb a népligeti FTC-csarnokban) Magyar Kupa-mérkőzése is.
A Ferencváros legutóbb februárban verte meg a Győrt: a népligeti meccsen 35–34 volt a végeredmény, s ezzel Elek Gábor csapata visszavágott az őszi 45–37-es vereségért.

A 2008–2009-es évadban a Győr szenzációs eredmények sorával hívta fel magára a figyelmet: sorrendben ötödször hódította el a Magyar Kupát, fennállása óta első ízben bejutott a BL-döntőbe, megnyerte a bajnokság alapszakaszát, és április 22-én Békéscsabán aratott győzelmével (30–26) remekül kezdte a rájátszást, vagyis határozott léptekkel halad bajnoki címe megvédése felé.

A Fradi sem panaszkodhat: nem volt esélyes, mégis derekasan megállta a helyét az EHF-kupában (kiverte a vágsellyei Duslót, a portugál Madeirát, majd az orosz Dinamo Volgograd ellen több, mint furcsa körülmények között, egy meccsen esett ki). Ugyanakkor a bajnokságban rácáfolt azokra, akik a klub korábbi anyagi nehézségei miatt borúsan látták Zácsik Szandráék jövőjét.

„Egyesületünk pénzügyei egyenesbe jöttek, meg tudtuk tartani több meghatározó játékosunkat, sőt olyan nemzetközi klasszist is igazoltunk, mint Kenyeres Fanni – mondta Maglódi Lajos, a ferencvárosiak ügyvezető igazgatója. – Most azon fáradozunk, hogy fiatal tehetségeink tudása nálunk, Elek Gábor mester avatott vezetésével teljesedhessen ki. Fontos, hogy szeretnénk válogatott játékost faragni a tizenkilenc éves, honosításra váró Szácsik Szandrából, akinek átigazolási ügye is van. Ugyanis kissé meggondolatlanul aláírt a Ljubljanához, ám a magyar szövetség segítségével remélhetőleg szerencsésen túljut mind ő, mind a Fradi ezen a histórián.”

Az FTC fiatal átlövője csapata Győr elleni esélyeiről beszélt. „Tudjuk, hogy saját csarnokában szinte verhetetlen az ETO, ám Görbicz Anitáéknak is lehet rossz napjuk, nekünk pedig nincs okunk remegő kézzel pályára lépni – mondta Zácsik Szandra. – Februárban már megvertük a győrieket, s igyekszünk meglepetést szerezni vasárnap is.”

Ezt persze egészen másként gondolják a győriek, akiknél ezúttal is a kirobbanó formában kézilabdázó Pálinger Katalin, Görbicz Anita, Vérten Orsolya és Simona Spiridon lehet a rangadó főszereplője, és fontos feladat várhat az átlövő Hornyák Ágnesre és Tomori Zsuzsannára is. A győriek közül csak a térdműtéten áteső, legalább fél évig lábadozó Mayer Szabina hiányzik majd.

Hová tart Herr Orsolya?

A győriekről szólva érdemes megjegyezni, hogy bizonytalanság lengi körül Herr Orsolya távozását. Hetek óta arról hallani, hogy még egy-két nap, és a válogatott kitűnő kapusa bejelenti, hol folytatja pályafutását. A bejelentés azonban egyre csak késik...
Az ETO – Konkoly Csaba edző és a Bakos István kapusedző álláspontja szerint – a továbbiakban egyszerűen nem tart igényt Herr Orsolyára, akinek a tudását, rutinját mindketten elismerik, ám azt hangoztatják, hogy Pálinger mellett (mögött) Herr nem tud kibontakozni. Ezért rangos, nagy csatákat vívó klubba kellene igazolnia.
Nos, éppen azt nem tudni, milyen ajánlatok közül válogathat a kapus, akit már hírbe hoztak a Hódmezővásárhellyel, a Váccal, a Debrecennel, sőt a Fradival is. Ám az sem kizárt, hogy valamelyik közeli ország élcsapatában folytatja. A Hypo már szerződtette az orosz Olga Szankót, de román és horvát csapatok is keresnek klasszis kapust (akit meg is tudnak fizetni). A jó játékosoknak továbbra is jelentős piaca a dán és a francia bajnokság.
S hogy hová tart Herr Orsolya? Remélhetőleg neki és tanácsadóinak is megéri, hogy ennyire alaposan megfontolják a választást. Különben nem érthető, miért titkolják a játékos döntését, az érdeklődők körét.
Végül még egy fontos megjegyzés: Herr Orsolya utódjának a párkányi Oguntoye Viktóriát (18 éves) szemelték ki, akiből Győrben a jövő Pálingerét szeretnék faragni.


A FELSŐHÁZ ÁLLÁSA

1. Győri Audi ETO KC 1 1 30–26 +4 6 (4)
2. Budapest Bank-FTC 1 1 30–25 +5 4 (2)
3. DVSC-Aquaticum 1 1 25–30 –5 3 (3)
4. Békéscsabai ENK SE 1 1 26–30 –4 1 (1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik