Ilyés Ferenc: Köszönetet mondok az MKB-nak, de kellett a váltás

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.11.27. 08:04
Mint arról már beszámoltunk, a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc nem fogadta el az MKB Veszprém szerződéshosszabbítási ajánlatát, hanem a jövő nyártól két évig a német TBV Lemgót erősíti. A kitűnő átlövő elmondta: csak köszönettel tartozik a veszprémi csapatnak, de mindenképpen ki szeretné próbálni magát a világ legerősebb bajnokságában.
A RN Löwen játékosai már megmutatták Ilyésnek (jobbra), mi fán terem a védekezés a Bundesligában
Fotó: Czagány Balázs (archív)
A RN Löwen játékosai már megmutatták Ilyésnek (jobbra), mi fán terem a védekezés a Bundesligában
A RN Löwen játékosai már megmutatták Ilyésnek (jobbra), mi fán terem a védekezés a Bundesligában
Fotó: Czagány Balázs (archív)
A RN Löwen játékosai már megmutatták Ilyésnek (jobbra), mi fán terem a védekezés a Bundesligában

Már tavaly is kapott külföldi szerződési ajánlatokat Ilyés Ferenc (26 éves), s többek között a lemgói klub is megkereste, ám akkor még tetemes összeget kellett volna fizetni a kivásárlásáért. Ezt akkor senki sem vállalta, és a „kérők” inkább kivártak.

A napokban aztán olyan német ajánlattal jelentkezett játékosánál Szörnyi Attila menedzser, amelynek nem tudott ellenállni a jobbkezes átlövő, aki tavaly Szegedről érkezett Veszprémbe.

ILYÉS FERENC

Született: 1981. december., 20. Székelyudvarhely
Magassága/testsúlya: 197 cm/97 kg
Posztja: balátlövő
Klubjai: Székelyudvarhely, Pick-Szeged, MKB Veszprém
Nevelőedzője: Bakó Lajos
Edzői: Giricz Sándor, Kővári Árpád, Dragan Djukics, Kovács Péter, Zoran Kurtes, Vladan Matics, Mocsai Lajos
Első válogatottsága: 2003. 12. 27., Nagymihályi (Csehország, 32–30)
Válogatottsága/góljai: 102/255
Legjobb eredményei: olimpiai 4. (2004), vb-9. (2007), Eb-8. (2008), Eb-9. (2004), Eb-13. (2006), Világkupa-7. (2004), 2x magyar bajnok (2007, 2008), MK-győztes (2006)
„Annak idején menedzserem tanácsára kétéves megállapodást írtam alá, s most ugyanilyen ajánlatot fogadtam el a Lemgótól – mondta a válogatott tagjaként már Finnországban tartozkodó, s a csütörtöki Eb-selejtezőre készülő Ilyés, aki Székelyudvarhelyen kezdett kézilabdázni, majd hét évig a Pick-Szegedet erősítette.

„Több spanyol és német csapat vezetőivel is tárgyalt a nevemben Szörnyi Attila, akivel együtt persze meghallgattam a veszprémiek ajánlatát is. A tisztesség azt kívánja, hogy elmondjam, jelenlegi klubom maximálisan korrekt, tulajdonképpen elfogadható szerződést kínált, és ezért, valamint az itt töltött és még töltendő hónapokért, a sok fantasztikus élményért csak hálával tartozom az MKB-nak. Semmilyen gondom sem volt Veszprémben, és azt remélem, az idény további részében sem lesz.”

Ilyés tagja volt a veszprémiek KEK-et és bajnokságot nyerő csapatának, valamint európai Szuperkupa-döntőt és MK-finálét játszott Mocsai Lajos gárdájában.

„A váltás mégis fontos – folytatta a 102-szeres válogatott játékos –, mert ki akarom próbálni magam a világ legerősebb bajnokságában, és az onnan érkező jó ajánlatra botorság lett volna nemet mondani. Remélem, jó döntést hoztam, s tovább építhetem a karrieremet.”

A válogatottal szerdán már Finnorszában gyakorló Ilyés elmondta még, hogy a Lemgo védekezni és támadni is tudó, nagy lövőerejű jobbkezest keresett.

A német klub azért is szimpatikus neki, mert szívesen foglalkoztat magyarokat: Mocsai Lajos edző és Marosi László a kilencvenes években itt ért el kimagasló eredményeket (KEK-győzelem, 1996), jelenleg pedig a válogatott Mocsai Tamás a TBV balkezes átlövője s egyik vezéregyénisége. Vele – ha Mocsai marad a bajnoki címre törő Lemgóban – remek magyar átlövőpárt alkothat, s persze a BL-ben is szerepelhet.

A veszprémi vezetők nagyon sajnálják, hogy Ilyés, akinek a tudása az MKB-ban teljesedett ki, nem marad a klubban. Az átlövő ebben az évadban is tisztességesen teljesít, ezért számítottak volna rá a jövőben.

Szerződése meghosszabbításának legtöbb feltételében már meg is állapodtak, amikor Ilyés bejelentette, mégis új csapatba igazol. Ennek egyik okaként – az MKB Veszprém elnöksége szerint – azt említette, hogy Lemgóban támadásban is sok feladatot kaphat, ugyanakkor védőmunkájára is számítanak. A magyar egyesület tudomásul vette Ilyés döntését, és gondoskodik a pótlásáról.

A kínálat bő, hiszen a sokadvirágzását élő Pérez Carlos mellett balátlövő lehet az Essennek egy évadra kölcsönadott, s a nyáron mindenképpen visszatérő Putics Barna, a Dunaferrben szintén kölcsönben szereplő, horvát válogatott Marko Bagaric és szerb válogatottban átlövőként számításba vett Zsarko Sesum, az MKB Veszprém irányítója.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik