Botrányok sora a szerbeknél

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.11.17. 16:12
Címkék
A Svédországban december 7-én kezdődő női Eb-n a magyarok csoportellenfele lesz Szerbia-Montenegró súlyos botrányok közepette készülő válogatottja, amelyben a klasszisok sorában győri és fehérvári játékos is szerepelhet.
A két győri vezéregyéniség, Görbicz Anita (balra) és Ana Djokics (jobbra) az Eb-n ellenfélként találkozhat
Meggyesi Bálint
A két győri vezéregyéniség, Görbicz Anita (balra) és Ana Djokics (jobbra) az Eb-n ellenfélként találkozhat
A két győri vezéregyéniség, Görbicz Anita (balra) és Ana Djokics (jobbra) az Eb-n ellenfélként találkozhat
Meggyesi Bálint
A két győri vezéregyéniség, Görbicz Anita (balra) és Ana Djokics (jobbra) az Eb-n ellenfélként találkozhat

Az NSO ajánlja:

A szerb-montenegrói államközösség a tavasszal megszűnt, de az év végéig zajló világversenyeken még közös néven szerepelnek a két, immár önálló ország csapatai (női kézilabda, férfi- és női röplabda), mivel a részvételi jogot még Szerbia-Montenegró néven harcolták ki.

A sorozatos és nemzetiségi ellentétek, valamint az anyagi kérdések miatt botrányos kapitányváltások végén montenegrói szakember, Szandra Kolakovics (35 éves) került a női kézilabdázók élére, mégpedig a legendás dán Anja Andersen helyére (a Slagelse edzője akkor távozott a szerb keret éléről, amikor felbomlott a közös kézilabda-szövetség).

Micsoda család!

Az aktív játéktól a közelmúltban visszavonuló Szandra Kolakovics szövetségi kapitány hajdan a Medicinar Sabac, a Vozsdovac Beograd, a Buducsnoszt Podgorica és a Krim Ljubljana színeiben (a szlovénokkal 2003-ban BL-győztes volt) szerzett hírnevet. Férje, Igor Kolakovics (41 éves) játékosként a jugoszláv válogatottal 2001-ben vb-bronzérmet nyert, ám azt követően összeveszett Rade Djurdjiccsal, az akkori szövetség elnökével, aki kizárta őt a keretből. Jelenleg a vb-szereplő szerb-montenegrói férfi röplabdázók kapitánya.
Szandra Kolakovicsot is csak egy alkalomra nevezték ki, hiszen az Eb után már önálló szerb és montenegrói válogatott indul a következő versenyeken.

Kolakovics már kihirdette a svédországi Eb-re készülődő 24 tagú, ám folyton változó bő keretét, amelyben helyet kapott Szladjana Djerics (Cornexi-Alcoa) és Ana Djokics (Győr). Nincs a legjobbak között a sérült Ana Batinics, Tanja Milanovics, Szvetlana Ognjenovics és Jelena Nisavics, valamint az egyik legjobb játékos, Andrijana Budimir.

A szövetségi kapitány szerint az októberi Kárpát-kupán Budimir kifejezetten gyengén jászott, és mivel inkább a harcias, sikerre éhes lányokra számít, ezért kihagyta a keretből. Gondolkodik a kerettagságon Bojana Petrovics, a világ talán legjobb átlövője, aki a Slagelseből jövőre a Viborgba igazol.

A montenegrói Maja Szavics neve sem található a listán, ő visszautasította a szerb-montenegrói válogatottban való szereplést. Azaz a „plávik” erősen tartalékos csapattal utaznak az Eb-re, ám Kolakovics mégis bízik csapatában, amely a slejtezőben a vb-ezüsérmes Romániát búcsúztatta.

A felkészülés hajráját november 15-én Belgrádban kezdte az együttes, de a külföldön szereplő játékosok egy része csak a jövő hét elején érkezik meg.

,,Nagyon nehéz most arról nyilatkozni, mire leszünk képesek, mert ez a felkészülésünktől függ – mondta Szandra Kolakovics. – Sajnos a sok sérülés gyengítette sorainkat, főleg a balszélső pozíciónk labilis. Sok újoncot kell beépíteni a csapatba, ami az idő hiánya miatt nagyon nehéz feladat.”

A SZERB-MONTENEGRÓI KERET

Kapusok: Ana Vojcsics (Buducsnoszt Podgorica), Branka Jovanovics (IBV, izlandi), Szladjana Djerics (Cornexi-Alcoa), Mirjana Milenkovics (Knjaz Milos)
Mezőnyjátékosok: Katarina Vojcsics, Andrea Lekics, Slavica Koperec, Sanja Rajevics (Knjaz Milos), Szladjana Grozdanics, Marina Dmitrovics, Szanja Damjanovics (Lasta Radnicski Beograd), Jovana Bartosics, Jelena Popovics, Nada Micics (Naisa), Ana Radovics (Buducsnoszt Podgorica), Dragana Veraja (Bambi Radnicski Beograd), Ivana Filipovics (ORK Beograd), Bojana Petrovics, Katarina Bulatovics, Ivana Mladenovics (Slagelse, dán), Ana Djokics (Győr), Marina Rokics, Jelena Erics (Kolding, dán), Tatjana Medved (Ribaroja, spanyol)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik