Megpróbáltatások északon

SZIRMAI GYÖRGYSZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.01.09. 22:27
Címkék
A Nyugat-Európában tomboló vihar Dániát sem kímélte, és ez súlyos nehézséget okozott a Dunaferr kézilabdázóinak. A koppenhágai repülőtér szombaton hosszú ideig nem fogadott gépeket, így az újvárosiakat szállító menetrend szerinti járat csak jelentős késéssel tudott elindulni Ferihegyről. A magyar csapat lemaradt a mérkőzés helyszínére, Aarhusba tartó belföldi járatról, s emiatt a dán fővárosban kellett töltenie az éjszakát. Éjjel fél egyre sikerült elfoglalnia a szállását, miközben a csapat vezetőinek a másnap reggeli repülőre kellett jegyeket szerezniük. Ez utóbbi feladat sem volt egyszerű, mivel a koppenhágai légikikötőben még vagy másfél ezer ember igyekezett hasonló ügyben eljárni. A zűrös éjszakát követően, kevéske alvás után érkeztek a mérkőzés helyszínére a magyarok. Edzésről szó sem lehetett, és gyors ebéd után csendespihenőt rendelt el Kiss Szilárd vezetőedző.
A lehetetlen körülmények között megtett út nyomai a mérkőzés első szakaszában meglátszottak a dunaújvárosiakon. Fásultan, enerváltan kezdtek a hatalmas arénában. Az ikastiak - a nagyobb közönségtámogatás és a jelentősebb jegybevétel reményében - a sajátjuknál jóval nagyobb aarhusi csarnokba vitték a mérkőzést.

A nézők remek hangulatot teremtettek, nekik is köszönhető, hogy különösen a találkozó első szakaszában szárnyalt a vendéglátó csapat. Dán találat nyitotta a mérkőzést, amelyre Radulovics válaszolt, de utána sorban öt hazai gól következett (6-1). Elsősorban a kapkodva és pontatlanul befejezett Dunaferr-akciókból indított gyors ellentámadá-sokból tudott jelentős előnyre szert tenni a hazája bajnokságában tizenegy forduló után ötven százalékos teljesítménnyel a hetedik helyen álló Ikast. Pálinger időnként reménytelen helyzetben bemutatott bravúrjai is kellettek, hogy ne nőjön még nagyobbra a különbség.
Fokozatosan megváltozott a játék képe a félidő közepén. Pontosabbak lettek a vendégakciók, Németh Helga a védekezésen túl gólokkal is jeleskedett, Kulcsárhoz is eljutott végre néhány bejátszás, Pálinger pedig tartotta fantasztikus formáját. A játékrész hajrájára ledolgozta hátrányát a Dunaferr. A szünet előtt néhány Ikast-leindítás miatt jött az újabb hullámvölgy.
A második játékrészt is a hazaiak kezdték jobban. A remekül védő Mortensen kapus pontos indításaiból elsősorban Touray révén növelte előnyét az Ikast (18-12). A védőkkel hatalmas küzdelmet vívó Radulovics megsérült a fején, s le kellett támogatni a küzdőtérről. Védekezést váltott a magyar gárda, és a nyitott rendszer megzavarta a hazaiakat.

Németh Helga világklasszishoz méltóan játszva öt gólt lôtt (Fotó: Danis Barna)
Németh Helga világklasszishoz méltóan játszva öt gólt lôtt (Fotó: Danis Barna)
Németh Helga világklasszishoz méltóan játszva öt gólt lôtt (Fotó: Danis Barna)
Fogcsikorgatva küzdött az utazás kínjaitól elgyötört Dunaferr. Németh remek gólokat lőtt, majd Pálffy csapta be őrzőjét a szélen, és a lázasan kiutazó Ferling is derekasan küzdött (22-22). Rövid ápolást követően visszatért Radulovics is, és büntetőből, majd akcióból lőtt rendkívül fontos gólokkal segítette csapatát. Fej fej mellett haladt a két csapat, és végül a frissebb, kevesebbet hibázó Ikast nagy küzdelemben felülmúlta a magyar bajnokot.
Az előzmények ismeretében a Dunaferr minden dicséretet megérdemel helytállásáért. A küzdeni tudást ugyan nem jutalmazzák ponttal, de ha így folytatja, akkor hamarosan feledtetheti a elmúlt hetek hullámvölgyét, s jó eséllyel pályázhat BL-csoportjában a nyolcaddöntőbe jutást érő első vagy második helyre.

Milyen tanulságokkal szolgált a csata?
Magnus Johansson
- Boldog vagyok, hogy a világ egyik legjobb csapatát le tudtuk győzni. Fantasztikus kapusteljesítményt láthattunk Pálingertől, és a második félidőben Radulovics is igazolta, miért az egyik legkiválóbb átlövő. Sikerünk értékét növeli, hogy végig vezetve tudtunk győzni. Nagyon elégedett vagyok.

Kiss Szilárd
- Becsülettel játszottak a lányok, csak dicséret illeti őket küzdeni tudásukért. A pokoli utazást követően remek hozzáállással játszottak. Ugyanakkor bosszús vagyok, hiszen egy pontot kiengedtünk a kezünkből, sőt kicsit pontosabb játékkal akár győzhettünk volna. Hullámzó játékunk, saját hibáink miatt kaptunk ki. A mérkőzés képe alapján reális esélyünk volt a pontszerzésre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik