Amália csodálatos élete

SINKOVICS GÁBOR jegyzeteSINKOVICS GÁBOR jegyzete
Vágólapra másolva!
2004.12.12. 23:10
Címkék
Tán’ még valamiféle kamaszszerelemnek is nevezhetném. Rajongásom tárgya egy törékeny, nőies, ám hihetetlenül szívós és erős hölgy volt, akit nap mint nap bámulhattam gyerekfejjel. Láthattam őt, ahogy bogárhátú Volkswagenjével délutánonként leparkol a Fáy utcai stadionban. Majd figyelhettem, ahogy a Vasas bitumenes, szabadtéri pályáján edz, olykor szenved, ám legtöbbször élvezi a játékot. Sterbinszky Amália sztár volt, irigyelt, körülrajongott sportoló, akivel akkoriban rengeteg lurkó találkozott volna Dévényi Tibi bácsi legendás Három kívánság című műsorában. Nem csoda. Vezetésével a Vasas BEK-et nyert, s a magyar válogatott az 1965-ös dortmundi világbajnoki cím elnyerése óta hosszú-hosszú idő után ismét a világ élvonalába került. Amália csodálatos élete sok-sok ifjú lányt vezérelt az akkor még szabadtéri kézilabdapályákra. Igazi példaképpé vált, sőt talán több is volt annál.
Görbicz Anita koránál fogva nem láthatta őt játszani.
Így tán’ fogalma sem lehet arról, milyen sok mindenben hasonlít a legendás elődre. A rövid, olykor szembe lógó haj, a karcsú alkat, az átlagon felüli labdaérzék, a kivételes irányítókészség, a váratlan megoldások, a laza csuklóból eleresztett lövések, s persze a gól, a sok-sok gól.
Mindez jellemezte Sterbinszky Amáliát - s mindezek jellemzői Görbicz Anitának.
Ha a Vasas immár évek óta külföldön élő, zseniális kézilabdázója ezen a hideg téli vasárnapon ott ült volna a győri csarnok lelátóján, és figyeli az utódok franciák elleni teljesítményét, hát biz’ isten elérzékenyült volna. Görbicz teljesítményét figyelve bizton eszébe jut a saját ifjúsága, a bitumenes pálya ott, a Fáy utcában, a lassú, ám imádnivaló bogárhátú és persze a kiugrás lehetősége. Az a kor még viszonylag kevés csapdát rejtett egy ifjú hölgy számára, a legnagyobb izgalmat Korda György koncertjei, no meg a fél egy után öt perccel kezdődő Tánczenei koktél jelentette. Ám a XXI. század felgyorsult világa és hihetetlen tempója elsodorhatja az embert, még a legtehetségesebbet is.
Ma nehéz jó kislánynak lenni.
De annál inkább megéri irigyelt élsportolóvá válni.
Amália a világ egyik legjobb játékosa volt, s Anita immár egyértelmű, hasonló utat járhat be, tehetsége, képességei feljogosítják erre, csak rajta múlik, hová jut, s milyen messze repítik őt az álmai. Amit vasárnap délután bemutatott ez a törékeny ifjú hölgy, az igazi varázslat volt. Görbicz Anita, Radulovics Bojana és Pálinger Katalin kiemelkedő produkciója mellett a magyarok legjobbja volt, a világbajnok és számunkra rengeteg keserűséget okozó franciák elleni találkozón. Az viszont biztos, hogy a gallok már pontosan tudják, ki az a Görbicz Anita, és mit jelent az, ha ő pályára lép ellenük, felejthetetlen, izgalmas meccset, fájó vereséget és sok ezer magyar örömünnepét.
Mint Amália csodálatos életében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik