A lényeg: zsebben a két pont

THÉKES ISTVÁNTHÉKES ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.10.09. 23:42
Címkék
A szegedi együttesből hiányzott a két hete térdműtéten áteső Kotormán Attila, és a szintén térdsérülésből lábadozó Szabó Pétert is csak büntetők elvégzésére tudta beküldeni Kovács Péter edző. A Constantában nem lépett pályára a Crvena zvezda Beogradból a napokban szerződtetett Alekszandar Adzsics.





Az első román támadás eredménytelenül zárult, de a szegedi ellenakció is sikertelen volt. Az ideges, kapkodó rajt után Buricea talált be, majd nem sokat kellett várni Ilyés válaszára. A szerb válogatott Andjelkovics irányításával 3-2-nél vezetett először a Pick-Szeged, amely óvatosan, nem túl nagy iramot diktálva, viszont néhány bosszantó hibával kezdett.
A Constanta okosan ziccerig járatta a labdát, igyekezett lassítani az iramot, ám Szabó büntetőkből lőtt góljaival 5-3-ra alakult az állás. A Szeged akkor került nehéz helyzetbe, amikor sikerültek a románok gyors leindításai. Olykor a szerencse is elpártolt a hazaiaktól, akik közül Andjelkovics és Berta többször is a kapufát találta el (5-5). A dinamikus Matics látványos góljával azonban tartotta előnyét a Pick, amelyet mintha meglepett volna, hogy a vártnál képzettebb és cseppet sem megilletődött ellenféllel találta szemben magát (6-7).
Pomez Aihan mester tanítványai két beállóssal támadtak, így próbálták megbontani a Szeged védőfalát, amelynek tengelyében a rutinos Mezei állt. A Constantát segítette, hogy Laluskáék támadásban sokat hibáztak, főleg a lövéseik voltak pontatlanok. Emberelőnyben sem tudott gólt lőni a Szeged, sőt a románok voltak eredményesek, és visszavették a vezetést (8-9). Baiceanu volt a vendégek támadásainak motorja, de Bajusz, Matics és a biztos kezű Szabó góljaira hosszú perceken át nem érkezett válasz (12-9). Időt kért a Constanta mestere, Kovács Péter edző pedig hangos szóval arra hívta fel csapata figyelmét, hogy főleg a védekezésre ügyeljen.

A szegediek átlövôje, Bajusz Sándor (balra) a mérkôzés hajrájában szerzett sorsdöntô gólokat
A szegediek átlövôje, Bajusz Sándor (balra) a mérkôzés hajrájában szerzett sorsdöntô gólokat
A szegediek átlövôje, Bajusz Sándor (balra) a mérkôzés hajrájában szerzett sorsdöntô gólokat
Stavrositu góljaival tartotta magát a vendégcsapat, amelynek védőspecialistáját, Piriianut már másodszor állították ki a bírók. Bendó emberelőnyben 15-11-re alakította az állást, és úgy tűnt, a románok ereje valamivel gyorsabban fogy, mint a hazaiaké. Szintén Bendó felesleges szabálytalansága miatt került emberhátrányba a Szeged, és a szünet előtti percekben mindkét csapat gyakran reklamált. A Pick azonban továbbra is fölényben kézilabdázott.
Szabó kihagyott hetesével kezdődött a második félidő, de Mezeit nem tudták tartani a vendégek, és nőtt a Pick előnye (17-12). A már jelentősnek mondható hátrány taktikai változtatásra késztette a vendégeket, akik megnyitották a védelmüket. Erre a húzásra nehezen talált választ a Szeged, amelynek a saját védekezése is hézagos lett (18-17). Úgy kellett Mezei erőszakos befordulásból lőtt gólja, mint egy falat kenyér. A fáradó Puljezsevics helyére Szente állt, de Toma őt is gyorsan felavatta. Baiceanu harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból, Ilyés pedig pompás gólokkal növelte a különbséget. A fokozatosan magára találó Pick-Szeged egyik legjobbja, Mezei hetest harcolt ki, és Szabó belőtte (23-19). A románok azonban nem adták fel, főleg Nicolea akcióira és lövéseire talált nehezen ellenszert a Szeged.
A Constanta nem bonyolította túl támadásait, a védekezése pedig határozott és hatékony volt. Az újabb szegedi hullámvölgyet - miként korábban is - kihasználta a vendégcsapat, de egyenlítenie nem sikerült (24-23). A Szegedet kitűnően összefogó Andjelkovics első góljával 26-23 lett az állás, ám még hét perc volt hátra. Szabó büntetőt hibázott, a román ellentámadás végén pedig Sania betalált. Stavrositut, a mezőny egyik legjobbját egy ütközés után ápolni kellett - a szusszanó mindkét csapatnak jól jött a végjátékban.
Másfél perccel a vége előtt Bajusz gólja (27-24) gyakorlatilag eldöntötte a két pont sorsát. A végén még Puljezsevics bravúrjait tapsolta a lelkes közönség, amely a lefújást követően felállva ünnepelte a Pick-Szeged sikeres bemutatkozását a Bajnokok Ligája A-csoportjában. A Constanta bebizonyította: remek együttes, amely idegenben is bátran küzd. Otthon pedig akár a csoport erősebb csapatainak is megkeserítheti az életét. ---- N ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik