Mocsai: Befejeztem a válogatottnál. Egyelőre…

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.10. 14:40
Címkék
Mocsai Lajos és a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) közös megegyezéssel szerződést bont egymással. Az MKSZ az év végéig Kiss Szilárdot nevezte ki a női válogatott szövetségi kapitányává Mocsai helyére. A Svájcban tartózkodó Mocsai az NSO-nak azt mondta: ma délelőtt, telefonon állapodott meg Kiss István elnökkel a szerződésbontásban. "Befejezem a munkát a válogatottal. Egyelőre&" - tette hozzá.
- Mindössze három percem van. Svájcban vagyok, az autóban ülök, várnak rám, és másfél órája interjúkat adok - fogadta a telefonhívást az exkapitány.
- Mióta tudta, hogy megrendült önben a bizalom, és hogy ez következik?
- Hogy megrendült a bizalom? Nem tudom, illik-e ez a kifejezés erre a helyzetre. A fiam költözése miatt Svájcban vagyok, és délelőtt telefonon állapodtam meg Kiss István elnökkel arról, hogy közös megegyezéssel befejezem a munkát a válogatottal. Egyelőre… A magyar kézilabdázás legsikeresebb hat éve van mögöttünk. A következő világverseny a decemberi, magyarországi Európa-bajnokság. 2000-ben megnyertük a tornát, ez valamire kötelez. De erre az Eb-re új impulzus kell a csapatnak.

Skaliczki kapitány marad

Skaliczki Lászlóval, az olimpiai negyedik helyezett férfiválogatott szövetségi kapitányával a 2008-as pekingi játékok végéig szerződést hosszabbít a kézilabda-szövetség – derült ki az elnökség rendkívüli ülése utáni tájékoztatón. A megállapodást nem vésték kőbe, avagy felbontható, ha a csapat nem jut ki az olimpiai kvalifikációs Eb-re vagy vb-re. Skaliczki legfontosabb feladata a vérfrissítés lesz, hiszen már az athéni játékok után elmondta, hogy a válogatott kerete fiatalításra szorul.
- Az előbb azt egyelőre kifejezést használta, amikor azt mondta, befejezi a válogatottal. Utána azt mondta, az Eb-re új impulzus kell. Talán úgy tervezi, hogy később visszatér.
- A magyar és az európai kézilabdaéletből természetesen nem szállok ki, hiszen nagyon sok megkeresést kapok itthonról és külföldről is. Most azonban a Testnevelési Egyetemen, ahol dékánhelyettes vagyok, nagyon komoly tudományos és szakmai munka vár ránk, így erre összpontosítom az energiáimat. Hogy aztán később milyen felkérést kapok, azt még nem tudom.
- Lehet, hogy hamarosan újra ön lesz a női válogatott szövetségi kapitánya?
- Arról, hogy mi lesz később, nagyon korai beszélni, de természetesen ez sem kizárt.
- Mondja, kizárólag a közösségi kohézió fellazulása volt az oka a gyengébb szereplésnek?
- Erre egyértelmű igen a válaszom. Hat év alatt nagyon sok időt töltöttem együtt a csapattal idegileg sokszor rendkívül megterhelő körülmények között, s ilyenkor törvényszerű, hogy ezek a személyes kapcsolatok elhasználódnak. Most mindkét félnek egy kis eltávolodásra van szüksége.

- A távozása után maradnak önben tüskék?
- Nem, szó nincs ilyesmiről. Nem érzelmi döntésről van szó, hanem racionális megállapodásról köztem és az elnök úr között.
- Meddig marad Svájcban?
- A fiamat költöztetem a hétvégén, de hétfőtől rendelkezésre állok.


Kiss Szilárd csak pénteken mondott igent

Az új női szövetségi kapitány, Kiss Szilárd csak pénteken mondott igent a felkérésre, hogy vegye át Mocsai munkáját a válogatottnál. Az MKSZ-nek korábban az volt a határozott álláspontja, hogy klubedző ne legyen szövetségi kapitány, de Kissnél - aki a Dunaújváros trénere - most felülbírálták ezt az irányelvet. A döntést megkönnyítette, hogy Kiss Szilárd kinevezése nem végleges, hiszen egyelőre az év végéig szól, másrészt a Dunaferr számos játékost ad a nemzeti csapatba.
A magyarországi Európa-bajnokságot december 9-19. között rendezik.

Szavazás

Egyetért-e Mocsai Lajos távozásával?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik