Radulovics-parádé Dánia ellen

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.03.07. 21:05
Címkék
A legutóbbi olimpiai döntő résztvevőinek győri csatája előtt Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke átadta a 202-szeres válogatott Pádár Ildikónak az olimpiai bizottság sportszerűségi díját.
A Ferencváros egykori csillagát hosszú perceken át vastapssal ünnepelte a győri közönség.
Sydney aranyérmesének mestere, Jan Pytlick elmondta, hogy együtteséből ezúttal hiányzik öt olyan kerettag, akire Athénban szeretne számítani. "A magyarokkal mindig magas színvonalú, igazi presztízscsatákat vívunk – mondta a dán mester. – Kedden legyőztük Magyarországot, mert sokkal motiváltabbak voltunk, és közönségünktől is sok támogatást kaptunk. Akárcsak vetélytársaink, mi is megkezdtük az olimpiai felkészülést. A 2002-ben Európa-bajnokságot nyerő csapatunk tagjaira alapozzuk az athéni keretünket, amely azonban még nem állt össze."
Mocsai Lajos, a háromnapos olimpiai felkészülési torna legfőbb céljának a fiatalok kipróbálását és tapasztalatszerzését nevezte. "Emellett persze izgalmas és magas hőfokú csatát várok, valamint minél jobb eredményt – mondta a kapitány. – A dánok előrébb járnak az olimpiai felkészülésben, de az utóbbi két-három napban mi is igyekeztünk összeszedni magunkat, és a hollandok ellen már látszott néhány biztató jel."
A magyar együttes Radulovics gólözönével kezdte – majd folytatta is – a találkozót. Egy-két gólos előnyét megtartotta a félidő derekáig, mivel a dunaújvárosi világklasszis káprázatos formában kézilabdázott. Mocsai mester azonban úgy döntött, Mehlmannt küldi a helyére, hogy valamicskét pihenhessen. A jó iramú, de sok eladott labdával tarkított csatában a dánok szívósan védekeztek, támadásban viszont sorozatban hibázták el ziccereiket, szinte szétforgácsolták a kapufát. Amikor pontosabban célzott Nikkelsen és Touray, egyenlített, majd fordított Dánia. Mocsai Lajos nem tarthatta tovább Radulovicsot a kispadon, mert Sirina bravúrsorozata ellenére is visszaesett együttesünk lendülete.
A szünetben Hajdu János, a szövetség szakmai igazgatója értékelte az addigiakat. "Az egymást jól ismerő két csapatban főleg a kapusok nyújtottak kiemelkedő teljesítményt" – vélekedett a szakember.

Szerzôdés az Eb-rôl
A gyôri találkozó alkalmából írták alá a decemberi nôi Európa-bajnokság megrendezésérôl szóló szerzôdést, amelyet Staffan Holmqvist, az európai szövetség elnöke és Kiss István, az MKSZ elsô embere látott el kézjegyével. Az eseményen részt vett Michael Wiederer, az EHF fôtitkára, és Sinka László, az Eb szervezôbizottságának vezetôje. A rendezô városok közül Gyôr, Debrecen és Budapest készen áll a torna lebonyolítására, míg Zalaegerszeg és Békéscsaba sportcsarnoka jelentôs felújításra vár. Az Európa-bajnokság sorsolását június 10-én, a Vígszínházban rendezik meg.
A második félidő elején újra átvették a vezetést és növelték előnyüket az agresszíven, sok lábmunkával védekező vendégek (14–16), akikkel szemben többnyire Radulovics és Lovász volt eredményes. Vestergaard és Fruelund találataira Ferling válaszolt, de ezekben a percekben az olimpiai és vb-ezüstérmes Mocsai-csapatnak kellett futnia az eredmény után. Kirsner bátor betörését követően visszavette a vezetést Magyarország, és amikor egymás hibáiból éltek a csapatok, ebből a hazai együttes jött ki jobban. Touray tovább rongálta lövéseivel a kapufát, Radulovics és Sirina pedig szinte a hátán cipelte a csapatot. Ez azonban kevés volt, és leindításokból újra egyenlítettek a dánok. Fordítaniuk azonban már nem sikerült, mert a végjátékban a mezőny legjobbja, Radulovics eldöntötte a csatát, és fantasztikus érdemeket szerzett Magyarország tornagyőzelmében.

– A torna döntője után mindkét edzőtől azt kérdeztük, mivel volt elégedett, és mivel nem a találkozón?
– A kiemelkedő színvonalú játékkal talán adósak maradtunk, de ezúttal a küzdelemre építettük taktikánkat – mondta Mocsai Lajos. – A játékunkat még pontosítanunk kell, ugyanakkor elismerésre méltó, hogy játékosaink óriási szívvel küzdöttek. Ezúttal a játékvezetők is korrekten bíráskodtak, nem úgy, mint kedden Aarhusban. Sok gólt kaptunk, és a végjátékban is láttam gondokat csapatom fegyelmében. A tornát remekül szervezték meg a házigazdák, és ezzel sokat segítettek csapatunknak abban, hogy hasznosan kezdje az olimpiai felkészülését.
– Gyorsan támadtunk és fegyelmezetten védekeztünk – mondta Jan Pytlick –, de a pontos lövésekkel adósok maradtak játékosaim.

Szóról szóra
Sirina Irina:
– A keddi, Dániában elszenvedett vereség után valamennyiünket fűtött a bizonyítás és a visszavágás vágya. Nagyon örülök, hogy ez sikerült, roppant nehéz mérkőzés volt, a csapatjátékba még elég sok hiba csúszott, s ezeken még az olimpiáig javítanunk kell.
Radulovics Bojana: – Roppant nehéz, küzdelmes találkozón sikerült legyőznünk a dánokat. A mérkőzés általános tapasztalata, hogy akad javítanivalónk, de a küzdőszellemmel ezúttal nem volt gond.
Ferling Bernadett: – Örülök, hogy a jelenlegi magyar válogatott ilyen óriási szívvel tud küzdeni, ez biztató a jövőre nézve. Ami a játékot illeti, azon bizony van még csiszolnivaló.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik