Pálinger remekelt

SZIRMAI GYÖRGYSZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.01.06. 22:15
Címkék
Trier városa kedden ünnepelt. Az utcákat fejükön koronát viselő, kezükben ragyogó csillagot hordozó gyermekek járták, és minden házba, üzletbe bekopogtattak, hogy énekeljenek a gazdának, így köszöntve a három királyok (másképpen vízkereszt) ünnepét.
A luxemburgi határ mellett fekvő százezres város sportkedvelő lakói este is ünnepre készülődtek. Az egy éve átadott impozáns Aréna lelátóira összegyűlő kétezer néző mind arra készült, hogy kedvenceik győzelemmel kezdik Bajnokok Ligája-szereplésüket. Dago Leukefeld, az MJC Trier vezetőedzője ennek ellenére taktikusan, roppant szerényen beszélt az esélyekről.
"Számunkra is óriási teljesítmény, hogy idáig eljutottunk, hiszen három éve még a másodosztályban szerepeltünk. Ismerjük a Dunaferr kiválóságait, megfigyelőnk már a horvátországi vébé döntőjében is szemügyre vette a legjobb formájukban kézilabdázó dunaújvárosi világsztárokat. Nem mi vagyunk az esélyesek, de hazai pályán a lelkünket is ki fogjuk tenni a sikerért" – ígérte a mester, aki csapatának a lipcsei Mesterek-kupáján nyújtott jó teljesítményére alapozta optimizmusát.
A magyar pontvadászat listavezetője a vb-t követően két győztes bajnoki mérkőzésen is túljutott, és egy bensőséges hangulatú karácsonyi összejövetelre is jutott idejükből.
"Örömmel láttam, milyen tisztelettel fordultak egymás felé a csapat tagjai. Ez az erős közösségi szellem lehet további munkánk alapja" – fogalmazott Kiss Szilárd, aki úgy vélte, az elmúlt két bajnoki mérkőzésen csapata megfelelően fel tudott készülni a BL-nyitányra.
A találkozó kezdetére megérkezett a Dunaferr-szurkolók zászlókkal, dobokkal felszerelkezett, mintegy harminctagú különítménye is. Nekik is csalódottan kellett azonban tapasztalniuk, hogy kedvenceik gyatrán kezdték a mérkőzést. Az első percekben képtelenek voltak eltalálni a kaput az újvárosiak, ha mégis, akkor Gräfer hárított. A hatodik percben Radulovics gólját nem adták meg a játékvezetők, helyette a büntetőpontra mutattak. A sértett másodszor is pontosan célzott, megszerezte első gólját a vendégcsapat. A németek (akiknek egy fénylő bajszú cica a kabalaállatuk) minden labdáért keményen küzdöttek, támadásban a lehető leghosszabb ideig igyekeztek birtokolni a labdát, több alkalommal is akkor szereztek gólt, amikor a játékvezetők már passzív játék miatt felemelték a kezüket, de még nem sípoltak. A hatosfalas védekezést gyorsan nyitottra kellett változtatnia Kiss Szilárdnak, remélve, hogy ezzel felélénkül a dunaújvárosiak játéka, labdákat sikerül szerezni, az indításokból pedig gólokat. A félidő közepén Lovász góljával 9–6-ra felzárkózott a Dunaferr, Nagy kihagyta az indítást, Meier nem. Ismét öt gól a németek előnye. Kindl helyére Bulath állt be, fogcsikorgatva küzdött a felzárkózásért a Dunaferr. Újból Nagy kapott jó indítást, és ezt már nem hibázta el. Gyönyörű akció végén Bohus egy gólra csökkentette a hátrányt. A betegségéből még nem teljesen felépült Pálinger egymás után negyedik bravúrját mutatta be, Radulovics megszerezte első akciógólját (11–11). Ezt követően a vb gólkirálya büntetőt hibázott, nem sikerült átvenni a vezetést. Fergeteges buzdításba kezdtek a hazai szurkolók, visszavette a vezetést a Trier, sőt Althaus találatával kettőre nőtt a különbség. A félidő végén Meier már a negyedik gólját lőtte a jobb szélről.

Pálinger Katalin világklasszishoz méltóan védett a német bajnok Trier otthonában (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalin világklasszishoz méltóan védett a német bajnok Trier otthonában (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalin világklasszishoz méltóan védett a német bajnok Trier otthonában (Fotó: Meggyesi Bálint)
Jól kezdte a második félidőt a vendéggárda. Gáspár labdát szerzett, Pigniczki indult, lőtt és egyenlített. Lovász kétszer is rossz lövéssel vétette magát észre, helyére Pálffyt küldte Kiss Szilárd. A friss szélső még tíz másodpercet sem töltött a pályán, egy lökésért máris kétperces kiállítással büntették (ez volt az első kiállítás a mérkőzésen). Megállt a gólgyártás, a második félidő nyitó tíz percében mindössze három találat született. A gólképtelenség mindenképpen a kapusok érdeme is. Aztán Radulovics végre megszerezte a vezetést a dunaújvárosiaknak. Ferlinget is kiküldték az ukrán bírók, a németek ezt kihasználva újból átvették a vezetést. Hallatlanul felpörgött a játék, hol az egyik, hol a másik csapat szerzett minimális előnyt. A németek durva védekezésének ellenére (amit a játékvezetők nem toroltak meg kiállításokkal) Radulovics kétszer is eredményes volt. Althaus a németeknek vette vissza az előnyt. Ferling mellélőtt, Nagy ziccerét hárította a német kapus. Henker kapta az első német kisbüntetést, és Bohus, majd Lovász góljaival egyenlített a Dunaferr. Pálinger szenzációs védéseivel idézte a mámoros horvátországi napokat.
Hallatlan izgalmakat éltünk át a záró három percben. Bohust állították meg szabálytalanul, Radulovics azonban kihagyta a büntetőt. Mozgovaja bombáját Pálinger hatástalanította. A Dunaferr támadott, a csarnokban már mindenki állt, Lovász a hálóba talált, de a játékvezetők nem adták meg. Még 53 másodperc volt hátra, a Dunaferr támadhatott, ám Kindl lövése elakadt Gräferben. Még harminc másodperc, támadhat a Trier. A vendégek Althaust állítják meg szabálytalanul, az időn túli szabaddobást Nyikityenko fölé lövi.
A végén örömujjongás a német oldalon, csalódottság magyaron. Megnyerhető mérkőzésen vesztett pontot a Dunaferr, amely azonban a Valencia ellen vasárnap itthon javíthat.

– Mi okozta a Dunaferr gyenge kezdését? – tudakoltuk a lefújás után Kiss Szilárd vezetőedzőtől.
– Úgy láttam, nem vagyunk abban a ritmusban, amelyben játszani szoktunk. Nem voltunk agresszívak, nem voltunk gyorsak. Körülményesen játszottunk, és ezzel felkínáltuk ellenfelünknek a lehetőségeket.
– Az elmúlt időszakban számos nagy csatát nyert meg az Újváros fergeteges hajrájával. Ezúttal ez miért maradt el?
– A mérkőzés végén kezünkben volt a győzelem, ám hétméterest és ziccereket is hibáztunk. A teljes mérkőzés képe alapján a döntetlen igazságos.
A német mester, Dago Leukefeld érthetően sokkal vidámabb volt a lefújás után.
– Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, játékosaim pontosan végrehajtották taktikai utasításaimat.
– A második félidőben nehezebben tudtak gólokat szerezni?
– Az ellenfél kapujában világklasszis védett. Pálinger Katalin és a Dunaferr védekezése ugrásszerűen feljavult. Bravúros teljesítménnyel szereztünk pontot a Dunaferrtől.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik