A Győr ünnepi iskolajátéka

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2003.12.23. 22:00
Címkék
Zsúfolásig megtelt a Magvassy-csarnok, hiszen a hozzáértő győri szurkolók érdeklődéssel figyelték a nyolcszoros BEK-győztes Hypo elleni bajnoki rangadót, valamint ünnepelni akarták a világbajnoki ezüstérmes lányokat.
Róth Kálmán edző elmondta, hogy vb-n járt tanítványai gyorsan visszailleszkedtek a csapatba. "Arra persze kíváncsi vagyok, miként áll össze együttesünk a hosszú kihagyás után" – töprengett a mester. Az osztrákok edzője, Martin Matuschkowitz arról beszélt, hogy Lőwy térdsérülése szépen javul, az FTC volt csillaga már együtt edz társaival, de csak könnyített munkát végezhet. A dél-koreai Pak kézközépcsonttörést szenvedett a világbajnokságon, ezért hazautazott, és Szöulban hétfőn már meg is műtötték (két hónap múlva lesz ismét harcra kész).
Kissé álmosan kezdett a Győr, és bár Kovacicová lőtte a rangadó első gólját, a Hypo hárommal válaszolt. A bajnoki pontok mellett a tekintélye megőrzéséért is küzdött a két csapat. A hazaiak csodálatra méltó akarattal vetették magukat a csatába, ám az osztrák bajnok a sérüléséből felépülő Rotis, valamint Engel és Spiridon vezérletével remekelt, cseppet sem volt megilletődött (2–6). A Győr védekezésének tengelyében a román válogatott Nitescu és Mörtel sok lábmunkát végzett, szinte levegőt sem engedett a beállós Vijunaitének. Támadásban okos és ügyes megoldások sorozatával szórakoztatta a közönséget Mehlmann, Djokics, Görbicz és Jókai. A kapuban Sirina is gyorsan magára talált, és 5–9-ről pillanatok alatt 8–9 lett az állás. A Hypo időt kért, de Djokics nem torpant meg a rövid pihenőtől, hanem a szusszanást követően bravúros gólt lőtt a jó formában lévő Krivorucskónak. Görbicz hetesből lőtt góljával újból egyenlő lett az állás, és úgy tűnt, beindul a Győr, hiszen Djokics találatával 12–11-re fordított, majd Sirina büntetőt védett. Ötödik gólját lőtte a mérkőzés egyik hősnője, Djokics (13–11), és a szurkolók fergeteges biztatása szinte szárnyakat adott társainak is. A Hypo fellángolását (13–13) Róth edző időkérése igyekezett lehűteni. Sikerrel.

Ünnepi pillanatok

A gyôri rangadó elôtt a Graboplast ETO vezérkara nevében Vanyus Attila klubelnök köszöntötte a két csapat világbajnokságon járt tagjait, a brazil Piedadét, az osztrák Engelt, a szerb-montenegrói Djokicsot, valamint az ETO KC vb-ezüstérmes csillagait, Görbiczet, Mehlmannt és Sirinát. A magyar lányok a virág mellé értékes ajándékot is kaptak. Görbicz Anita januárban (késôbb pontosítandó idôben) a miniszterelnöktôl különdíjat vehet át. Benedek András, a sportminisztérium államtitkára a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy erre az eseményre decemberben már semmiképpen sem kerülhet sor, és a díjról egyelôre anynyit lehet tudni, hogy azt Görbicz a horvátországi világbajnokságon nyújtott kiemelkedô teljesítményével érdemelte ki. Az államtitkártól megtudtuk, hogy a különdíj átadásának szervezése már megkezdôdött, és az ünnepek után folytatódik.
Szintén a csatát megelôzô percekben egyéves szponzori szerzôdést írt alá az ETO KC és a Ford Hungary, amely sikeres együttműködés esetén hosszabb távú megállapodás megkötését is elképzelhetônek tartja.

Németországi túra

Karácsony másnapján már edzésen találkoznak a Graboplast ETO játékosai. Róth Kálmán együttese ugyanis másnap Lipcsébe utazik, ahol hatcsapatos nemzetközi tornán vesz részt. A december 30-ig tartó versenyen a gyôriek a csoportjukban a házigazda SP Leipziggel, és a horvát Podravka Koprivnicával mérkôznek. A másik csoportban a német Trier, az osztrák Hypo NÖ és a szlovén Krim Ljubljana szerepel.
A második félidő kimaradó Kovacicová-ziccerrel és távolról lőtt Rotis-góllal kezdődött. Nagyobb erőlködés nélkül növelte előnyét a Győr, amely még emberhátrányban is kétszer betalált (20–14). Sirina világbajnoki formában védett, társai pedig – a közönség legnagyobb gyönyörűségére – oktatták a legendás südstadti sztárcsapatot. Mehlmann és Görbicz a sportág professzorasszonyaihoz méltó, ünnepi kézilabdagálát varázsolt a csarnokba, amelyben a remek közönség a helyéről felállva vastapssal jutalmazta kedvenceit. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a hazaiaknál akadt néhány visszafogottabb teljesítmény is. Görbicz tizedik gólja után Bódi is betalált (26–20), és a hajrára csak az a kérdés maradt megválaszolatlan, hogy mekkora különbséggel diadalmaskodik a sérült Vértent és Petróczit nélkülöző ETO. A végjátékban a hazaiaknál a csereemberek tartották a különbséget (28–23), és sikeresen debütált Hoffmann Kitti és Borbás Rita. A második félidő közepétől alig közepes színvonalú összecsapáson a Hypo edzett egyet, a Győr pedig két fontos bajnoki ponttal gazdagodott.

Mestermérleg
Róth Kálmán:
– Az első félidőben a hatalmas bizonyítási vágy és a hosszú szünet miatt kissé nehezen lendült játékba csapatom. A második játékrészben aztán a biztos vezetés megnyugtatta, és ettől kezdve már egyértelmű fölényben játszott.
Martin Matuschkowitz: – A sok kiállítás miatt gyakran játszottunk emberhátrányban, és ez rengeteg erőt kivett játékosaimból. Sok egyéni hibát követtünk el, és a két csapat kapusai közötti különbség is sorsdöntő volt. A közönség azonban remekül szórakozott, sajnos főleg a pazar napot kifogó Győr jóvoltából.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik