Skaliczki László is számít rá

SZIRMAI GYÖRGYSZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.10.26. 21:28
Címkék
Csapattársai, edzői és már a szurkolók is így hívják: Csaszi. A megdöbbentően fiatal, még csak 19 éves Császár Gábor elképesztően tehetséges, és máris tekintélyes eredménylistát mondhat magáénak.
Névjegy

Császár Gábor

Született: 1984. 06. 16., Celldömölk
Magassága/testsúlya: 188/78
Posztja: irányító
Klubjai: Celddömölk, Dunaferr SE
Nevelôedzôje: Süle Nándor
Edzôi: Imre Vilmos, Rapatyi Tamás, Ökrös Csaba, Buday Ferenc, Kolics János
Legjobb eredménye: bajnoki bronzérem (1993)
Névjegy

Császár Gábor

Született: 1984. 06. 16., Celldömölk
Magassága/testsúlya: 188/78
Posztja: irányító
Klubjai: Celddömölk, Dunaferr SE
Nevelôedzôje: Süle Nándor
Edzôi: Imre Vilmos, Rapatyi Tamás, Ökrös Csaba, Buday Ferenc, Kolics János
Legjobb eredménye: bajnoki bronzérem (1993)
Két évvel ezelőtt csapatával megnyerte a serdülők Bajnokok Ligájának tartott európai tornát, amelyen őt választották a legjobb játékosnak. Korábban az Év serdülő, majd az Év ifjúsági játékosává is megválasztották a hazai szakemberek. Diákolimpiai győztes csapat és az ifjúsági válogatott vezéralakja volt, s már két éve a legjobb juniorok között szerepel. A legutóbbi kerethirdetéskor Skaliczki László szövetségi kapitány listájára is felkerült a neve, ám sérülése miatt nem utazhatott el az edzőtáborba.
A Dunaferr vezetői állítják, hogy a felnőttegyüttesben két éve megkezdett szisztematikus fiatalítás egyik eredményeként immár alapembere a bajnoki bronzérmes gárdának. Már az előző évadban 12 gólt vágott a szegediek hálójába, az idei szezonban tízszer bizonyult eredményesnek a Fotex ellen, s legutóbb a Pick otthonában sem adta kilenc gólnál alább. Nem csoda, hogy a bajnoki góllövőlista élmezőnyének tagja.
Mesterei és a klub irányítói állítják: ha továbbra is így fejlődik, nem lankad a szorgalma, és a sérülések is elkerülik, akkor a magyar kézilabda klasszisai közé emelkedhet. Annyi azonban máris bizonyos, hogy Kolics János edző egyre inkább rá építi a Dunaferr taktikáját.
– A Vas megyei Kenyeriből származom – mondta önmagáról Császár Gábor –, a celldömölki sportiskolában előbb futballoztam, azután átpártoltam a kézilabdához. A diákolimpián szerepeltünk, ott látott játszani Imre Vilmos és Rapatyi Tamás edző. Azt mondták, remélik, még találkozunk, s így is történt. Az általános iskola befejezése után Dunaújvárosba kerültem.
– Hogyan viselte a környezetváltozást?
– Nehezen szoktam hozzá az új körülményekhez, társakhoz, de ez már a múlté. Azóta befejeztem a középiskolát, és a Dunaújvárosi Főiskolán gazdálkodás szakon tanulok. A rengeteg kézilabdás elfoglaltság miatt most egy évet halasztok, de az angol nyelvet továbbra is tanulom, és mindenképpen folytatni fogom a főiskolát.
– Játékának mi a legfőbb erőssége?
– Azt mondják, tanulékony vagyok. Szinte a semmiből jutottam az egyik legjobb magyar együttesbe. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy rendkívül felkészült edzők keze alatt, kiváló játékosok között fejlődhetek.
– Akadnak gyengeségei?
– Sokáig nehezen tudtam levetkőzni az idegességemet, főleg kezdetben volt furcsa nagy közönség előtt játszani. Eleinte mechanikusnak éreztem az edzéseket, de szerencsére mindig jöttek új és új gyakorlatok.
– Megfogalmazta már a céljait?
– Mint minden fiatal sportoló, én is szeretnék a felnőttcsapat stabil tagjává válni, majd a válogatottban szerepelni. Jó lenne világversenyeken kiemelkedően szerepelni, aztán később külföldön is szeretném kipróbálni a képességeimet. Később szeretném elvégezni a TF edzői szakát is.

Csiszolódó gyémánt

Imre Vilmos, aki Császár Gábor felfedezője, s ma is egyik edzője: "Tizenkét éves kora óta kísérem figyelemmel a játékát. Nagy erénye a gyorsaság, a dinamikus mozgás. Jó a technikája, széles a lövőskálája. A védekezése lehetne agresszívabb, és mérkőzésrutinra is szüksége van. Éles helyzetekben többet kell szerepelnie. Csiszolódó gyémánt, aki azonban időnként kevesebbet ad ki magából, mint amit tud. A különböző figurákat, mozgásfajtákat nagyon gyorsan megtanulja. Nem szabad azonban elhinnie, hogy már kész játékos.”
Kuzmicsov Szergej, a Dunaferr irányítója: – Nekünk, öregeknek, már csak néhány évünk van a legjobbak között, addig, ahogy lehet, segítjük a fiatalokat. Csaszi nagyon ügyes, gólerős kézilabdázó, gyorsan és látványosan fejlődik. Nagy játékos lehet belőle.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik