Kísérletező kapitányok

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2003.03.28. 22:21
Címkék
Tóth Mária (labdával) nem okozott csalódást, amíg a pályán volt, a mezôny fölé nôtt (Fotó: Danis Barna)
Tóth Mária (labdával) nem okozott csalódást, amíg a pályán volt, a mezôny fölé nôtt (Fotó: Danis Barna)
Tóth Mária (labdával) nem okozott csalódást, amíg a pályán volt, a mezôny fölé nôtt (Fotó: Danis Barna)
Tóth Mária (labdával) nem okozott csalódást, amíg a pályán volt, a mezôny fölé nôtt (Fotó: Danis Barna)
Tóth Mária (labdával) nem okozott csalódást, amíg a pályán volt, a mezôny fölé nôtt (Fotó: Danis Barna)
Tóth Mária (labdával) nem okozott csalódást, amíg a pályán volt, a mezôny fölé nôtt (Fotó: Danis Barna)
A háromnapos teszttorna második fordulójában a viadal rangadóját, a Magyarország–Románia összecsapást látták az utóbbi időben rangos mérkőzésekkel elkényeztetett győri szurkolók. A csata előtt Mocsai Lajos szövetségi kapitány arról beszélt, hogy Győrött ideális körülményeket teremtettek a szervezők, és a csapatok minden igényét maximálisan kielégítették. A magyar keretből néhány sérült vagy pihenésre szoruló játékos (Bohus, Németh, Lőwy, Pádár, Pálffy, Sugár) hiányzott, ráadásul az élklubok közül a Győr, a Dunaferr és a Cornexi kupaelődöntőre készül. "Ezért csak általános gyakorlás szerepelt az edzésprogramunkban – mondta Mocsai Lajos. – Így nem zavarjuk meg a klubedzők taktikai munkáját. Ezzel együtt is hasznos és szükséges ez a torna, amelyen az A-csapatban és a ligaválogatottban is sok tapasztalatot szereznek a fiatal tehetségeink.”
A román szövetségi kapitány, Cornel Otelea elmondta, hogy a győri tornán azt méri fel, hol tart a felkészülésben átalakuló csapata. "Több fiatalt próbálunk ki, és már a Törökország elleni májusi világbajnoki selejtezőre is készülünk – mondta a világhírű mester. – A legfontosabb célunk nekünk is az, hogy a decemberi horvátországi világbajnokságra gondosan összerakott, jó eredmény elérésére képes csapattal indulhassunk.”

Szóról szóra

Nagy Ivett: – Három hónap kihagyás után jó volt ismét egy hétig együtt lennünk. Pénteken még csak ráhangolódtunk erre a nagyszerû tornára, de ma már még jobban játékba lendültünk, különösen védekezésben, de a támadások indításában is sokat javultunk. Biztos vagyok, hogy ott leszünk a vébén, sôt az olimpián is.
Kulcsár Anita: – A magyar–román találkozók mindig presztízscsatának számítanak, így volt ez ma is. Védekezésben és támadásban is sokat javultunk, gyors lerohanásokból értük el góljainkat, azt hiszem, megérdemelten.
Ferling Bernadett: – Nagy iramú, remek csatát vívtunk, úgy érzem, minden tekintetben felülmúltuk ellenfelünket. Nekem a találkozó elején jól ment a góllövés, amit elsôsorban Pigniczki Krisztina jó zárásainak köszönhetek.
Farkas Ágnes: – Örülök, hogy egyre több tehetséges fiatal épül be a csapatba. Élveztem a mérkôzést, bár a bokám fáj egy kicsit, de mûtétrôl nem lehet szó, mert ott akarok lenni a világbajnokságon.
Pigniczki Krisztina: – Az egész pályát végigszáguldoztuk, a védekezésünk is nagyon jó volt, s remélem, hogy a májusi vébéselejtezôig még tovább javulunk. Biztosra veszem, hogy ott leszünk a horvátországi vébén, s célunk, hogy odaérjünk Athénba is.
Fergetegesen kezdett Ferling, aki együttese első hat góljából ötöt lőtt. Az újvárosi csillag találataira a másik oldalon a Cornexi kitűnősége, Gisca válaszolgatott, ráadásul nem is túl nagy erőlködés árán, mert a magyarok védekezésben – finoman szólva – nem remekeltek. Sokszor került kínos helyzetbe Pálinger kapus, aki még így is több bravúros védéssel szórakoztatta az ínyenc győri közönséget. Mocsai edző időt kért, mert tanítványai támadásban rendre eladták a labdát, és a gyorsan induló románok egyenlítettek (7–7). A fejmosás jót tett a mieinknek, mert Mehlmann káprázatos gólt lőtt tíz méterről Barbunak, aki együttese egyik legjobbja volt. Aztán Kindl vállalkozókedve is megjött, de főleg támadásban elkövetett hibái miatt egyelőre nem tudott elhúzni a magyar együttes (9–9).
A csata következő szakaszában aztán gyökeres fordulat következett.
Szrnka és Ferling után Pigniczki és Lovász is betalált, Pálinger pedig védhetetlennek tűnő lövéseket hárított. Emberhátrányban lőtt gólt Kirsner, a románok helyzetei pedig sorra kimaradtak. Farkas hétméteresből volt eredményes, és a hármakat cserélő magyaroknak ez volt a sorozatban lőtt hatodik góljuk (15–9).
A vendégjátékosként magyar kapuban álló orosz Sirinát, a Győr honosításra váró világklasszis kapusát vastapssal ünnepelte a közönség, amely egyébként minden látványos magyar akciót is hasonlóan jutalmazott. Farkast és Sitit pihentette Mocsai kapitány, aki elégedett lehetett a fiatalok harci szellemével és akarásával éppúgy, mint a rövid gyakorlás után összeálló együttese csapatteljesítményével. A románok hullámzó színvonalú játékával szemben legjobbjaink az alapjátékukat mutatták, de ez is elegendő volt biztos előnyük őrzéséhez. Lovász trükkös találatával már 26–19 lett az állás. És a hálás publikum örömét cseppet sem csökkentette, hogy a félidő derekától közepes színvonalú edzőmérkőzéssé alakult a torna rangadója. Mindkét edző kipróbált néhány újabb taktikai variációt, lehetőséget adott több fiatal tehetségnek a bizonyításra, és ezzel a találkozón mindkét fél el is érte a célját. A magyarok játékát megkoronázta, hogy az egyébként nyilván nélkülözhetetlen Farkas pihentetésével is biztosan győztek az alakulóban levő románok ellen. A vendégeknél Mihai és – a sok gól ellenére – Barbu játékával lehetett elégedett Otelea kapitány.

Mestermérleg
Mocsai Lajos: – A világbajnoki selejtezőre való felkészülésünk szempontjából is értékes tesztmérkőzést játszottunk. Különböző taktikai formációkat próbáltunk ki, valamint olyan tehetségeinknek adtunk lehetőséget, mint Tóth Mária, aki a klubjában viszonylag ritkán kap jelentős feladatot. De említhetem Szrnka Hortenziát is, aki ugyancsak meghálálta a bizalmat a mai összecsapáson. Azok a játékosaink, például Kindl, Farkas, akik kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódtak az utóbbi időben, a második félidőben már pihenhettek. Ebben a játékrészben megleptük a románokat azzal, hogy két irányítóval támadtunk, és gyors játékunkkal szétziláltuk a védelmüket.
Cornel Otelea: – Mindkét félidőben egyenletesen jó teljesítményt nyújtott csapatom. A másodikban azonban néhány bírói tévedés hatott az eredmény alakulására és ezzel együtt játékosaimra is. A Győrben látott román együttes kísérleti csapat, amelyből több kulcsjátékos hiányzott, köztük a külföldön játszók is. De a magyar válogatott sem a legjobb összeállításában szerepel ezen a viadalon.

Magyar Ligaválogatott–Brazília 26–30 (18–14)
Győr, 400 néző. V: Kisfalvi, Péli
MAGYAR LIGAVÁLOGATOTT: Pastrovics –Virág 2, Gáspár, Kocsik 4, CSIKÓS 8 (6), PROK 5, VÉRTEN 3. Cs: Juhász (kapus), Gaál 1, Pádár M. 1, Gálhidi, Veszeli 2, Jókai, Koroknai, Turtóczki. Edző: Róth Kálmán
BRAZÍLIA: Oliveria – De Nascinento 2, L. DA SILVA 5, S. SILVA 6, Lolio 1, CONCEICAO 11 (3), Borges. Cs: Pereira (kapus), Aparecsida 3, Aranzo, Lopez 2, De Castro. Szövetségi kapitány: Alessandre Trevizan
Az eredmény alakulása. 6. p.: 4–2. 13. p.: 9–4. 20. p.: 12–8. 26. p.: 16–12. 36. p.: 20–17. 41. p.: 20–19. 48. p.: 23–25. 55. p.: 26–27
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 6/6, ill. 3/3
Az állás
1. MAGYARORSZÁG2266–544
2. Románia21164–632
3. Brazília21158–612
4. Ligaválogatott2258–680
A torna szombaton fejeződik be: 14 órakor Románia Brazíliával, 16 órakor pedig Magyarország a Ligaválogatottal mérkőzik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik