Csodálatos este Sirinával

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2003.03.22. 21:30
Címkék
Kétgólos előnnyel érkezett a győri visszavágóra a zilahi együttes, amelynek második számú kapusa, Tamas felépült sérüléséből. "Ennek ellenére sem látok tíz százaléknál nagyobb esélyt a továbbjutásra  mondta Gheorghe Tadici edző.
A lefújás után nem véletlenül ünnepelték a szurkolók a csata hôsét, Irina Sirinát
A lefújás után nem véletlenül ünnepelték a szurkolók a csata hôsét, Irina Sirinát
A lefújás után nem véletlenül ünnepelték a szurkolók a csata hôsét, Irina Sirinát
A lefújás után nem véletlenül ünnepelték a szurkolók a csata hôsét, Irina Sirinát
A lefújás után nem véletlenül ünnepelték a szurkolók a csata hôsét, Irina Sirinát
A lefújás után nem véletlenül ünnepelték a szurkolók a csata hôsét, Irina Sirinát
– A hét közben csak kisebb sérülések nehezítették a felkészülésünket.” A tréner nem említette, de a KEK negyeddöntő visszavágójára bajnoki vereséggel hangolt együttese: Kolozsvárott öt góllal kikapott az egyetemi csapattól.
A győriek edzője, Róth Kálmán tanítványai bemelegítését figyelve csak annyit mondott, hogy együttesében minden változatlan, és az ETO nagy akarással, de nem elbizakodottan küzdve akarja kiharcolni az elődöntőbe jutást.
A zsúfolásig megtelt csarnokban fantasztikus kupahangulatot teremtettek a szurkolók, akiknek a kedvencei remekül kezdve előnyt szereztek (2–1), és akkor sem vesztették el a fejüket, amikor a szilágysági lányok fordítottak (2–3). Sirina vezérletével szigorúan védekezett a Győr, és ezzel korrigálta támadásban elkövetett hibáit, így nem tudott elhúzni a támadásban szintén sokat ügyetlenkedő Zilah (4–6).
Mörtelt nem tudták tartani a vendégek, és Görbicz, majd Jókai góljával újra vezetett, aztán összesítésben is fordított a Győr (9–6). Sirina bravúrjai után Görbicz 10–6-ra növelte a különbséget – magyarán a csatának ezt a szakaszát 6–0-ra nyerte a hazai együttes. A román edző állandó reklamálásával nem tette szimpatikussá magát a dán bírók előtt, de a perpatvar nem zavarta Köblit, aki látványos góllal 13–8-ra alakította az állást. A hazaiak nyitott védekezésével szemben tehetetlen volt a vendégcsapat, amely a saját kapuja előtt sem sokat tett az elődöntőbe jutásért. Jókai tíz méterről akkor is betalált, amikor csapata kettős emberhátrányban kézilabdázott. A csereként beálló Tamas kapust Mehlmann, a mezőny egyik legjobbja avatta fel (16–10), és úgy tűnt, a szünetig gyakorlatilag el is dőlhet a továbbjutás kérdése.
A pihenőig látottakról Tímár Béla, a válogatott hajdani kapusa elmondta, hogy a Győr kapkodva kezdett, ám amint lehiggadt, biztosan kerekedett vetélytársa fölé. Mörtel Béla, a több NB I-es csapatot is megjáró labdarúgó így vélekedett: "Büszke vagyok lányom teljesítményére, és ha az ETO így folytatja, nagyobb gond nélkül jut tovább.”
A vendégek bátor és lendületes játékkal kezdték a második félidőt (17–14), ám Görbicz, Köbli és a tizennyolcadik születésnapját kedden ünneplő Micskó gólja, majd Sirina bravúrjai után rájöttek, hogy Győrött mi a világ rendje (20–15). Tadici mester felváltva legyintgetett játékosai hibáira és a bírók ítéleteire, ám a lelke mélyén még nem adta fel a küzdelmet. Az ETO egy-egy könnyelműséggel segített is ellenfelének (22–19), de Sirina nevét nem véletlenül skandálta a hozzáértő hazai közönség. A fáradó csapatok játékába egyre több hiba csúszott, ám a Győr biztos vezetése nem forgott veszélyben, hiszen Sirina mosolyogva pöckölte ki a vendégek lövéseit (25–20).
A fel-fellángoló Zilahban Farcau és Motogna tett a legtöbbet csapata sikeréért, ám Sirina, a csata hőse őket is szinte az őrületbe kergette sorozatos bravúrjaival (27–22).
A hajrá mégis izgalmasan alakult (29–26), mert emberhátrányban küzdött a hazai csapat, és a vendégek minden erejüket és tudásukat összeszedték, hogy két gólra csökkentsék a különbséget. Ezzel ugyanis ők jutottak volna tovább idegenben lőtt több góljuknak köszönhetően. A Győr szerencséjére Tadici edző saját csapatát sújtotta folyamatos és erőszakos reklamálásával, ezért az utolsó fél percben fordult a kiállítások aránya, és a Győr játszott emberelőnyben. Az utolsó zilahi támadás sem hozott eredményt, ezért a Győr minimális különbséggel ugyan, de bejutott a KEK-elődöntőbe.

Mestermérleg
Róth Kálmán:
– Reális körülmények között, nagy küzdelemben jutottunk tovább. Kapusaink mindkét találkozón kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Petróczi az első találkozón, Sirina a visszavágón játszott kiemelkedően. Edzőkollegámnak még van mit tanulnia az európai viselkedésből, pedig nemzetközileg elismert, kitűnő szakember. A négy között már mindegy, hogy kit kapunk, mert lelkes közönségünk segítségével remélhetőleg sikeresen menetelünk tovább.
Gheorghe Tadici: – Ehhez a mérkőzéshez nincs mit hozzáfűznöm.

Szóról szóra

Irina Sirina: – Nagyon nehéz mérkőzésen harcoltuk ki a továbbjutást. Sokkal feszültebb és izgalmasabb csatát vívtunk mint az első találkozón.
Mörtel Renáta: – A nyitott védekezésünkkel megzavartuk a zilahiakat, ráadásul sok labdát szereztünk, és a támadásaink is jól sikerültek.
Ana Dokics: – Szenzációsan küzdöttünk, főleg csapatként álltuk meg a helyünket.
Görbicz Anita: – A kapusainknak és a küzdeni tudásunknak óriási szerepe volt a sikerben. Mindenki ragyogóan játszott.
Jókai Nóra: – Kijött a lépés, de csapattársaim is kellettek ahhoz, hogy négy gólt lőjjek. Immár a KEK-döntőbe jutás a célunk.
Lovász Zsuzsa: – Fantasztikus sikert értünk el, mert csodásan küzdöttünk egymásért.
Vérten Orsolya: – Csapatunk egysége és akarata újra diadalmaskodott.

Örömök és gondok

A győri klub elnökének, Vanyus Attilának az egyik szeme sírt, a másik nevetett. "Nagyon boldog vagyok, hogy klubunk csapatai sikereket érnek el a hazai és a nemzetközi küzdelmekben, valamint legtehetségesebb játékosainkat a világ legjobbjai között emlegetik – mondta. – Az eredményeinket azonban anyagilag nem ismerik el, a központi állami támogatásokból ebben az évben – bármilyen hihetetlennek is tűnik – egy fillér sem jut el hozzánk, illetve a többi kézilabdaklubhoz. Saját szerény bevételeikből a csapatok gyakorlatilag képtelenek lesznek fennmaradni, hiszen ráadásul a televízióktól sem kapnak pénzt. Mintha szándékosan el akarnák sorvasztani, meg akarnák folytani a kézilabdát.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik