Valencia vagy Togliatti?

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2003.02.21. 20:35
Címkék
Három női európai kupacsapatunk itthon, egy idegenben lép pályára a hét végén, és valamennyinek jó esélye van a sikerre. A KEK-ben szereplő Győri Graboplasttól, valamint az EHF-kupában érdekelt Cornexi-Alcoától és Dunaferr SE-től azt várjuk, hogy a nyolc közé jusson, míg a Bajnokok Ligájában menetelő Herz-FTC-nek az a célja, hogy csoportelsőként zárja a küzdelemsorozat ezen szakaszát.
Farkas Ágnes (labdával) a BL-gólkirálynôi címért vetélkedik a viborgi Astruppal
Farkas Ágnes (labdával) a BL-gólkirálynôi címért vetélkedik a viborgi Astruppal
Farkas Ágnes (labdával) a BL-gólkirálynôi címért vetélkedik a viborgi Astruppal
Farkas Ágnes (labdával) a BL-gólkirálynôi címért vetélkedik a viborgi Astruppal
Farkas Ágnes (labdával) a BL-gólkirálynôi címért vetélkedik a viborgi Astruppal
Farkas Ágnes (labdával) a BL-gólkirálynôi címért vetélkedik a viborgi Astruppal

A Ferencváros vasárnap a Kőbányai úton a dán Viborg ellen megkoronázhatja eddigi remeklését a Bajnokok Ligája-csoportküzdelmeiben. Németh András edző együttese eddig csak a dán együttes otthonában kapott ki (34–26), és ezúttal ezért a kisiklásért is sportszerű elégtételt szeretne venni. Maglódi Lajos klubigazgató szerint óriási várakozás előzi meg a rendkívül fontos mérkőzést – szombatra és vasárnapra már csak néhány tucat jegy maradt a csarnok pénztárában. Az igazgató elmondta azt is, hogy a Viborg szombaton érkezik, egy edzésre kért termet, ugyanakkor videoszobát is igényelt, mert a felvételek segítségével valószínűleg újra át akarja ismételni, meg szeretné erősíteni a Fradi ellen alkalmazandó taktikáját. Furcsa, hogy sorsdöntő mérkőzés sem a magyar, sem a dán hirdetők fantáziáját nem mozgatta meg, holott korábban elárasztották ajánlataikkal a Herz-FTC-t. Hogy ennek a nem túl rózsás helyzetnek mi a magyarázata, azt Maglódi Lajos is csak találgatta (tavaly a két csapat egymás elleni mérkőzésein a hirdetésekből csaknem nyolcmillió forint volt a klub haszna).
"A csoportelsőség megszerzése a célunk – mondta Németh András –, és remélem, a játékosaink is úgy gondolják, hogy minden tekintetben jobb lenne a negyeddöntőben az A-csoportban második helyen végző Valenciával mérkőzni, mint a csoportgyőztes Lada Togliattival. Spanyolországba sem turistaútra mennénk, de ha ez a tervünk megvalósul, a negyeddöntő visszavágóját a Népligetben játszhatjuk, és ennek az előnyeit talán nem kell külön részleteznem. Ellenkező esetben utazhatunk Oroszország közepére, és itthon kezdjük a párharcot. Ez azért elég nagy tét! Ugyanakkor nyugodtan várhatjuk a Viborgot abból a szempontból, hogy a továbbjutás kérdése már eldőlt. A jelenlegi a hatodik évad, amikor összeakadunk ezzel a dán együttessel, négyszer a csoportküzdelmekben, kétszer az elődöntőben csatáztunk. Viborgban – egy kivételtől eltekintve – rendre kikaptunk, de ez a statisztika nem mérvadó, és az sem túl izgalmas, hogy egy hónappal ezelőtt vetélytársunk nyolc góllal győzött. Korábban sok információt szereztünk be a Viborgról, de a legfontosabb az említett januári összecsapás volt, amelynek a tanulságait ezen a héten is felhasználtuk a felkészülésben. A méltán híres Tjugum újra véd a Viborgban, és a holland válogatott Burgers, a csapat balkezes átlövője is egyre több szerepet kap.” A mester hozzáfűzte, hogy az Esztergom ellen szerdán jobb teljesítményt várt együttesétől, főleg a csapatnak az utóbbi hetekben mutatott formajavulása után. Ezzel szemben csak a Fradi második sora játszott úgy, ahogyan az edző elvárta. A pénteki edzésen viszont mintha másik Herz-FTC gyakorolt volna – valamennyi játékos lelkesen, nagy ambícióval és frissen végezte a feladatát. Ezt a példás hozzáállást kéri és várja tanítványaitól Németh András –meg persze a Fradi-tábor – vasárnap is.

Nôi BL-csoportküzdelmek
Az állás az 5. forduló után. B-csoport: 1. Viborg (dán) 8, 2. Herz-FTC 8, 3. Nordstrand Oslo (norvég) 2, 4. HC Leipzig (német) 2
Ahogy közeledett a női KEK-nyolcaddöntő szombati visszavágója, Győrött egyre jobban érződött a várakozás okozta izgalom és feszültség. Kis túlzással azt is állíthatnánk, hogy legutóbb a nyolcvanas évek ETO- labdarúgócsapatának mérkőzései iránt nyilvánult meg a mostanihoz hasonló érdeklődés. A belépőjegyek már elővételben elfogytak, de a jegyigénylők ostroma még az utóbbi napokban is tartott. Ezért még annak a gondolata is felmerült, hogy a Graboplast–Rosztov Don találkozót a nagyobb befogadóképességű egyetemi csarnokban rendezik meg, de ezt az ötletet gyorsan elvetették.
Az első mérkőzésen Rosztovban vereséget (22–26) szenvedtek a győriek, de a különbségről Vanyus Attila klubelnök azt mondta: határeset. "Nem kevés a hátrányunk, de behozható – mondta. – Ehhez viszont nem elég csak a lányok akarata, szükségünk lesz szurkolóink már sokszor megcsodált segítségére is.”
A Róth Kálmán, Horváth Mariann edzőpárostól megtudtuk, hogy a játékosok elszántan gyakoroltak. "Csupán a hőemelkedéssel járó betegséghullám okozott némi gondot – vélekedett Róth mester. – Emiatt az egyébként is térdsérüléssel bajlódó Lovász Zsuzsanna és Ana Dokics kénytelen volt kihagyni egy-két edzést. A Rosztovban kézujjsérülést szenvedő Mehlmann Ibolya a hét elején még nem tudta megfogni a labdát. A korábban belázasodott Mörtel Renáta viszont felépült. Jókai Nóra is bekapcsolódott a munkába,. Örvendetes viszont, hogy Carmen Nitescu bokasérülése rendbejött. Ez azért is fontos, mivel a román légiós mind védekezésben, mind támadásban meghatározó játékosunk.”
A győriek vezetőedzője még elmondta, hogy az első mérkőzésen sok technikai hibát követtek el tanítványai, az erőnlétileg kitűnően képzett oroszok pedig az emberelőnyös helyzeteiket jobban használták ki. "A visszavágón abban bízhatunk elsősorban, hogy játékosaink mozgékonyabbak, gyorsabbak, jobb az improvizációs készségük – folytatta az edző. – Fontos lesz, hogy ne siettessük a játékot, ne kapkodjunk, mert Rosztovban ez is súlyos hibákhoz vezetett.”
A Rosztov Don csütörtökön érkezett meg Győrbe és pénteken edzést tartott a mérkőzés helyszínén.

Derűlátó kapusok

A Herz-FTC válogatott kapusa, Sugár Tímea a Viborg erősségének a támadójátékát tartotta. "Különösen középen veszélyesek a több Európa-bajnokot felvonultató dánok – hangoztatta. – A belső négyesük játékkapcsolatát jól kidolgozták. Ugyanakkor Tjugum áll a kapujukban, aki méltán híres, nagyszerű játékos. Nekünk sikerült alaposan felkészülnünk, és ha az elképzelt taktikánkat megvalósítjuk, akkor nyerünk. A legfontosabb, hogy hinnünk kell önmagunkban!”
A győri együttes kapitánya, a rosztovi származású, honosításra váró Irina Sirina bizakodva nézett a szombati öszecsapás elé. "Annak ellenére, hogy a hátrányunk nem olyan vészes, a ledolgozása nem ígérkezik könnyűnek – mondta. – Az első mérkőzésen is tapasztalhattuk, hogy ellenfelünk a tipikus orosz kézilabdaiskola képviselője. Játékosai jó fizikummal rendelkeznek, erősebbek nálunk, ugyanakkor a mi csapatunk fürgébb, szellemesebb. Ha nyugodtan, okosan kézilabdázunk, és a közönségünk – miként a múltban már annyiszor – ezúttal is megadja a szükséges támogatást, akkor kedden mi várhatjuk a negyeddöntő sorsolását.”

Farkas kontra Astrup

Farkas Ágnes a BL ötödik fordulója után növelte az előnyét a góllövőlistán. A ferencvárosi átlövő 49 gólnál tart (majdnem tízgólos átlaggal), s az egyetlen, aki utolérheti, Heidi Astrup (Viborg) maradt (43 gól). Mögöttük a sorrend: Tanja Logvin (Hypo NÖ) 35, Natalia Morskova Kircsik (Valencia) és Natalia Derepasko (Krim Ljubljana) 31–31, Gabriela Hobjila (Podravka Koprivnica), Szabó Melinda (Metz), Izabela Capko (Montex Lublin) 30–30 találattal.

Tv: A Herz-FTC–Viborg BL-mérkőzést vasárnap 18 órától sugározza az M2-es csatorna.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik