Kerékpár: tényleg nem vették észre a svájciak Furrer tragédiához vezető bukását

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.10.02. 13:52
IMAGO/Arne MillMuriel Furrerre emlékeztek a tragédia utáni napokban a befutónál (Fotó: Imago Images)
Mint arról beszámoltunk, a múlt héten Zürichben és környékén rendezett országúti kerékpáros világbajnokság női junior mezőnyversenyén bukott a 18 éves Muriel Furrer, aki másnap belehalt az elszenvedett sérüléseibe a zürichi kórházban. A svájci hatóságok közleményben tájékoztattak az eddig elvégzett vizsgálatokról.

 

Mint megírtuk, Furrer bukásáról nem készült sem televíziós felvétel, sem fotó, sem nézői videó, s ezt a zürichi kantoni rendőrség és a kantoni államügyészség közös közleménye megerősítette, hozzátéve, szemtanúk sem voltak a közelben, így az esést valóban nem észlelték a szervezők. 

„Az elsődleges vizsgálatok megállapították, hogy a sportoló Küsnacht közelében egy lejtmenet során egy enyhe balkanyarban esett el, amikor Schmalzgrueb faluból ereszkedett le. Harmadik fél befolyásának jelenleg nincs jele. Az esetről jelenleg nem áll rendelkezésre televíziós felvétel, sem fotó vagy egyéb képanyag. Szemtanúkról nincsenek információk. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a sportolót esése után eszméletlenül, a pálya mellett az erdőben fedezte fel a biztonsági személyzet egy tagja. A mentők és a rendőrök nem sokkal később érkeztek a helyszínre és megkezdték az elsősegélynyújtást. A baleset pontos időpontja egyelőre nem tisztázott.”

A svájci Blick megpróbálta rekonstruálni az eseményeket, a lap szerint Furrer csütörtök délelőtt 11.03 vagy 11.04 perckor eshetett el, s megállapításuk szerint Furrer több versenyzővel is együtt haladhatott – név szerint is megemlítve az osztrák Ramona Griessert, akivel együtt mászta meg a lejtő előtt a Zumikon és Küsnacht közötti 18 százalékos emelkedőt. Az újság úgy számolt, hogy nagyjából 10 perccel Furrer esése után haladtak át az első versenyzők először a célvonalon, és a svájci egyike volt annak a két versenyzőnek, akinél nem szerepel mért első kör a jegyzőkönyvben. Déli tizenkét óra előtt két perccel a brit Cat Ferguson megnyerte a versenyt, majd 12.15-kor elindult a menetrend szerint következő két parakerékpáros-futam. Ennek közvetítésében – nagyjából 12.45 perc körül – jól látható, amikor a C5-ös kategória élmezőnye először haladt el a baleset helyszíne mellett, hogy két villogó szirénájú mentőautó, egy rendőrautó, a Svájci Kerékpáros-szövetség egy autója és egy zsűriautó áll az út szélén, ami azt jelenti, hogy ekkor – több mint 100 perccel a baleset feltételezett időpontja után – már biztosan megkezdték a sérült kerékpáros ellátását. Bő tíz perccel később egyébként a lejtmenet végén, miután a kerékpárosok kiértek az erdőből, az út melletti mezőn leszállt a mentőhelikopter, amely aztán két perccel fél kettő után szállt fel a szerencsétlenül járó kerékpárossal a fedélzetén és vitte őt a Zürichi Egyetemi Kórházba.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) csak este fél hétkor adott ki közleményt Furrer balesetéről, aki aztán másnap, pénteken kora délután elvesztette a harcot a bukásban elszenvedett sérüléseivel szemben.

A 2006-os születésű Furrer bő 15 hónapon belül a második svájci országúti kerékpáros, aki hazai versenyen vesztette életét: tavaly június közepén a 2021-es Girón szakaszt nyerő Gino Mader a Svájci körverseny ötödik szakaszán zuhant szakadékba egy lejtmenet során, s a kórházba szállítását követően elhunyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik