A kerékpárosok elnöke szerint 2031-ben lehet reális a hazai vb-rendezés

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 12:56
Schneller Domonkos (Fotó: Török Attila)
A 2031-es országúti kerékpáros világbajnokság rendezési jogának elnyerése lehet a reális cél Schneller Domonkos, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke szerint.

Az MKSZ élére májusban megválasztott sportvezető a vasárnap zárult zürichi országúti kerékpáros világbajnokságon tárgyalt David Lappartient-nel, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökével, aki a hét jelölt egyike a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki posztjára. 

„David Lappartient a mai sportdiplomácia egyik legfontosabb szereplője, elég régóta vezeti már a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget és nagyon sok újítást is vezetett be” – emelte ki csütörtök reggel az M4 Sporton, a Nemzeti Sporthíradóban, példaként említve, hogy jövőre a ruandai Kigali ad otthont az első afrikai országúti kerékpáros világbajnokságnak. – „Emiatt szerettem volna tárgyalni vele arról, hogy mi lenne, ha Magyarország is rendezhetne világbajnokságot.”

A négyévente sorra kerülő összkerékpáros világbajnokságot leszámítva a különböző szakágak vb-it külön rendezik meg minden évben. Magyarországon 96 esztendeje, 1928-ban rendeztek vb-t, párhuzamosan az országúti és pálya szakágét.

„Nekünk bármelyik jó lenne, hiszen Magyarország több alkalommal bizonyította már, hogy képes nagy világversenyt megrendezni, emlékezzünk a 2017-es vizes világbajnokságra vagy a tavalyi atlétikai világbajnokságra, a 2022-es Giro d'Italia Nagy Rajtjára, vagy a Tour de Hongrie-ra, ami évről évre egyre magasabb szintű csapatokat tud idehozni Magyarországra” – sorolta a példákat az MKSZ első embere. 

Schneller Domonkos szerint országúton a 2029-es helyszín „még nem teljesen biztos, erre még tudunk talán pályázni. A 2031 lehet reális országúton” – szögezte le.

„Szeretnénk, hogy a hazai szurkolókat és a versenyzőket egymáshoz közelebb tudjuk hozni, elérhető közelségbe tenni a versenyzőket, ezért holnap tartunk egy közönségtalálkozót Kőbányán az Északi Járműjavítóban, a Közlekedési Múzeum egyik telephelyén” – tekintett előre. Hangsúlyozta, hogy a kötetlen beszélgetést biztosító, pénteken 16 órakor kezdődő eseményen ott lesz például a sok versenye miatt Magyarországon keveset tartózkodó Vas Blanka, a pályafutása befejezését kedden bejelentő korábbi magyar bajnok és olimpikon Kusztor Péter, a pályakerékpáros Drijver Bertold, az utánpótlás tehetségei közül pedig Takács Zsombor, Vas Barnabás és Greman Szonja. Megemlítette, hogy október 19-20-án a debreceni VeloParkban terepkerékpáros Európa Kupa-viadalra kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik