Tour de France: az olimpia miatt augusztusra csúszhat a verseny 2028-ban

Vágólapra másolva!
2024.09.17. 12:26
A francia körverseny életét a párizsi után az amerikai olimpiai is felboríthatja (Fotó: Getty Images)
A Los Angeles-i olimpia miatt augusztusra csúszhat a 2028-as Tour de France kerékpáros körverseny.

A hagyományosan júliusban sorra kerülő háromhetes viadalon a július 14-i nemzeti ünnep szinte szent ügy a franciáknak, csakhogy négy év múlva éppen akkor tartják az ötkarikás nyitóünnepséget Los Angelesben. Christian Prudhomme versenyigazgató nem túl lelkesen beszélt az esetleges időpont-módosításról:

„Nem mi döntünk, hanem a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. Egyelőre fogalmam sincs, hogy az olimpia előtt vagy után lesz a Tour de France” – közölte.

Ami a közelmúltbeli változtatásokat illeti, a 2020-as körverseny a koronavírus-járvány miatt csak augusztus 29-én rajtolt el, idén pedig a párizsi olimpia előkészületei miatt nem a Champs-Élysées sugárúton, hanem Nizzában zárult a Tour. Az olimpiai években eddig általában a szokásosnál egy héttel korábban, többnyire június végén volt a rajt, ez azonban szintén nem összeegyeztethető a Los Angeles-i játékokkal.

Ha augusztusra tennék a Tourt, akkor a rendezőknek le kellene mondaniuk a július 14-i ünnepnapról, emellett az abban a hónapban esedékes Vuelta a Espanya kezdése is módosulna. Ha viszont június közepére kerülne át a rajt, akkor a francia viadal a svájci körversennyel, a Critérium du Dauphinével, valamint a nemzeti bajnokságokkal ütközne, ráadásul túl közel kerülne a májusi Giro d'Italiához.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik