Tour: Roglic bukott, Girmay nagyot lépett a zöld trikó felé

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.07.11. 17:43
Girmay (zöldben) harmadik szakaszát nyerte az idei Touron (Fotó: Getty Images)
Unalmasnak ígérkezett a Tour de France kerékpáros-körverseny 12. szakasza, aztán 12 kilométerrel a vége előtt egy óriási bukás borzolta a kedélyeket. A BORA szlovén menője, Primoz Roglic is földre került, több mint két percet kapott, és ezzel kiszállt az összetettért folyó versenyből. A sprintet – immár harmadszor – Biniam Girmay nyerte.

 

A várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött a Tour de France 12. szakaszán, ám az Aurillac és Villeneuve-sur-Lot közötti 203 kilométer hosszú etap vége előtt 12 kilométerrel egy bukás pezsdítette fel az eseményeket, amelyben az összetett 4. helyén álló Primoz Roglic is földre került, végül több mint két perc hátránnyal ért be, s ezzel kiszállt az összetettért folyó versenyből.

A szakasz elején sokan próbáltak meglépni a mezőnytől, s végül egy négyfős szökés állt össze, miközben Fabio Jakobsen, majd Pello Bilbao is feladta a viadalt – mindketten rosszul érezték magukat, betegség miatt hagyták abba a Tourt. Az elején volt egy kisebb bukás is, amelyben érintett volt többek között az összetett éllovas Tadej Pogacar, ám nem esett el, csak meg kellett állnia, s gond nélkül felért a mezőnyhöz, miután folytathatta.

Az etap szép csendben csordogált, a szökést bő 40 kilométerrel a cél előtt befogta a mezőny, aztán elkezdtek felkészülni a sprintercsapatok a hajrára, s a nagy helyezkedés közepette 12 kilométerrel a cél előtt jött a dráma: egy astanás bringás az út közepén lévő forgalomterelőn átbucskázott a túloldalra, éppen a BORA vonatának élén haladó Primoz Roglic elé, aki szerda után csütörtökön is földre került. A jobb vállát megütötte, és végül kiszakadt mezzel, két és fél perccel a mezőny mögött érkezett a célba. Amely egészen nagy tempóban fordult a célegyenesre, s a sprintet a zöld trikóban tekerő Biniam Girmay nyerte, miután az utolsó métereken negyedkeréknyivel megelőzte Wout van Aertot és a sokáig vezető Arnaud Démare-t. Ezzel az Intermarché Wanty eritreai bringása nagy lépést tett a sprinterek különversenyének megnyerése felé. Az idei Touron harmadik szakaszát nyerő Girmaynak gyakorlatilag most már csak meg kell érkeznie a nizzai célba.

Az összetett éllovas Tadej Pogacar és riválisai, Jonas Vingegaard és Remco Evenepoel a mezőnnyel együtt érkeztek meg.

ÖSSZEFOGLALÓ

A szakasz vége után aztán jött a zsűri döntése: szabálytalan sprintért Démare-t és az ötödikként célba ért brit veterán Mark Cavendisht hátrasorolta a zsűri, így hivatalosan a német Pascal Ackermann zárta harmadikként az etapot, míg Jasper Philipsen lett a negyedik.

TOUR DE FRANCE
12. SZAKASZ (Aurillac–Villeneuve-sur-Lot, 203.6 km)
1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché Wanty) 4:17:15 óra
2. Wout van Aert (belga, Visma Lease a Bike) azonos idővel
3. Pascal Ackermann (német, Israel Premier-Tech) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 49:17:49 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 1:06 perc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Visma Lease a Bike) 1:14 p h.
...6. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull BORA) 4:42 p h.

Pénteken egy újabb sík etap, az Agen és Pau közötti 165,3 kilométer megtétele vár a mezőnyre két negyedik kategóriás emelkedővel. A 111. Tour de France jövő vasárnap – története során először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik