Tour de France: Evenepoel nyerte az időfutamot, Pogacaron maradt a sárga trikó

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 18:15
Remco Evenepoel (Fotó: Getty Images)
Remco Evenepoel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny pénteki időfutamát, összetettben 12 másodpercet faragott a hátrányán az éllovas Tadej Pogacarral szemben, aki így megtartotta első helyét.

 

A 111. francia háromhetes viadal első egyenkénti indításos időfutamát Nuits-Saint-Georges és Gevrey-Chambertin között rendezték, a 25.3 kilométeres táv közepén egy 1,6 kilométeres emelkedővel. Előzetesen várható volt, hogy az összetett legjobbjai harcolnak az elsőségért: a legnagyobb esélyes a szám világbajnoka, a második helyen álló belga Evenepoel és a sárga trikós Pogacar volt, előbbi a szivárványszínű trikó helyett a fiatalok különversenyének éllovasaként a fehér trikót viselte. Jó teljesítményre lehetett számítani az elmúlt két kiírás dán bajnokától, Jonas Vingegaard-tól és az időfutamban olimpiai bajnok szlovén Primoz Roglictól is, előbbi a harmadik, utóbbi az ötödik helyről várta a hetedik szakaszt.

A kerékpárosok az összetett állás fordított sorrendjében teljesítették a távot, így elsőnek az utolsó helyen álló, két napja a rekordot jelentő 35. Tour-szakaszsikerét begyűjtő brit sprinter, Mark Cavendish indult, az összetett menők pedig az utolsók között rajtoltak, legvégül az éllovas Pogacar. Az esélyesek előtt sokáig a korábbi egyórás világcsúcstartó, időfutamban vb-bronzérmes és kétszeres Európa-bajnok belga Victor Campenaertsé volt a legjobb idő (29:44 perc), tőle alig 76 századmásodperccel maradt el a második szakaszt Bolognában megnyerő francia Kevin Vauquelin.

A pálya legeleje technikás volt, az első időmérőpontig tartó sík részen Evenepoel volt a leggyorsabb, három másodperccel megelőzve Pogacart, Vingegaard lemaradása 11, Roglicé már 20 másodperc volt 8,6 kilométernél, mindannyian messze megelőzték Campenaertsot. Az emelkedőt követően, 14,4 kilométer megtétele után már tíz másodperccel vezetett Pogacar előtt Evenepoel, aki másik két riválisával szemben nagyjából megduplázta az előnyét. Az utolsó ellenőrző pontnál, a lejtmenetet követően 19,9 kilométert letekerve Evenepoel előnye hat másodpercre csökkent Pogacar előtt. A záró, sík részen a Tour-újonc belga világbajnok azt hitte, hogy defektet kapott, ám a kizökkenéssel együtt is megnyerte a szakaszt 12 másodperccel megelőzve a sárga trikóst. Evenepoel ezzel a negyedik olyan kerékpáros lett, aki mindhárom Grand Touron tudott időfutamot nyerni.

Pogacar másik két riválisával szemben növelte az előnyét, Roglic 22, míg a címvédő Vingegaard 25 másodperccel volt lassabb nála.

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE
7. szakasz, Nuits-Saint-Georges–Gevrey-Chambertin, 25.3 km, egyéni időfutam
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 28:52 perc
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 12 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 34 másodperc hátrány
4. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 37 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja
1. Pogacar 27:16:23 óra
2. Evenepoel 33 másodperc hátrány
3. Vingegaard 1:15 perc hátrány
4. Roglic 1:36 perc hátrány

A gyorsasági pontverseny állása
1. Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) 149 pont
2. Pedersen (dán, Lidl-Trek) 111
3. Abrahamsen (norvég, Uno-X Mobility) 87.

A hegyi pontverseny állása
1. Abrahamsen 26 pont
2. Pogacar 20
3. Madouas (francia, Groupama-FDJ) 16.

A 25 éven aluliak versenyének állása
1. Evenepoel 26:48:04 óra
2. Ayuso (spanyol, UAE) 25 mp h.
3. Rodríguez (spanyol, Ineos) 31 mp h.

A csapatverseny állása
1. UAE 81:54:04 óra
2. Quick-Step 6:04 p h.
3. Red Bull-Bora-Hansgrohe 7:41 p h.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik