Juan Ayuso a baszk körverseny nyertese

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.06. 23:21
Juan Ayuso (Fotó: AFP)
Baszkföldön és Franciaországon volt a kerékpárosvilág szeme a hétvége első napján, vasárnap pedig a Párizs–Roubaix-nak vág neki a férfimezőny.

 

Véget ért a baszk körverseny, amely könnyen lehet, hogy a 2024-es world tour szezon legmeghatározóbb versenye lesz a hosszú távú hatásokat tekintve. A negyedik szakasz ugyanis borzalmas tömegbukást hozott, ennek következtében Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Jay Vine és Remco Evenepoel is különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett. Életveszélyben szerencsére egyikük sincs, ugyanakkor nagyok a kérdőjelek, milyen teljesítményre lesznek képesek idén, főleg a Tour de France-on.

A verseny az ő hiányukban a „halandók” viadala lett. Mattias Skjelmose minimális előnnyel várta a szombati utolsó etapot, de az tudvalévő volt, hogy nem alapozhat erre, hiszen hét kategorizált emelkedő volt az eibari szakaszon. Ezeket két spanyol, az Ineos bringása, Carlos Rodríguez és az UAE versenyzője, Juan Ayuso vette a legjobban, előbbi a szakaszt, utóbbi a teljes versenyt nyerte meg. A még mindig csak 21 éves Ayuso pályafutása legnagyobb sikerét aratta, és ha hozzátesszük, hogy Vingegaard mögött a második helyen zárta a Tirreno–Adriaticót is, nyugodtan állíthatjuk, hogy bomba formában kezdte a szezont. És ha már szóba került a Tour de France, Tadej Pogacar sem igen kívánhat nála minőségibb segítőt, aki a legnagyobb kihívást jelentő hegyeken is vele tud majd maradni, ameddig szükséges.

63. BASZK KÖRVERSENY
6. szakasz (Eibar–Eibar, 137.8 km): 1. Carlos Rodríguez (spanyol, Inoes Grenadiers) 3:37:13 óra, 2. Ayuso (spanyol, UAE Emirates) azonos idővel, 3. Soler (spanyol, UAE Emirates) 41 másodperc hátrány
Az összetett végeredménye: 1. Juan Ayuso 15:56:50, 2. Rodríguez 42 mp h., 3. Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 43 mp h.

Nagy női versenyt is rendeztek szombaton, merthogy a francia egynapos, a Párizs–Roubaix volt soron a hölgyek world tour naptárjában. Különösebb meglepetést nem jelent, sőt sokkal inkább a papírformának felel meg, hogy Lotte Kopecky zárt az élen egy öttagú, kiscsoportos sprint végén.

4. NŐI PÁRIZS–ROUBAIX  (Denain–Roubaix, 148.5 km): 1. Lotte Kopecky (belga, SD Worx-Protime) 3:47:13, 2. Balsamo (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel, 3. Georgi (brit, dsm-firmenich PostNL) a. i.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik