Pogacar erődemonstráló győzelmet aratott, Valter a 19. lett a Strade Bianche-n

Vágólapra másolva!
2024.03.02. 17:40
18th Strade Bianche 2024 - Men's Elite
Valter Attila (a bal szélen) 19. lett a Strade Bianche-n (Fotó: Getty Images)
A szlovén Tadej Pogacar idei első viadalán erődemonstráló diadalt aratott a Strade Bianche egynapos országúti kerékpáros versenyen, melyen Valter Attila 19. lett. Fetter Erik feladta a küzdelmet.

Mit lehet mondani, amikor egy 25 éves – a szó fizikai értelmében – kis szlovén zsebre teszi a világot. Bár Tadej Pogacar toronymagas esélyesként érkezett a Sienában és környékén rendezett Strade Bianchéra, az egyik legnívósabb egynaposra a world tour naptárban, hosszú hónapok óta nem versenyzett, így eddig nem volt lehetősége lenyűgözni minket. Már-már el is szoktunk tőle, ő azonban a verseny előtt is „képben volt”, hiszen egy interjúban már a rajt előtt elárulta, hol fog támadni. Így is lett, a Monte Sante Marie-n váltott tempót, apró részlet, hogy még 81 (!) kilométer hátra volt a 215-ből. Felvetődik persze a kérdés, mi a legfőbb oka és magyarázata, hogy egy egyébként is emberfeletti teljesítményt igénylő sportág krémjénél is ennyivel jobb legyen valaki. Különleges edzésmódszerek? Speciális táplálékkiegészítők? Egyszerűen születni kell erre, és a genetika magyaráz meg mindent? Vagy esetleg egy lelki motor, amely felülírhatja a fizikai adottságokat? A válaszban talán mindegyikből van egy kicsi, mindenesetre eszméletlen megélni ezt a mértékű dominanciát.

Az időjárás úgy alakult, hogy a lehető legjobban megkeverje a kártyákat, hiszen a kaotikus vagy a hektikus jelzővel lehetne leírni a szombati körülményeket Toszkánában. Hol szakadt az eső, hol verőfényes napsütésben kellett tekernie a mezőnynek, a csapadék ráadásul jelentősen rontotta az útviszonyokat a 15 murvás szektoron.

A verseny egyik magyarja, a negyedik Stradéján induló Fetter Erik nem bírta a főmezőny tempóját, így korán leszakadt. Nem így Valter Attila, aki Pogacar szökése után nem sokkal a szívbajt hozta a magyar szurkolókra és csapatára, a Vismára, de nem sokkal később fel tudott zárkózni a Pogacart üldöző csoportra – a későbbiekben ezt többször is „eljátszotta”. Végül a riválisok megtörték az ellenállását, a tavalyi 5. hely után ezúttal 19. lett, míg Fetter nem ért célba.

A szlovént természetesen senkinek sem volt esélye becserkészni, így 2022 után ismét megnyerte a sienai egynapost.

Pogacar dominanciáját az mutatja a legjobban, hogy a Strade Bianche 17 éves történetében korábban a legnagyobb különbségű, 42 másodperces diadalt még 2012-ben a svájci Fabian Cancellara aratta, az UAE bringása pedig ezúttal 2:44 perccel előzte meg a második helyezettet.

A nőknek tizedik alkalommal kiírt viadalon a világbajnok belga Lotte Kopecky 2022 után szintén másodszor diadalmaskodott a 2017-ben győztes olasz Elisa Longo Borghini előtt. A címvédő holland Demi Vollering harmadikként ért célba.

 18. STRADE BIANCHE
Siena–Siena, 215 km
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 5:19:45 óra
2. Skujins (lett, Lidl-Trek) 2:44 perc hátrány
3. Van Gils (belga, Lotto Dstny) 2:47 p h.

19. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 7:45 p h.
Fetter Erik (Polti Kometa) nem ért célba

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik