Kerékpár: elképesztő verseny végén Mathieu van der Poel a világbajnok!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 18:03
null
Mathieu van der Poel 22 kilométeres szólójának elején elesett, de így is világbajnok lett (Fotó: Getty Images)
Egészen elképesztő viadalt hozott a Glasgow-ban zajló kerékpáros-világbajnokság férfi országúti mezőnyversenye, amely Edingburgh-ból indult, s Glasgow-ban egy 14 kilométer hosszú, 48 kanyart tartalmazó körpályán fejeződött be 271 kilométer után. Óriási izgalmak végén a holland Mathieu van der Poel győzött bő másfél perccel megelőzve a belga Wout van Aertot és a szlovén Tadej Pogacart. Az egyetlen magyar induló, Dina Márton a körpályán megtett harmadik köre után feladta a versenyt.

Az 58 nemzet 194 kerékpárosa Edinburgh-ból indult neki a mintegy 3500 méternyi szintemelkedést tartalmazó 271 kilométeres távnak, amelynek első felében a mezőny áttekert Glasgow-ba, ahol tízszer teljesítette a rövid, de meredek utcákkal és 48 kanyarral nehezített, technikás körpályát.

Közel 20 kilométer megtétele után alakult ki a nap szökése, amelyben kilencen vállaltak szerepet, majd néhány kisebb nemzet képviselői is megmutatták magukat, amikor a szökevények nyomába eredtek – többek között a vatikáni Rien Schuurhuis, és az anguillai Hasani Hennis is próbálkozott, sikertelenül.

Közel 80 kilométer megtétele után aztán félbeszakították a viadalt, mert néhány tüntető az aszfalthoz ragasztotta magát, s elzárta az útvonalat. Több mint 45 percig tartott, mire sikerült felszabadítani az utat, s folytatódhatott a tekerés.

A versenyen egy magyar induló volt Dina Márton személyében, aki egy ideig tartotta a főmezőnnyel a tempót, ám a glasgow-i körpályára már a leszakadók csoportjával érkezett, s végül három kört tudott megtenni, majd nem fejezte be a világbajnokságot. A szokatlanul kemény körpályán egyébként végül a 194 indulóból mindössze 51-en fejezték be a viadalt.

Dina Márton (pirosban) nem fejezte be a világbajnoki versenyt (Fotó: Getty Images)
Dina Márton (pirosban) nem fejezte be a világbajnoki versenyt (Fotó: Getty Images)

Az utolsó száz kilométerre érve az esélyesek sorra tempóváltásokkal rostálták meg sorukat: próbált támadni többek között a holland Mathieu van der Poel, a címvédő Remco Evenepoel és belga honfitársa, Wout van Aert, a szlovén Tadej Pogacar és a 2019-es győztes dán Mads Pedersen is. Az utolsó félszáz kilométerre a Glasgow fölött sötétlő felhőkből megérkezett az eső, miközben az olasz Alberto Bettiol szólóban tekert el a csoporttól, utána indult meg Van der Poel, Van Aert, Pedersen és Pogacar négyese. Bő 22 kilométer volt hátra, mikor utolérték és lehagyták az olaszt, Van der Poel pedig lendületből továbbment.

VAN DER POEL ESÉSE

A cyclocrossban (terepkerékpár) ötszörös világbajnok holland egy kanyarban megcsúszott és elesett a nedves aszfalton, ám gyorsan felpattant és továbbment, és bár megsérült az egyik cipője, s vérzett a könyöke és a térde is, végül így is kitartott az üldözői előtt.

Ezzel a 28 esztendős kiválóság a Milánó–Sanremo és a Párizs–Roubaix után a vb-n is diadalmaskodott idén, ez korábban egy éven belül senkinek sem sikerült, ahogy az is példa nélküli a felnőtt férfiak között, hogy valaki hivatalban lévő cyclocross-világbajnokként nyerje meg az országúti mezőnyversenyt a vb-n. Ráadásul Van der Poel érdekelt lesz szombaton a hegyikerékpárosok küzdelmeiben is, így arra is van esélye, hogy egyszerre három szakágban birtokolja a világbajnokot illető szivárványszínű trikót. Érdekesség, hogy nagyapja, a francia Raymond Poulidor négyszer állhatott vb-dobogón, ám egyszer sem győzött.

A második helyet a riválisaitól az utolsó lejtmenetben elguruló Van Aert szerezte meg, míg a bronzéremért vívott sprintet Pogacar nyerte Pedersen ellen.

Az időfutamra pénteken kerül sor, míg a nők mezőnyversenyét jövő vasárnap rendezik.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS-VILÁGBAJNOKSÁG, GLASGOW
FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Edinburgh–Glasgow, 271.1 km)

1. Mathieu van der Poel (Hollandia) 6:07:27 óra
2. Wout van Aert (Belgium) + 1:37 perc hátrány
3. Tadej Pogacar (Szlovénia) 1:45 p h.

Dina Márton nem fejezte be a versenyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik