Kerékpár: Vas Blanka és Valter Attila az időfutambajnokok

Vágólapra másolva!
2023.06.22. 14:58
null
Valter Attila óriási tempót diktálva lett másodszor is időfutam-bajnok (Fotó: Getty Images – archív)
A Debrecen melletti Bocskaikert közelében rendezték csütörtökön az országúti kerékpárosok egyéni indítású időfutamának magyar országos bajnoki címét: a nőknél Vas Blanka, a férfiaknál pedig Valter Attila diadalmaskodott.

Ahogy tavaly, idén is ugyanazon a körpályán rendezték az időfutam-versenyeket: a Debrecen közeli Bocskaikert mellett kialakított 19 kilométeres körpályán a női egy, a férfiak két kört tettek meg. A gyakorlatilag végig sík, és egy visszafordítót leszámítva teljesen egyenes pályán a nőknél 2021 és 2022 után harmadszor is Vas Blanka bizonyult a leggyorsabbnak, bár ez nem feltétlenül állja meg a helyét. Egészen pontosan a felnőtt mezőnybe nevezett hölgyek közül ő bizonyult a leggyorsabbnak. Az U23-as között értékelt Zsankó Petre ugyanis a magyar női kerékpársport első World Tour-győzelmét néhány napja megszerző Vasnál több mint 20 másodperccel jobb időt ment, ám a korábbii évekkel ellentétben idén egy szabálymódosítás miatt külön értékelték az U23-as és a felnőtt mezőny tagjait. Így Zsankó hiába volt a leggyorsabb, a felnőtt magyar bajnoki trikót a következő egy évben is Vas Blanka viselheti.

A nők versenyével ellentétben a férfiaknál trónfosztás történt: a címvédő Fetter Erik ugyanis éppen csak felfért a dobogóra, miután jócskán lemaradt a hatalmasat tekerő Valter Attilától. Az utolsó előttinek induló jumbós ugyanis elképesztő tempóban falta a kilométereket, s végül a két perccel előtte induló Dina Mártont is megelőzte, neki is majdnem egy extra percet adott, így kétség sem férhetett hozzá, hogy 2019 után másodszor is országos bajnok lesz időfutamban. A második helyre némi meglepetésre Hill Racingteam versenyzője, Szalay Dániel ért be 1:44 perc hátránnyal, míg a harmadik Fetter lett 2:23 perc lemaradással.

Az országúti kerékpárosok országos bajnoksága vasárnap Pannonhalmán folytatódik a mezőnyversennyel, amelyet tavaly Vas és Valter nyertek.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
EGYÉNI IDŐFUTAM (Debrecen, Bocskaikert)
NŐK (19 km)

1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:35.76 perc
2. Hajdu Fanni Helga (Tipográfia Ladies Cycling) 2:02 perc hátrány
3. Péteri Niké (Joyride WTC) 2:44 p. h.
FÉRFIAK (38 km)
1. Valter Attila (Jumbo-Visma) 44:49.92 perc
2. Szalay Dániel (Hill Racingteam) 1:44 perc hátrány
3. Fetter Erik (EOLO Kometa) 2:21 p. h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik