Kerékpár: Valter 46. lett a Katalán körverseny 3. etapján

Vágólapra másolva!
2022.03.23. 22:40
null
Valter 46. lett a Katalán körverseny 3. szakaszán (Fotó: Getty Images)
Az ausztrál Ben O'Connor nyerte meg a Katalán körverseny első hegyi szakaszát, Valter Attila a 46. helyen ért célba, 1:45-ös lemaradással.

 

161 kilométer és egy kemény hegyi befutó várt a mezőnyre a Katalán körverseny harmadik szakaszán. A rajt után hamar kialakult a nap szökése, az öttagú csoport 50 km alatt nyolcperces előnyt épített, a szintrajz alapján mégis sejteni lehetett, hogy nem lesz hazaérés. Ahogy az út egyre meredekebbé vált, úgy lett egyre erősebb a tempó a főmezőnyben is, nagynevű áldozatokat szedve: az összetettben vezető norvég Jonas Hvideberg hátracsúszott, miközben többek között az első szakasz győztese, az ausztrál Michael Matthews és a holland Tom Dumoulin is feladta a küzdelmet – rosszullét miatt.

Az igazi tűzijáték az utolsó emelkedő, a síelők által jól ismert La Molina lábánál kezdődött. Először a belga Henri Vandenabeele, majd az ausztrál Ben O'Connor eredt az utolsó elöl maradó szökevény, a spanyol Mikel Bizkarra nyomába. A tavalyi Tour de France-on szakaszt nyerő O'Connor kevés kétséget hagyott afelől, hogy ezúttal ő a legerősebb, riválisait meggyőzően leszakítva 25 másodperces előnyre tett szert. A célhoz közeledve az időközben jelentősen megcsappanó főmezőnyben is felgyorsultak az események, többen is kísérletet tettek a felzárkózásra, köztük Valter Attila, a Groupama FDJ versenyzője is. Utolérni azonban már senkinek sem sikerült a végére látványosan elfáradó O'Connort, aki 6 másodpercet megőrizve előnyéből behúzta az idei első győzelmét és átvette a vezetést az összetettben. A második helyért zajló sprintet a spanyol Juan Ayuso nyerte a kolumbiai Nairo Quintana előtt. Valter a végére kicsit „elfogyott”, 1:45-ös lemaradással a 46. helyen ért célba.

„Az előző hónap kemény volt, nagyon beteg lettem, ezért fantasztikus, hogy most győzni tudtam – kezdte az értékelését az AG2R 26 éves versenyzője. – Feküdt nekem az emelkedő: az eleje a legnehezebb, a közepe könnyebb. Nem számítottam rá, hogy egyedül maradok, szerencsém volt, hogy kibírtam. A végére nagyon elfáradtam. Az összetett megnyerése a következő nagy lépés lehetne a karrieremben, nagy álmom válna valóra, ha sikerülne.”

A statisztika mindenesetre az ő oldalán áll: a legutóbb hat kiírásból négyszer a La Molinára elsőként felérő versenyző nyerte meg a Katalán kört. Konkurenciából és támadási lehetőségből azonban nincs hiány, 19-en vannak 20 másodpercen belül, csütörtökön pedig újabb hegyi befutó következik, amelyen a jelenleg 2:28 perces hátránnyal a 40. helyen álló Valter is javíthat – akár szökésből is.

101. Katalán körverseny
3. szakasz (Perpignan–La Molina, 161.1 km)
1. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën Team) 4:12:51
2. Pesquera (spanyol, UAE Emirates) 6 mp h.
3. Quintana (kolumbiai, Arkéa-Samsic) azonos idővel
...46. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) 1:45 p h.

Az összetett állása: 1. Ben O'Connor 12:44:20, 2. Pesquera 10 mp h., 3. Quintana 12 mp h., ...40. Valter Attila 2:28 p h.
Következik: 4. szakasz (La Seu d'Urgell–Boí Taüll 166.5 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik