Buruczki Mallorcán világbajnokokkal készül Londonra

V.F. V.F.V.F. V.F.
Vágólapra másolva!
2012.02.13. 17:39
null
Buruczki Szilárd Mallorcán a legújabb technikák tesztelésében is részt vehetett (Fotó: Vasvári Ferenc)
Címkék
Csatlakozott a Multivan Merida Biking Team mallorcai edzőtáborához a Merida Kőbánya TC kerekese, Buruczki Szilárd. A hazai hegyikerékpársport és a ciklo-krossz szakág egyik legjobbja együtt készülhet többek közt az olimpiai szám 2010-es világbajnokával, a spanyol José Antonio Hermidával; céljuk mindkettőjüknek természetesen London...

A magyar kerekes korábbi, szintén spanyol összetartásról érkezett a Baleár-szigetek legnagyobbikára, így több hetet tud a magyarországihoz képest jóval enyhébb időjárás mellett készülni. Buruczki olimpiai kerettagként eddig két alkalommal csúszott le az olimpiai szereplésről, idén harmadszor fut neki. Hegyikerékpárban a nemzet kvalifikál, tavasszal válogatóversenyeken döntenek, ki utazhat Londonba.

Harmadik olimpiájára készül. Ha visszagondol a felkészülésekre, összehasonlításként, most miben más a londoni ciklus finise?
– A mai világban nagyon fontos a technikai háttér. Most adott egy világklasszis technika, ha hazamegyek, ugyanolyan kerékpár áll rendelkezésemre, mint például Hermidáéknak, ez önbizalmat is ad. A kőbányai klubom adja mellé a hátteret, ami szükséges a felkészüléshez, illetve a versenyeken. Erőnlétben hozzá tudtam tenni az eddigi évek során megszerzettekhez. Jobban felépített erőnléti programmal készülök novembertől, nagyobb hangsúlyt fektetünk az erőedzésekre, mert ebben látom igazán a lemaradást. Pócsföldi Ottó a kerékpáros edzéseket koordinálja, és kulcsfontosságú motoros gyorsító edzéseket tart, a télen megszerzett erőnléti munkára építve. Most jelenleg a kilométergyűjtésen van a hangsúly és a bringás erőfejlesztésen. Túl vagyok egy tizenkét napos spanyol edzőtáborozáson, egyre erősebbnek érzem magam, mentálisan és fizikailag is.

Miből áll a téli felkészülés, mi lesz a tavaszi program?
– Január közepéig tartott a ciklo-krossz szezon, amit idén lazábbra vettem a korai hegyikerékpáros idény miatt. Csak a fontos versenyeken vettem részt, és közben keményen dolgoztam az erőfejlesztésen. Január végétől huszonkét napot töltök spanyol, jelenleg mallorcai edzőtáborban. Az állóképességi és az erőfejlesztő munkára hegyezzük ki az edzéseket. A szezont a tervek szerint március közepén kezdem két izraeli C2-es felhozó versennyel, amik egyben az olimpiai pontszerzésbe is beleszámítanak. A következő fontos versenyem április elsején lesz a szerbiai Novi Sadban, ez a C2-es az első válogató verseny lesz az olimpiára.

Pócsföldi Ottó mellett ki segíti még a felkészülését?
– A klubom edzője, Garamszegi Ottó a felkészüléssel kapcsolatban ad tanácsokat, és nagyon sokat segített a versenyeken. Most télen kezdtem el együtt dolgozni Balla Zoltán erőnléti edzővel, mert ezen a téren is vannak hiányosságaim. Több sporttáplálkozási tanácsadó véleményét kértem ki, mert ezen a téren is sokat lehet fejlődni.

Hozhat-e valami újat a Hermidáékkal közös mallorcai edzőtábor?
– Számomra nagyon motiváló, hogy együtt lehetek ezeken a napokon a szakág néhány menőjével, és jobban megismerhetem őket, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok vannak köztük. Biztos nagy lökést ad a további felkészülésben. Most látom igazán, hogy mekkora hatalmas hátterük van. Itt főleg szerelőkre és gyúróra gondolok a versenyeken, illetve az edzőtáborban. Sokat számít a rendezvényeken, versenyeken történő logisztika megszervezése, ami nem a versenyzőket terheli. Technikában is hatalmas háttér áll a rendelkezésükre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik