Floyd Landis óriási dobása

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.07.20. 18:25
Címkék
A 93. Tour de France, a Francia körverseny 17., Saint-Jean-de-Maurienne és Morzine-Avoriaz közötti 200.5 kilométeres szakaszát 5:23.36 órás teljesítménnyel a Phonak amerikai kerekese, Floyd Landis nyerte a spanyol Carlos Sastre és a francia Christophe Moreau előtt. Már a tegnapi szakasz is óriási küzdelmet hozott, minek végén a spanyol Oscar Pereiro Sio visszavette az összetettben élen álló amerikai Landistól a sárga trikót. Nem is akárhogyan! Bár ezt a tettet inkább utóbbi kerekes betlijének tudhattuk be, mint sem előbbi remeklésének. Mit szépítsük, Landis csúnyán elfogyott a 16. szakaszon.
Floyd Landis szakaszgyőzelmével ismét eséllyel pályázik akár a végső győzelemre is
Reuters
Floyd Landis szakaszgyőzelmével ismét eséllyel pályázik akár a végső győzelemre is
Floyd Landis szakaszgyőzelmével ismét eséllyel pályázik akár a végső győzelemre is
Reuters
Floyd Landis szakaszgyőzelmével ismét eséllyel pályázik akár a végső győzelemre is

Új nap, új élet, gondoltuk, de arra, hogy a tegnap erejével teljesen elkészülő amerikai olyat megy ezen a nehéz pályán, amely után ismét eséllyel pályázhat a végső győzelemre, arra rajta kívül talán senki sem számított.

Márpedig ez történt. Már a rajt után nem sokkal Landis meglépett és tulajdonképpen egyedül tekerte végig az idei verseny utolsó hegyi szakaszát. Benne két első, egy-egy második, harmadik, valamint kiemelt kategóriás hegyi etappal.

Fajsúlyos riválisai a szakasz elején nem tudták vele a lépést tartani, de minden bizonnyal nem is nagyon akartak. Inkább elengedték és egymásra figyeltek. Landis úgy sem bírja, vélhettek okkal-joggal azok, akik látták egy nappal ezelőtti szenvedését és kifulladását.

Az amerikai viszont minden várakozással ellentétben óriásit ment, tetemes – több mint kilenc perces - előnyéből majd’ hat percet megtartott a célban is. A hajrára érkezve az üldözőknek elkezdetett derengeni: ezt a srácot itt nem tudják befogni, ezért szétesett az üldöző boly, így ki hogyan tudott és bírt, a versenyen első szakaszát megnyerő Landis után eredt.

Másodiknak végül spanyol Sastre jött be, harmadiknak a francia Moreau, negyediknek Cunego, mindannyian magányos harcosként. Majd jött az első, kisebb boly, benne az összetettben élen álló és a szakasz után ott is maradó Pereiro Sio.

Összetettben a második Sastre hátránya viszont a tegnapi 1:50 percről hirtelen 12 másodpercesre csökkent, míg Landis a 11. helyről visszakapaszkodott harmadiknak, hátránya mindössze 30 másodperc Pereiro Sio mögött.

Holnap a Morzine-Avoriaz és Macon közötti, elméletben nem túl megerőltető, ám minden bizonnyal sok izgalmat tartogató 197 kilométer vár a mezőnyre, benne egy-egy második, harmadik és negyedik kategóriás heggyel.

TOUR DE FRANCE, 17. SZAKASZ

Saint-Jean-de-Maurienne és Morzine-Avoriaz, 200.5 kilométer:
1. Landis, Floyd Phonak amerikai 5.23:36 óra
2. Sastre, Carlos CSC spanyol +5.42 p.h.
3. Moreau, Christophe AG2R francia +5.58 p.h.
4. Cunego, Damiano Lampre olasz +6.40 p.h.
5. Boogerd, Michael Rabobank holland +7.08 p.h.
6. Schleck, Frank CSC luxemburgi +7.08 p.h.
7. Pereiro Sio, Oscar Caisse D’Epargne spanyol +7.08 p.h.
8. Klöden, Andréas T-Mobile német +7.08 p.h.
9. Zubeldia, Haimar Euskaltel spanyol +7.08 p.h.
10. Evans, Cadel Davitamon-Lotto ausztrál +7.20 p.h.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA:
1. Pereiro Sio, Oscar Caisse D’Epargne spanyol 80:08.49 óra
2. Sastre, Carlos CSC spanyol +12 mp.h.
3. Landis, Floyd Phonak amerikai +30 mp.h.
4. Klöden, Andreas T-Mobile némez +2.29 p.h.
5. Evans, Cadel Davitamon-Lotto ausztrál +3.08 p.h
6. Mencsov, Gyenisz Rabobank orosz +4.14 p.h
7. Dessel, Cyril AG2R francia +4.24 p.h
8. Moreau, Christophe AG2R francia +5.45 p.h
9. Zubeldia, Haimar Euskaltel spanyol +8.16 p.h
10. Rogers, Michael T-Mobile AUS +12.13 p.h
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik