A haza minden előtt! – sztárportré a magasugrás sztárjáról, Jaroszlava Mahucsihról

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.08.04. 09:39
Jaroszlava Mahucsih az olimpia egyik sztárja már most, de ha újabb világcsúcsot döntene... (Fotók: Török Attila, AFP, Getty Images)
Jaroszlava Mahucsih július 7-én, a párizsi Gyémánt Liga-fordulóban megdöntötte a női magasugrás 1987 óta fennálló világrekordját. Az ukrán atléta hasonló céllal tért vissza a francia fővárosba az olimpiára, amelyen augusztus 4-én este teljessé teheti aranykollekcióját.

 


Csupán 22 éves, de már csak az olimpiai bajnoki cím hiányzik a gyűjteményéből.

Jaroszlava Mahucsih tökéletes fizikai adottságai (180 cm, 55 kg) mellett elképesztő mentális erejének köszönheti sikereit. Gondoljunk csak bele, hazája, Ukrajna jelenleg is háborúban áll, a sorkatonai kötelezettség miatt édesapja a mai napig az anyaországban van. Édesanyja, nővére és az ő kisfia vele tudott tartani, amikor a 2022 februárjában kitörő orosz–ukrán háború elől Németországba, Erlangen városába menekült.

Így lendült át a világcsúcs magasságra, 210 centire tett léc fölött

Mielőtt letelepedett volna Németországban, a háború kirobbanása után néhány nappal Belgrád felé vette az irányt, ahol a fedett pályás világbajnokságot rendezték. Három napig tartott az útja, mert az otthona és a szerb főváros közötti 2000 kilométert autóval volt kénytelen megtenni. A megpróbáltatások dacára is sikerült 202 centiméteres eredménnyel megnyernie a vb-címet. Aztán nyáron, a szabadtéri vb-n a „beltéren” még mögötte végző ausztrál Eleanor Patterson meglepetésre legyőzte őt. Vele a mai napig jó a kapcsolata, ami nem meglepő, hiszen az atléták többsége minimum sportbaráti kapcsolatot ápol egymással. Az „ellenfelek, de nem ellenségek” jelmondat ebben a sportágban nem üres lózung. Jó példa erre, hogy Mahucsih sokáig az oroszokkal is kifejezetten jóban volt. Ezt változtatta meg alapjaiban a nemzeteik között újra fellángoló konfliktus.

Így fordulhatott elő, hogy a tokiói olimpiát megnyerő háromszoros világbajnok Marija Laszickenével 2021-ben még egymást ölelgették az ötkarikás dobogón, egy évvel később pedig Mahucsih már azt mondta: „Én nem akarok gyilkosokat látni az atlétikai pályán!” Ezzel a sommás véleménnyel fejezte ki, hogy egyetért az orosz és fehérorosz sportolók kollektív kitiltásával. Az sem tetszett neki, hogy Laszickene a háború kirobbanása óta semmit sem üzent az ukrán népnek, szerinte ez mutatja, hogy riválisa helyesli az orosz agressziót. Egyébként Mahucsihnak szakaszvezetői, Laszickenének kapitányi rendfokozata van saját országa hadseregében…

2021, Tokió: a bajnok Laszickene oldalán

Jaroszlava felkészülését és fejlődését nem törte derékba a háború, 2023-ban mindkét nagy eseményt, az isztambuli fedett pályás Eb-t és a budapesti világbajnokságot is megnyerte, majd a Gyémánt Liga-döntőben sem talált legyőzőre. Mivel az orosz atléták kiesésével jelenleg kevés a kétméteres ugró a mezőnyben, a kiegyensúlyozottsága nagyon kifizetődő. A legfontosabb pillanatokban sohasem betlizik, az egyetlen kivétel talán éppen az idei glasgow-i fedett pályás vb volt, amelyen 197 centiméternél nem jutott magasabbra, így nem tudta megvédeni a címét – az ausztrál Nicola Olyslagers legyőzte.

A szabadtéri szezonban még veretlen, Stockholmban Gyémánt Ligát, Rómában Európa-bajnokságot nyert, majd elérkezett július 7., a párizsi Gyémánt Liga-forduló napja. A Stade Charlétyben egy centivel megdöntötte a bolgár Sztefka Kosztadinova 1987 óta fennálló, 209 centiméteres világrekordját!

2024. július 7-től 210 centivel ő tartja a világcsúcsot

„A verseny napjának reggelén úgy éreztem, képes lehetek kétszáztíz centit ugrani – nyilatkozta Mahucsih a FloTrack nevű szakportálnak. – Miután sikerült a kétszázhetet átvinnem, az edzőm rám bízta a döntést, hogy folytatom-e a versenyt, és ha igen, milyen magasságra tetetem a lécet. Mivel a kétszázhét centin másodikra viszonylag könnyedén sikerült átjutnom, eldöntöttem, hogy megpróbálom a világcsúcsmagasságot. Hatalmas tettnek tartom, hogy ukránként érhettem ilyen magasságokba. Sohasem adom fel, mi, ukránok sohasem adjuk fel, harcolni fogunk azért, hogy független ország maradjunk! Szeretném a népemnek ajánlani ezt az eredményt, ahogyan a korábbi győzelmeimet is. Az elmúlt két év erőssé tett mentálisan, készen állok rá, hogy további világrekordokat ugorjak!”

Kevés végkimenetel tűnik biztosnak a párizsi olimpia atlétikai versenyein, ám Mahucsih sikerére fogadni mernénk női magasugrásban, csak halvány esélye van rá az egyaránt ausztrál Nicola Olyslagersnek vagy Eleanor Pattersonnak, hogy meglepje őt. Ha augusztus 4-én este mindhárman jó formában lesznek, hihetetlenül magas színvonalú döntőt láthatunk.

A budapesti vb-aranyai  
Az elképesztően tehetséges magasugró Jaroszlava Mahucsihnak már 14 érme van világversenyekről a Gyémánt Liga-döntőt is beleszámítva, közülük kilenc arany!
2019 világbajnokság, Doha – ezüst
2021 fedett pályás Eb, Torun – arany
2021 olimpia, Tokió – bronz
2022 fedett pályás vb, Belgrád – arany
2022 világbajnokság, Eugene – ezüst
2022 Európa-bajnokság, München – arany
2023 fedett pályás Eb, Isztambul – arany
2023 világbajnokság, Budapest – arany
2024 fedett pályás vb, Glasgow – ezüst
2024 Európa-bajnokság, Róma – arany
MÁR CSAK AZ OLIMPIAI BAJNOKI CÍM HIÁNYZIK

 

200 cm Rosemarie Ackermann (NDK). 1977. augusztus 26., Nyugat-Berlin
201 cm Sara Simeoni (Olaszország), 1978. augusztus 4., Brescia
201 cm Sara Simeoni (Olaszország), 1978. augusztus 31., Prága
202 cm Ulrike Meyfarth (NSZK), 1982. szeptember 8., Athén
203 cm Ulrike Meyfarth (NSZK), 1983. augusztus 21., London
203 cm Tamara Bikova (Szovjetunió), 1983. augusztus 21., London
204 cm Tamara Bikova (Szovjetunió), 1983. augusztus 25., Pisa
205 cm Tamara Bikova (Szovjetunió), 1984. június 22., Kijev
207 cm Ljudmila Andonova (Bulgária), 1984. július 20., Berlin
207 cm Sztefka Kosztadinova, (Bulgária) 1986. május 25., Szófia
208 cm Sztefka Kosztadinova, (Bulgária) 1986. május 31., Szófia
209 cm Sztefka Kosztadinova (Bulgária) 1987. augusztus 30., Róma
210 cm Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 2024. július 7., Párizs

 
A NŐI MAGASUGRÁS VILÁGCSÚCSÁNAK ALAKULÁSA KÉT MÉTER FELETT
A férfiaknál már csak egyetlen, az 1980-as években felállított világrekord él: 1986-ban a szovjet Jurij Szedih kalapácsvetésben közelebb járt a 90 méterhez, mint a 80-hoz. A hölgyeknél más a helyzet, az 1990 előtti évtizedből még kilenc világcsúcs állja az idő próbáját, amelyek közül a 100, a 200, a 400 és a 800 méteres eredmény már a párizsi olimpián is veszélyben foroghat.
 
A legrégebb óta fennálló világrekordok 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. augusztus 3-i lapszámában jelent meg.)   
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik