Kőhalmi és Adolf is aranyérmes 5000 méteren a szegedi Eb-n

Vágólapra másolva!
2024.06.16. 16:36
Adolf Balázs aranyérmes 5000 méteren Szegeden (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Kőhalmi Emese a kajak egyesek, míg Adolf Balázs a kenu egyesek 5000 méteres versenyében szerzett aranyérmet vasárnap a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ugyanezen a távon Varga Ádám a kajak egyesek versenyében második, Kisbán Zsófia a kenu egyesek viadalán harmadik lett.

A kenusoknál a világbajnok Adolf Balázs taktikusan versenyzett. Sokáig az élen lapátoló fehérorosz Ivan Patapenka vizén haladt, majd az utolsó körben elment riválisa mellett és magabiztosan nyert.

„A fehérorosz srác nem nagyon akarta, hogy előre menjek. Ezt kihasználtam, pihentem a vizén, szerintem ez tanulságos volt számára és többször ebbe a hibába nem fog beleesni. Én azt éreztem, hogy pihent vagyok, egyedül a meleg és kiszáradás okozott némi gondot. A végére is hagyhattam volna a döntést, de inkább a biztonságra mentem, és az utolsó kör elején előztem” – nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros kenusa.

A női kenusoknál nyolcan indultak, köztük a tavaly vb-ezüstérmes, maratoni világbajnok Kisbán Zsófia, aki szinte végig a harmadik helyen lapátolt és bronzérmet szerzett.

„Teljesen ki tudtam magam evezni. A múlt hétig gyorsítottam kétszázra és ötszáz méterre, úgyhogy onnan átmenni az ötezerre kicsit nagy falatnak tűnt, de mindent megtettünk az edzőmmel, úgyhogy nem vagyok csalódott” – értékelt a Lágymányosi Spari sportolója.

A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.

„Fantasztikus volt, hogy hazai közönség előtt tudtam versenyezni, minden egyes körben, amikor eljöttem előttük, hallottam a buzdítást és nagy erőt tudtam belőle meríteni. Reménykedtem benne, hogy az utolsó fordulónál el tudok jönni és akkor már csak a többiekre kell figyelnem, hogy mennyire jönnek fel a végén. Előtte próbáltam pihenni a többiek vizén, szerintem elég jól sikerült” – mondta a Kovács Katalin Akadémia világbajnok versenyzője.

A férfiak versenye ritkán látható, izgalmas küzdelmet hozott, amelynek végén az 500 egyesben aranyérmes Varga Ádám hatalmasat hajrázva szerezte meg a második helyet a címét megvédő portugál Fernando Pimenta mögött, orrhosszal megelőzve a világbajnok dán Mads Pedersent.

„Valóban nagyon izgalmas volt, mert egészen a végéig nem sikerült leszakítanunk a mezőnyt, folyamatos volt a forgás, ment a harc a vizekért. Én pont ezért indultam el ötezren, hogy ilyen csatákban legyen részem. Teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, az volt a célom, hogy ott legyek az első bolyban és végig harcban legyek, ez sikerült” – értékelt a KSI kajakosa.

GYORSASÁGI, PARA- ÉS SUP EB, SZEGED
Gyorsasági szakág
5000 m
Kajak
Férfiak
K–1. Eb: Fernando Pimenta (Portugália) 20:26.749, 2. Varga Ádám 20:27.290, 3. Mads Pedersen (Dánia) 20:27.434
Nők
K–1. Eb: KŐHALMI EMESE 22:33.539, 2. Melina Andersson (Svédország) 22:34.641, 3. Maria Virik (Norvégia) 22:35.532
Kenu
Férfiak
C–1. Eb: ADOLF BALÁZS 22:53.300, 2. Ivan Patapenka (semleges színekben) 22:40.889, 3. Serghei Tarnovschi (Moldova) 23:13.527
Nők
C–1. Eb: Volha Klimava (semleges színekben) 26:02.860, 2. Valerija Tereta (Ukrajna) 26:21.898, 3. Kisbán Zsófia 26:41.366

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik