Kajak-kenu: „élete legrosszabb formájában” győzött Hajdu és Fekete

Vágólapra másolva!
2022.06.25. 18:46
A második teljes versenynapot az elsővel ellentétben nem a duplázások jellemezték, így több számban szétlövés dönthet a világverseny-indulási jogokról.
Hajdu Jonatán és Fekete Ádám 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)
Hajdu Jonatán és Fekete Ádám A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

Folyt rólunk a víz a szolnoki kajak-kenu válogatóverseny szombati napján. Délelőtt a nyári, alföldi meleg miatt, délután pedig a – szintén nyári – zivatar miatt.

Az egyetlen délelőtti, napsütéses döntőben a szezon eddigi részében viszontagságos utat bejáró Hajdu Jonatán és Fekete Ádám nagyot robbantott, s hajóhosszal verte meg az első szegedi válogatóversenyen aranyérmes Adolf Balázst és Fejes Dánielt C–2 500 méteren.

 „Izgultam a futam előtt, mert két hete még koronavírusos voltam, ennyi idő alatt kellett felkészülnöm, és ebben a verseny hete is benne van – ecsetelte a nehezített körülményeket Fekete Ádám.Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csúcsformában vagyok, meg sem közelítem, de Jonatán sem. A sérülése miatt négy-öt hétig kondizni sem tudott. Nem érzem túlzásnak, ha azt mondom, életünk legrosszabb formájában érkeztünk a válogatóra. Vár ránk egy szétlövés, ami mindig kétesélyes, de ha azt megnyernénk, a cél nemcsak az lenne, hogy utolérjük magunkat a világbajnokságra, hanem hogy még legalább tíz százalékot rátegyünk az eddigi legjobbunkra.”     

„Ha ez a verseny nem így sikerült volna, jó eséllyel az egész évünk megy a levesbe, de még előttünk áll a szétlövés, szóval még így sem zárható ki. A kenu kettes ötszáz méterre tettünk fel mindent, nem is indultunk más számban, a körülmények miatt ezt láttuk az egyetlen esélyünknek, hogy világversenyre jussunk” – tette hozzá Hajdu Jonatán.

„Kaptunk visszajelzést, hol tartunk ötszáz párosban. Szomorúnak nem mondom magam, nem hibáztunk jelentőset, most ennyi volt bennünk. Nyilván sejtettük, hogy egy év alatt nem leszünk kimondott ötszázas versenyzők, jelenleg az utat tartjuk szem előtt, a kérdés, hogy a végén odaérhetünk-e Párizsba ebben a számban” – mondta Adolf Balázs.

Délután az esőben aztán kiderült, Kopasz Bálint neve garancia a sikerre, hiszen kajak párosban is kipróbálta magát Nádas Bencével ötszázon, és szoros, oda-vissza előzéses futam végén egy tizeddel jobbnak bizonyultak Kurucz Leventénél és Balogh Gergelynél.

„Összeállt az egységünk, szépen le tudtam követni Bencét – az előfutamban ez sajnos nem sikerült ilyen jól. Bivalyerős a mezőny, hiszen olimpiai számról beszélünk, emiatt még jobban örülök ennek a teljesítménynek. Nem azért edzek olyan keményen minden nap, hogy aztán ne bírjak el két olimpiai számot egyszerre, nem okozott gondot a terhelés. A tervem egyébként is az, hogy kajak egyes ezer méteren kívül páros ötszáz méteren is megméressem magam a nemzetközi mezőnyben. Úgy érzem, mindkettőt elbírom” – nyilatkozta Kopasz Bálint.

A hölgyeknél Balla Virág vissza tudott vágni, és idén először megverte Bragato Giadát a kenu egyesek ötszázas távján, így a férfiszámok nyerteseihez hasonlóan kivívta a szétlövést.

Az egyetlen szám, amelyben duplázás történt, a női K–2 500 méter, amelyen Szeged után Szolnokon is a Kiss Blanka, Lucz Anna duó bizonyult a leggyorsabbnak.

„Kihívást jelentett higgadtnak maradni és összpontosítani, mert izgultunk, rajtunk volt a teher, hogy meg kell nyernünk a futamot. Óriási eredmény ilyen erős hazai mezőnyből világversenyekre jutni, kiváló párosokkal mérhettük össze a tudásunkat. Úgy állok hozzá, hogy innentől kezdve a világ- és Európa-bajnokságon minden futam ajándék lesz nekünk” – értékelt Kiss Blanka.

KAJAK-KENU VÁLOGATÓVERSENY, SZOLNOK
Férfiak. K–2. 500 m*:
1. Kopasz Bálint (Graboplast Győri Vízisport SE), Nádas Bence (MVM Szegedi VSE) 1:28.564, 2. Kurucz L. (Plastex Kanizsa KKK), Balogh G. (MTK) 1:28.682, 3. Kuli (MVM Szegedi VSE), Csizmadia (Inter-Épfu AVSE) 1:30.046. C–2. 500 m*: 1. Hajdu Jonatán (DKSE Dunaújváros), Fekete Ádám (UTE) 1:39.540, 2. Adolf (Ajtógyár Óbudai Ganz VSE), Fejes (Merkapt-Mekler László SE) 1:40.631, 3. Kiss B. (Graboplast Győri VSE), Hodován (Atomerőmű SE) 1:42.608. Nők. K–2. 500 m*: 1. Lucz Anna, Kiss Blanka (mindkettő UTE) 1:42.523, 2. Fojt (Kovács Katalin Akadémia), Rendessy (UTE) 1:42.714, 3. Pupp N. (Atomerőmű SE), Medveczky (FTC) 1:44.077. C–1. 500 m: 1. Balla Virág (FTC) 2:08.261, 2. Bragato (Tiszaújvárosi KKSE) 2:08.824, 3. Gönczöl (Pacs-Pacs SE) 2:11.920
*olimpiai szám

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik