Tovább gyorsulna az ötezer méter világbajnoka

Vágólapra másolva!
2010.09.22. 14:55
null
Folláth Vivien tovább gyorsulna (Tumbász Hédi)
Egyre inkább megtalálja a helyét a gyorsasági szakágon belül is: Folláth Vivien ötezer méteren aratott világbajnoki győzelmén felbuzdulva jövőre még gyorsabb lenne.

Maratonista a gyorsasági világbajnokságon, nem is mindennapi eredménnyel, avagy Poznanban Folláth Vivien ötezer méteren szerezte meg második vb-aranyát (az elsőt 2008-ban nyerte meg maratonin, egyéniben).

Az édesapja, Folláth János irányításával Szolnokon készülő versenyző tisztában van vele, a 28 kilométeres versenyek résztvevői többnyire a háttérben maradnak, ám nem bánja: mint mondta, jobban szeret dolgozni, mint rivaldafényben lenni. Ennek ellenére igyekszik a rövidebb távokon is eredményesen szerepelni, és amiatt sem búslakodik, hogy nem jutott ki a szeptember 24-től 26-ig tartó maratoni vb-re.

„Serdülő és ifjúsági kajakosként én is ötszáz és ezer méteren versenyeztem, ám édesapám látta, inkább a hosszú táv fekszik nekem. Egészen az elmúlt szezonig nem is próbálkoztam a rövidebb számokkal, az idén indultam először felnőtt gyorsasági világbajnokságon – mondta Folláth Vivien. – Eredetileg az ezer méter volt a célom, de a felkészülésben adódó problémák miatt, illetve a rangsoroló tanulságait levonva ötezerre álltunk át."

S milyen jól tették: az első válogatón Csipes Tamara mögött második lett, a másodikon pedig negyedik, de mivel az utolsó pillanatban kiderült, Csipes nem indulhat az ötszáz négyes érdekében, Folláth Vivien Faldum Berenikével csatázhatott a vb-szereplésért.

„Épp azt tervezgettük, elkezdünk készülni a maratoni vébé-válogatóra, amikor megtudtam, vissza kell mennem szétlövésre – elevenítette fel a nyáron történteket Folláth Vivien. – A világbajnoki győzelmem viszont meglepett. Úgy gondoltam, az idei tanulóév lesz, és majd jövőre felgyorsítom az utolsó kétszáz métert. Ehhez képest Poznanban semmi gondom sem volt a hajrával, és ez még akkor is váratlanul ért, ha éreztem, a legjobbkor kerültem csúcsformába."

Erre rá is ment a maratoni válogató, amelyen Folláth Vivien a megterhelő szezon után egyesben nem indult, Kollár Judittal párban pedig harmadik lett, így nem jutott ki a vb-re.

„Kár, hogy nem tudtam rábeszélni Jucit, induljon egyesben is, mert akkor talán legalább ő részt vehetett volna a vébén. Magam miatt nem sajnálom, hogy így alakult, mert már nagyon fáradt voltam. Jövőre is készülök a rövidebb számokra, szeretnék még gyorsabb lenni, de nem bocsátkoznék jóslásba – tette hozzá a 28 éves szolnoki kajakos, aki nem bánja, hogy a jelenlegi olimpiai számokban még nem mutatta meg magát, de örülne, ha az ötezer méter visszakerülne az ötkarikás programba. – Így is megtalálom a céljaimat, de ha műsorra tűzik az ötezret, jó lenne, ha sietnének."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik