Vas Márton szerint a férfi válogatott szövetségi kapitányának, az elit-vb-ezüstérmes Sean Simpsonnak lenyűgöző a kiállása, az ötletei, a gondolatai (Fotó: Szabó Miklós)

Megpályázott új állás: pipa.

Első fontos feladat az új állásban: pipa.

Második fontos feladat az új állásban: pipa.

Vas Mártonnak így telt az éve, azaz szakmai életében háromból három a 2020-as mérlege, amivel azon kevesek közé tartozik, akik pozitív szaldóval zárhatják az esztendőt. Van tehát biztató történet ebben a nyomorult életszakaszunkban is, koncentráljunk erre egyetlen nappal szilveszter előtt!

„Örülök, ha ilyen sikeresnek látják az évemet, én magam sem vagyok elégedetlen, habár mindig van hova fejlődni – kezdte szerényen a 40 éves Vas. – Töröm magam előtt az utat, keresem, merre mehetünk tovább. Volt, akitől tudtam lesni, és szerencsére olyanok vesznek körül, hogy ha kérdésem támad, van, akit fel tudok hívni.”

Az egykori 175-szörös válogatott center, majd később hátvéd, 2008 után 2015-ben is az elitbe jutó klasszis 2017-es visszavonulása után nyomban edzőnek állt, viszont a magyar utánpótlásban sem töltött sokat, hiszen 2020-ra beadta jelentkezését a szövetségben létrehozott általános igazgatói pozícióra, amelyet el is nyert. Viszont a tél végén még kevéssé lehetett tudni, mit hoznak a következő hónapok, hogy lecsapják a bajnokságok végét, hogy elmaradnak a világbajnokságok és a soros olimpiai selejtezők is, azaz, hogy szinte nem lesz szakmai munka.

Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatti hiátus Vas kezére is játszott, hiszen a természet jelölt ki határvonalakat, nem neki kellett erőltetnie. Mivel a férfiválogatott szövetségi kapitányának, a finn Jarmo Tolvanennek a meg sem rendezett vb-vel lejárt a szerződése, a nőket az elitbe juttató kanadai-olasz Pat Cortinának pedig nem is nagyon volt, az új általános igazgató mondhatta, hogy akkor jöjjenek új trénerek. És nemcsak mondta, hanem ki is választotta őket, méghozzá színötösre vizsgázva, hiszen mindkét társasághoz olyan edző került, amilyen kaliberűvel nemigen dolgoztak eddig: a fiúknak a többek között elit-vb-ezüst­érmes kanadai-brit Sean Simpson, a lányoknak a másodedzőként olimpiai bajnok kanadai Lisa Haley lett a mestere.

Ennek a februártól szeptemberig ívelő hét hónapnak a fontos eseményei adják ki a felütésben említett 3/3-as mérleget.

Vas Márton a nem várt nehézségek ellenére élvezi a munkáját

„Ez az első évem ebben a pozícióban, és a mai napig igaz, amit tavasszal mondtam: még csak tanulok, ám minden pillanatát élvezem – folytatta Vas Márton. – Mindig is kerestem a kihívásokat, játékosként, majd edzőként is, szívesen visszaállok majd a kispadhoz is, ha úgy hozza az élet. Ám jelenleg kiválóan érzem magam a helyemen, az egész szövetség nevében mondhatom, hogy igyekszünk olyan válogatott programokat kialakítani, amelyek révén kiemelkedő játékosokat nevelhetünk. A legfontosabb a juniorból felnőttkorba átlépés, a profi hozzáállás. Meg tudjuk mutatni az utat, közölni az elvárásokat, be tudok számolni a saját tapasztalataimról, az viszont már a fiatalokon áll, hogy mindezzel éljenek. Az okos nem a saját kárán okul, és tanulni lehet bárkitől. Én is ezt teszem például az új szövetségi kapitányainkkal.”

Simpson ugyanis nemcsak felnőtt-, hanem utánpótlás-kapitány, sőt, általános igazgató is volt Svájcban, míg Haley tengerentúli egyetemen is dolgozott, azaz sokrétű tudással érkeztek hozzánk. Élőben ráadásul túltesznek az önéletrajzuk hatásán is: bárki érdeklődik a két válogatott tagjainál, azt fogja hallani, hogy hatalmas fogás mindkettő.

„A pandémia nyilván befolyásolta a munkánkat, sőt, folyamatosan újra kell tervezni, viszont amit megbeszéltünk, azt meg is csináltuk – mondta Vas. – Sean százszázalékosan hajt, lenyűgöző a kiállása, az ötletei és a gondolatai, hogy mennyire profi és összeszedett. Az első két tábornak az volt a lényege, hogy edző és csapat megismerje egymást, de máris várja mindenki az újbóli találkozást. A lányoknál Lisa pontosan ugyanezt hozta. Náluk ráadásul tarthatjuk magunkat a tervhez, hiszen a hölgyek elitvébéjét elvileg megtartják. Mivel jövőre nem lesz kieső, 2022-ben meg az olimpia miatt nincs vébé, 2023-ig biztosan A-csoportos a női válogatottunk, ami részben vicces, részben szomorú, hiszen mi szeretnénk a saját jogunkon ott ragadni.”

Ám most más időket élünk, sokkal kevesebbnek is örülni kell. Vannak ugyanis légiósaink, akik egész évben nem járhattak itthon, a Covid–19 miatt gyakorlatilag két év telik el két válogatottmeccsük között, elmaradtak mindenféle rangadók, üresek a csarnokok és a kasszák, digitálisak és/vagy nyúzottak az emberi kapcsolatok, és fogalmunk sem lehet, mikor lesz ennek vége, és milyen lesz az élet utána. De ha van sportágunk, amely kismilliószor bizonyította, hogy bárhonnan fel lehet állni és akármilyen túlerővel szemben lehet nyerni, az a magyar jégkorong.

„Bizonyos tekintetben nekem is ugyanolyan nehéz évem volt, mint bárki másnak, hiszen az én szüleim is veszélyeztetett korúak, és a szerettektől távol lenni nehéz, főleg, hogy az unokákat sem engedhetjük hozzájuk – mondta a kétgyermekes apa.  – Nagyon remélem, hogy 2021 e tekintetben is könnyebb lesz, de azt tanultam teljes hokis pályám során, hogy minden kihívásra készen kell állni: azért is élünk, hogy ezeket megoldjuk.”

 2020 KRONOLÓGIÁJA

Január 19.: Még a terveknek megfelelően lement a Magyar Kupa négyes döntője, amelyet meglepetésre a Ferencváros nyert meg a Fehérvár, a MAC és a DVTK előtt.
Február 4.: Bejelentették, hogy a magyar szövetséget évtizedeken át főtitkárként igazgató Kovács Zoltán kvázi életműdíjat kap a nemzetközi szervezettől. Ugyanezen a napon rövid, súlyos betegség után elhunyt a hazai szövetség 1988 és 1998 közötti elnöke, a jogászprofesszor Sárközy Tamás.
Február 9.: Az év sportági fő eseménye és eredménye: a házigazda Nagy-Britannia ellen a döntő mérkőzésen 4–1-re győzve a légiósait nélkülöző férfiválogatott továbbjutott az olimpiai kvalifikáció utolsó szakaszába.
Február 25.: Férfi felnőtt- és junior-, illetve női felnőttválogatottért felelős általános igazgató lett az addigi U20-as fiúkapitányból, Vas Mártonból.
Március 4.: A női szakág klubidénye még a pályán fejeződött be. Az osztrák központú EWHL-ben és a hazai ob I-ben is a KMH győzött a MAC előtt, majd az EWHL kibővített „nyúlványát”, a Supercupot is megnyerte.
Március 7., 17.: Előbb a női elit-, majd a férfi divízió 1/A-világbajnokságot is 2021-re halasztották a felnőtteknél a koronavírus-járvány miatt. Májusban az olimpiai kvalifikáció utolsó körét is eltolták 2021-re.
Március 13.: Közben a szövetség berekesztette az egész hazai évadot, s az Erste Ligában megosztott bajnoknak nevezte ki a négy győzelemig tartó elődöntőben egyaránt 2–0-ra vezető FTC-Telekomot és az SC Csíkszeredát. Törölték az osztrák központú EBEL, illetve a szlovák élvonalbeli Tipsport Liga hátralevő részét is.
Április 24., 28.: Néhány nap különbséggel kiderült, hogy a kanadai-olasz Pat Cortina, illetve a finn Jarmo Tolvanen sem marad a női, illetve férfiválogatott élén.
Május 4.: A pandémia várható gazdasági hatásai miatt a MAC Újbuda a szlovák élvonalbeli projektjét felfüggesztve a KMH Budapesttel közösen az Erste Ligára adta be a nevezését.
Május 27.: Az egyetlen ellenjelölttel, Szuper Leventével szemben 176–19-es szavazatszámmal további négy évre Such Györgyöt választották a szövetség elnökévé.
Július 24.: A másodedzőként olimpiai ezüst­érmes és világbajnok kanadai Lisa Haley lett a női válogatott szövetségi kapitánya.
Augusztus 18.: Törölték a szeptember 4-re kiírt Ferencváros–Újpest férfi Szuper­kupa-meccset.
Szeptember 14.: Az elit-vb-ezüstérmes, Spengler- és Victoria-kupa-, valamint Bajnokok Ligája-győztes, svájci és német élvonalbeli bajnok kanadai-brit Sean Simpson lett a férfiválogatott szövetségi kapitánya.
November 18.: A férfi felnőtt és junior-, valamint a női felnőtt elit-világbajnokság kivételével törölték a 2020–2021-es idény összes vb-jét.

2021 PROGRAMJA
Idén nem sok verseny ment le, nemhogy a terveknek megfelelően, sehogy. A legtöbbjét elhalasztották, így például a férfi felnőttválogatottunk divízió 1/A-vb-je is elkerült 2020-ról, de már 2021-ről is, úgyhogy a csapat következő fela­data a 2021 nyár végére tett olimpiai kvalifikáció lesz, amelyen már közvetlenül Peking a tét. Ugyanígy szeretne kijutni az ötkarikás játékokra a női válogatott is, amely valamikor 2021 novemberében küzdhet meg ezért. Viszont a hölgyek szerencséje, hogy történetük során először elit-vb-re készülhetnek, mert azt elvileg megtartják tavasszal.
A női válogatott elit vb-re készül (Fotó: Micheller Szilvia)
Ami a klubsorozatokat illeti, nincsenek nemzetközi kupák sem, viszont a bajnokságok jelenleg pörögnek a hazai és légiósklubjainknak is mindkét szakágban – habár az alapszakaszok végénél tovább egyelőre nem tekintettek sehol.
Január 13.: NHL, férfiak, az alapszakasz kezdete
Január 28.: Ob I, nők, az alapszakasz jelenleg ismert utolsó játéknapja
Február 7.: ICEHL, férfiak, az alapszakasz vége
Február 21.: EWHL, nők, az alapszakasz jelenleg ismert utolsó játéknapja
Február 23.: Erste Liga, férfiak, az alapszakasz vége
Március 21.: Tipos Extraliga, férfiak, az alapszakasz vége
Április 7–17.: Elit-világbajnokság, nők, Halifax, Truro
Május 8.: NHL, férfiak, az alapszakasz vége
Május 21.–június 6.: Elit-világbajnokság, férfiak, Minszk, Riga
Augusztus 26–29.: Olimpiai kvalifikáció, férfiak, utolsó szakasz, J-csoport, Riga
November.: Olimpiai kvalifikáció, nők, utolsó szakasz, C-csoport, Pribram 
 2020 LEGTÖBB KATTINTÁST HOZÓ HOKICIKKE AZ NSO-N

Megvertük a briteket is, tornagyőztesként jöhet a 4. forduló az olimpiai selejtezőben!
Ahogy februári cikkünkben (91 342) írtuk, évek óta nem játszott ilyen színvonalas és vagány meccset a magyar férfi jégkorong-válogatott. Nem mellékesen 4–1-re nyertünk is Nottinghamben: az év elején még a finn Jarmo Tolvanen által irányított csapat amivel továbbjutott az ötkarikás kvalifikáció utolsó szakaszába. Ezzel valamelyest visszaadtuk a kölcsönt 2018 tavaszáért, amikor Nagy-Britannia jutott fel az elitbe a mi kárunkra a Budapesten rendezett vb-n.