Majoross Gergely: Az osztrákok nagyon jó erőkből állnak, ez a meccs sem lesz egyszerű

K. B./MTIK. B./MTI
Vágólapra másolva!
2024.08.31. 17:18
Majoross Gergely a szlovákok elleni meccsen (Fotó: Árvai Károly)
A magyar férfi jégkorong-válogatott pihenővel és délutáni másfél órás edzéssel töltötte a szombatot a pozsonyi olimpiai kvalifikációs tornán, amelyet vasárnap az osztrákok elleni, tét nélküli mérkőzéssel zár.

Majoross Gergely szövetségi kapitány alakulata eddig két olyan találkozót vívott, amelyeken egyaránt voltak jó periódusai a magasabban jegyzett riválissal szemben, de pontot szerezni nem volt esélye. A kazahok 5–2-re, a házigazda, olimpiai bronzérmes szlovákok pedig 7–3-ra diadalmaskodtak, így a szintén pont nélküli osztrákok elleni, vasárnap 14 órakor kezdődő összecsapásnak a presztízsen kívül nincs tétje.

„Nem úgy érkeztünk a tornára, hogy esélyünk lett volna az olimpiai kijutásra, viszont a két eddigi ellenfelünkkel nagyon jó meccseket vívtunk. Voltak hibáink, ezeket a kazahok és a szlovákok is kihasználták, de tanulunk ezekből. Fontos, hogy szépen zárjuk ezt a hetet, az osztrákok nagyon jó erőkből állnak, remekül tartották magukat a szlovákok ellen is, így aztán ez a mérkőzés sem lesz egyszerű. Több olyan játékosuk van, akik a legkomolyabb bajnokságokban szerepelnek” – mondta az MTI-nek Majoross Gergely.

A kapus Vay Ádám elmondása szerint nagyon elfáradt a péntek esti, szlovákok elleni összecsapáson – akárcsak a társai –, így aztán jól jött a pihenőnap.

„Mozogni kell, jobb úgy rákészülni a következő feladatra. Az osztrákoknak megmutathatjuk, hogy mire vagyunk képesek” – tette hozzá.

A selejtezős rendszer bevezetése óta a magyar válogatott – már ha eljutott eddig – egyszer tudott nyerni a kvalifikációs szakasz utolsó fázisában: 2021-ben Rigában 2–1-re verte az olaszokat, előtte viszont kétszer kikapott. Ezen kívül egy pontszerzés volt még: 2009-ben, ugyancsak Rigában szétlövésben kapott ki a magyar együttes Ukrajnától.

A vb-tizedik osztrákok két 2–1-es vereséggel várják a zárókört. A két gárda legutóbb a 2023-as tamperei elit vb-n találkozott, akkor az a meccs a bennmaradásról határozott, és az osztrákok csak szétlövésben nyertek. Azóta viszont sokat erősödtek, legyőzték többek között a finneket és hosszabbításban kaptak ki a kanadaiaktól úgy, hogy a harmadik harmadot 5–0-ra megnyerték. Ráadásul Marco Kasper személyében van NHL-esük is Pozsonyban, ő a Detroit Red Wings alkalmazottja, míg David Reinbachert a Montreal Canadiens kölcsönbe adta a svájci Klotenhez, ugyanakkor Marco Rossi (Minnesota Wild) hiányzik.

Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212–128-as gólkülönbség az osztrákok javára.

A pénteki találkozó második harmadában megsérült Sofron István a kórházi ellátás után visszatérhetett a csapathoz, ám kérdéses a vasárnapi játéka.

JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, POZSONY
D-CSOPORT
1. forduló, csütörtök
Kazahsztán–Magyarország 5–2 
Szlovákia–Ausztria 2–1 
2. forduló, péntek
Kazahsztán–Ausztria 2–1
Magyarország–Szlovákia 3–7
3. forduló, vasárnap
14.00: Ausztria–Magyarország (Tv: Sport1)
18.00: Szlovákia–Kazahsztán

D-CSOPORT

M

Gy

Gy. H.

V. H. 

V. 

GK

P

1. Szlovákia

2

2

0

0

0

9–4

6

2. Kazahsztán

2

2

0

0

0

7–3

6

3. Ausztria

2

0

0

0

2

2–4

0

4. Magyarország

2

0

0

0

2

5–12

0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik