Patinás és erős ellenfeleket kapott a Fehérvár a jégkorong BL-ben, köztük a címvédőt

Vágólapra másolva!
2024.06.06. 16:00
A Volán idén újra szerepelhet a legrangosabb európai nemzetközi kupasorozatban (Fotó: Árvai Károly)
A cseh Dynamo Pardubice és a Sparta Praha, a svéd Färjestad BK és a Skelleftea AIK, valamint a svájci Geneve-Servette és a Bartalis Balázst másodedzőként foglalkoztató Lausanne HC lesz a Fehérvár AV19 ellenfele az idei kiírásra megújuló jégkorong Bajnokok Ligája alapszakaszának.

A cseh Dynamo Pardubice otthonában kezd a Hydro Fehérvár AV19 szeptember 5-én a jégkorong Bajnokok Ligája alapszakaszában. Az osztrák ligában érdekelt magyar klub a következő összecsapását is Csehországban játssza, mégpedig a prágai O2 Arénában a Sparta Praha ellen. Az első hazai találkozója szeptember 12-én lesz, amikor a svéd Färjestad Karlstad látogat az új Alba Arénába. A Bartalis Balázst másodedzőként foglalkoztató Lausanne HC szeptember 14-én lép jégre Székesfehérváron. Az idei BL-döntős svéd Skelleftea AIK otthonában október 8-án játszik a Fehérvár, amely október 15-én a címvédő svájci Geneve-Servette csapatát fogadja.

A 101 éves Dynamo Pardubice hatszoros bajnok: háromszor a csehszlovák bajnokságban, háromszor a cseh Extraligában zárt az élen, és több világhírű játékos nevelkedett a kötelékében, többek között Dominik Hasek, Ales Hemsky vagy Vladimír Martinec. 

Az 1903-ban alapított Sparta Praha négyszeres csehszlovák bajnok, a cseh Extraligát további négy alkalommal nyerte meg. A BL 2016–2017-es kiírásában döntős volt, ahol hosszabbításban kapott ki. 

A Färjestad BK a svéd liga legsikeresebb csapata, 21-szer játszott döntőt és 10-szer nyert is. Hetedik BL-szereplésére készül, és csupán egyszer nem jutott rájátszásba. 

A 102 éves Lausanne HC a svájci bajnokságban finalista volt és a harmadik BL-szezonjára készül. 

A Skelleftea AIK-t 1921-ben alapították, négyszeres svéd bajnok. 

Az 1905-ben – azaz a svájci szövetség létrehozása előtt – alapított genfi Servette 2023-ban lett hazája bajnoka, majd idén megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A 24 BL-résztvevő csapatot erősorrend alapján négy kalapba sorolták, a Volán a negyedikbe került. Minden gárda három hazai, illetve három idegenbeli összecsapást vív, és az egyesített 24-es tabellán a 16 legjobb kerül a nyolcaddöntőbe. Az alapszakasz végén az azonos pontszámmal álló csapatok között a több megnyert mérkőzés, majd a jobb gólkülönbség, a több lőtt gól, végül a több idegenben szerzett gól dönt. Ha nem lehet ezek alapján sem dönteni a két csapat között, akkor a sorsolás előtti kiemelés számít – ebben a Fehérvár a negyedik kalap legjobbja. 

JÉGKORONG BL
A Hydro Fehérvár AV19 alapszakasz programja
Szeptember 5., 17.00: Dynamo Pardubice (cseh)–Hydro Fehérvár AV19
Szeptember 7., 18.30: Sparta Praha (cseh)–Hydro Fehérvár AV19
Szeptember 12., 19.30: Hydro Fehérvár AV19–Färjestad BK (svéd)
Szeptember 14., 16.00: Hydro Fehérvár AV19–Lausanne HC (svájci)
Október 8., 19.00: Skelleftea AIK (svéd)–Hydro Fehérvár AV19
Október 15., 18.30: Hydro Fehérvár AV19–Geneve-Servette (svájci)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik